Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Martin
Widmark

Foto på Martin Widmark. Fotograf Thron Ullberg

Intervju med Martin Widmark

Fånga farliga djurVarför blev du författare?
Jag blev författare för att jag började berätta rövarhistorier för min son när vi var på väg till dagis. Jag tyckte det var väldigt kul och sedan har det fortsatt. Det som slog mig var att det var så enkelt. Man ska inte göra det så svårt för sig. Man är på promenad i skogen och så plötsligt hittar man ett gammalt sjörövarsvärd bakom en sten och sedan är man igång.

Se till att berätta en riktigt bra historia och då ska du se att de lyssnar på dig. Jag kände det direkt när jag berättade för min son och jag kände det sedan när jag började skriva.

 

Du skriver om allt ifrån pensionärer som rånar en bank till Rakel i rymden. Kan du berätta lite hur du gör?
Jag startar ofta i någon känsla av att det där skulle man kunna skriva om och så funderar jag fram och tillbaka. Miljön kommer nästan alltid först. Sedan tänker jag: Vad skulle kunna hända i den miljön? Vad skulle kunna hända i simhallen? Det finns något visst som kan hända i en simhall. Det blir inget bankrån i en simhall. Men däremot kan det försvinna saker ur värdeskåp. Jag börjar i en miljö. Det är likadant med Rakel i rymden eller pensionärerna.

I elfte timmenI elfte timmen-serien startade med en känsla av att man inte är värd något när man fyllt 65. Min pappa blev pensionär och han blev superdeprimerad när han gick i pension. Det där fick mig att fundera. Så där vill inte jag ha de när jag blir gammal. Att man plötsligt slutar fråga vad jag tycker bara för jag har fyllt 65. Det är något knäppt med det där alltså.

Med I elfte timmen-serien ville jag ge pensionärerna en röst. Jag ville visa att människor som har levt ett långt liv och fortfarande har mycket i sig, inte bara är något man ser rakt igenom. Jag tror att pensionärer blir tråkiga, gamla och grå för att man förväntar sig det av dem. Det är ingen som förväntar sig att en pensionär ska ha en knallröd scarf. Jag tycker det är lite sorgligt att man inte vågar leva så länge man lever. Det finns de som gör det och visar att det går. Där startade den berättelse och när jag började skriva fick jag plötsligt själv för syn på dem på ett nytt sätt. Ja, där står Oswald och väntar på grön gubbe.

Martin visar sin skissbokHar du något knep när du ska komma på något att skriva? 
Jag brukar gå och låta den där historien rulla runt i huvudet några dagar innan jag börjar sätta mig ner. Sedan ritar jag ner berättelsen. Det blir mycket bilder och stödord. Knepet är väl att vänta lite med att bestämma sig. Att kunna tänka över ämnet några dagar extra kan vara ett knep. Hänger du kvar över ämnet ett tag kanske du hittar andra ingångar eller en annan problematik.

Sedan kör jag igång en oerhört detaljerad planering. Till vissa böcker vet jag nästan ner på kapitelnivå vad som ska hända. Då vet jag också att berättelsen funkar när jag börjar skriva den och behöver inte vara orolig att lägga fyra veckors skrivande på något som inte blir något.

Har du gjort något annat än att skriva böcker?
Jag har jobbat som lärare och på fabrik. Jag har även jobbat på sjukhus och ålderdoms- och servicehem, så jag har sett lite andra saker i livet. Jag började skriva böcker när jag var 39 år.

David och Larissa - Nåjdens sångBerätta om en person i dina böcker.
Både David och Larissa ligger mig varmt om hjärtat. David är i verkligheten en gammal klasskompis från årskurs två som heter Anders, som var dundersmart. Men det där ställde liksom till det för honom. De som är supersmarta får sitta väldigt mycket och titta ut genom fönstret för de är före alla andra. De får tråkigt. Så var det för Anders också.

Men i min värld får han träffa Larissa, som är en av de tjejerna som jag har träffat, som kommer från Ryssland, Polen eller andra länder i öst. Tjejer som kom till Sverige på 90-talet och som hade en väldigt stor respekt för skolan och kunskap.

Om jag, som elev, lägger ner mycket tid på att lära mig saker och tar mitt ansvar - då har jag också rätt att ställa krav på skolan, säger Larissa. David har suttit år efter år och bara glott ut genom fönstret. De där två hittar varandra. Han vaknar till liv och känner att han har rätt att ställa krav på en bra skola även om han har det lätt för sig. Det är två personer som jag har tänkt mycket på i mina böcker.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet? 
För det första får man vara lite tjurskallig och sitta kvar ett tag. Men sedan kan man känna att det inte går. Det har oftast att göra med lust. Om jag av någon anledning inte är glad en dag, då funkar det inte för mig. Då försöker jag ge mig själv ledigt och städa, putsa fönster, åka och tvätta bilen eller snickra. Göra något annat som i varje fall är lite halvnyttigt, även om man skolkar från jobbet. Jag har jobbat i 25 år innan jag blev författare och är van vid att jobba måndag till fredag. Att sluta vid tolv för att man inte ger sig själv inspiration är inte en godkänd ursäkt. Jag är hård mot mig själv. Men när jag väl kör fast, försöker jag göra något helt annat. Sedan är det oftast inga problem att komma tillbaka igen.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Det roligaste är att man får hitta på världar som man kan befinna sig i. I dessa världar bestämmer jag ju själv precis hur allt ska vara. Spännande, läskigt, mysigt eller roligt.

Vad är det svåraste med att skriva böcker? 
Jag tycker inte det är svårt, faktiskt.

LasseMaja finns ju också som spel. Hur ser du på att en skriven berättelse blir spel?
När det är så stort som LasseMaja då dyker det upp önskningar att göra saker i LasseMajas namn, som inte alltid stämmer med mitt eller Helenas sätt att se på människor. Vi har gjort precis som Astrid Lindgren. Hon gjorde en smart grej. Hon sa nej till allting som gick att stoppa i munnen. Där hittade hon gränsen för godis, kex, saft och så.

Men vi har sagt att det är kul om man gör grejer som uppmuntrar till lek, någon aktivitet eller något som känns kreativt. 

Har du någon favoritplats och varför tycker du om den?
Jag är otroligt förtjust i Rom. Min frus lillasyster bor där. Hon driver en restaurang. Där sitter jag väldigt gärna och glor och filurar över livet. Jag har varit väldigt mycket i Rom genom åren, varit på i skolor, jobbat och hälsat på min svägerska. Rom har blivit lite av min andra stad.

Hämtar du mycket inspiration därifrån också?
Ja, det gör jag faktiskt. Jag är jätteintresserad av historia. Det är svårt att inte tycka om Rom då. Man blir så där riktigt tagen när man går fem meter på Kejsar Augustus paradgata nere i Forum Romanum, då är det svårt att inte gå igång. Det är så fint. Innerstaden är ganska liten. Man kan gå från ena änden till andra på en halvtimme. Sedan kan man alltid ha en hundralapp i fickan, så man kan ta en taxi om man kommer fel.

Vad gör du på din fritid?
Jag brukar faktiskt kunna stänga av. Men då stänger jag av helt så jag glömmer möten och allt. Finns det något som kan engagera mig mer än att skriva, så är det att snickra. Det kräver hela min tankekraft. När de spelade in julkalendern hade de ett sådant där superviktigt första möte, där alla skulle träffa alla, journalister, regissörer och jag. Då höll jag på att gjuta hemma och cementbilen skulle komma och fylla en form. De ringde och undrade var jag var någonstans. Jag hade glömt bort mötet helt och de fick hålla det där mötet utan mig. 

Publicerad april 2012
Uppdaterad 20190801

Kortfakta

Namn: Martin Widmark
Född: I Linköping 1961
Bor: Stureby, Stockholm

Det här visste du inte om Martin Widmark: Är bra på att snickra.
Fick sämsta betyget i uppsatsskrivning av sin svensklärare i gymnasiet.
Spelar gärna gitarr i köket.

Webbsida 
Läs mer om Martin på BonnierCarlsens hemsida.

LasseMajas hemsida

Lyssna på Nelly Rapp - monsteragent på Sveriges RADIO


Ingelin Angerborn och Martin får blommor och diplom på en Bokjury-prisutdelning.

Martin har kommit etta i Bokjuryn 8 år i rad - antingen med en LasseMaja eller en Nelly Rapp! Han var med på Bokjuryhs tio-i-topp-listorna 24 gånger! Snacka om att vara populär författare!

Kul att veta om Nelly Rapp-böckerna
"LENA-SLEVA skulle egentligen ha hetat EVA-LENA, men då protesterade min dator och la ett rött streck under namnet. När jag sedan högerklickade förslog datorn LENA-SLEVA istället. DET om något är konstigt …", berättar Martin.

Favoriter

Favoritfärg: Blå
Favoritdjur: Katt. Vi hade en siameskatt i flera år, som vi älskade över allt annat. Hon hette Isis
Favoritlag: Barcelona
Älsklingsrätt: Hemmagjord egen ravioli, som man fyller med Karl Johan-svamp och ost.
Favoritgodis: Blåa skumelefanter
Favoritfilm: Avatar
Idol: Nej
Förebild: Det har jag många. Jag tycker Zlatan är en förebild när det gäller att spela fotboll. 
Favoritresemål: Italien. Kina är också jättespännande
Favoritmusik: Jag har ingen. Jag lyssnar på allt. Nu är det mycket jazz.


Halvdan Viking

Hövdingens bägare är första delen i Martin Widmarks serie - Halvdan Viking. Mats Wänehem har ritat bilderna i serien.

 » Klicka HÄR så hittar du hela serien. Alla delar finns också som e-bok och ljudbok.

Det finns också ett brädspel med figurerna från böckerna - Vikingaspelet.

Vikingaspelet

» Läs om filmen Halvdan Viking och se den officiella trailern på Youtube.

» HÄR finns en youtube-film där Martin och Mats berättar om böckerna och om Uppåkra där böckerna utspelar sig.

 

Halvdan och Meia. Bland trälar och gudarFaktaboken om vikingatiden med Halvdan och Meia heter Bland trälar och gudar.

 

 

Nelly Rapp och LasseMaja

Martin är pappa till både Nelly Rapp och Lasse & Maja.
Böckerna finns också som ljudböcker och e-böcker.

Slottsmysteriet Diamant-mysteriet, Hotellmysteriet, Cafémysteriet Cirkusmysteriet, Biografmysteriet, Mumie-mysteriet Tågmysteriet, Tidningsmysteriet, Skolmysteriet,GuldmysterietSaffransmysteriet, Zoomysteriet, Fotbollsmysteriet, Kyrkomysteriet, Kärleksmysteriet, Galoppmysteriet....

I LasseMaja-böckerna gör Helena Willis bilderna. I augusti 2019 kommer del 28. Den heter Filmmysteriet.

Böckerna har ju också blivit filmer och TV-serier. På Lassemaja.net kan du läsa om dom.

Nelly Rapp och det hemliga biblioteketDet hemliga biblioteket är den nittonde boken i serien om Nelly Rapp. Christina Alvner ritar bilderna.

Klicka här så får du fler Nelly Rapp-tips.

Rakel

Sjörövar-RakelMartin Widmark skriver också bilderböcker, t ex om Rakel:
Sjörövar-Rakel och Kapten Snorfinger,  Riddar-Rakel och de tre stordåden, Racer-Rakel, Upptäckar-Rakel...

Britt Sternehäll ritar bilderna.

David och Larissa-serien

Den trettonde gästen. Katarina Strömgård har ritat.För dig som är lite äldre har Martin Widmark skrivit deckarserien om David och Larissa. Den trettonde gästen är den andra boken i serien om dem. Här har de farit på lägerskola. Gå inte nära gruvan, säger läraren, men det är just vad David och Larissa gör! I den här boken möter vi mysterier, ung kärlek och existentiella frågor.

 

 

Första delen heter Antikvariat Blå Spegeln. Så här ser ljudboken ut. 

Det här är Antikvariat Blå Spegeln som ljudbok.ALLA Martin Widmarks böcker finns som ljudbok och e-bok

I elfte timmen

Tvättade pengarTvättade pengar är första delen i en serie om 3 pensionärer - I elfte timmen. Dom har Martin skrivit ihop med Petter Lidbeck.

En eftermiddag på banken råkar tre pensionärer ut för samma upprörande behandling: bankdirektören tänker inte hjälpa dem med deras småärenden eftersom han avskyr äldre människor. Tacka vet han sina slemmiga affärsbekanta som mutar honom för att tvätta olagliga pengar! Men de tre gamlingarna har genomskådat bankdirektören. Tillsammans planerar de en djärv kupp.

Läs vidare om de listiga pensionärerna Dagny, Grace och Osvald i "Lyckans hjul".

Kabinettets hemlighet

Kabinettets hemlighet

Io får plats som boktryckarlärling i Linköping år 1798. Io är också en begåvad tecknare, och får i uppdrag av domprosten att teckna av föremålen i kabinettet. När Io tecknar i kabinettet, upplever han tidsresor till bl.a. antikens Rom och medeltidens Frankrike. Han häpnar över att uppleva sig själv i olika tider och som olika personer. Vad håller samman en person? Finns det något som är viktigare än kärleken?

Tycho Flores äventyr

Den dansande djävulenFyrtornet i son-LiPolyhymnas guld

Scoopet

Förstörda bevis är första delen i serien ScoopetFörstörda bevis är första delen i serien Scoopet som Martin skriver ihop med Erik Fichtelius.

Serien Lilla Extra

Alla ljuger. Första delen i serien Lilla ExtraLilla Extra skriver Martin ihop med Kristina Grundström som också ritat bilderna.

Klicka på bokomslaget så ser du alla delarna i serien.

 

Så här många böcker hann Martin skriva under ett år - 2017!

Huset som vaknadeBokomslag I rosens mitt med bilder av Ola SkogängLasseMajas teaterbokSlottsmysterietNelly Rapp och gastarna i skolanBokomslag Talmannens hämndUlfberhts svärd

-1