Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Martin Widmark. Fotograf Thron Ullberg

Martin Widmark. Fotograf Thron Ullberg

Fakta om Martin Widmark

Martin Widmark är en av Sveriges största barnboksförfattare. Han ligger bland annat bakom LasseMajas detektivbyrå och han brinner för att alla barn ska kunna läsa.

Martin är bosatt i Stureby utanför Stockholm. Från början jobbade han som mellanstadielärare och han har även lärt ut svenska till människor som invandrat till Sverige.

Hans första bok kom ut år 2000 och den hette Att fånga en tiger. När boken var släppt fick han frågan om han kunde skriva deckare, resultatet blev de första böckerna om LasseMajas detektivbyrå. Diamantmysteriet och Hotellmysteriet kom ut år 2002 och LasseMajas detektivbyrå blev en stor succé. Böckerna har även blivit både biofilmer och julkalender.

 

Att få skapa nya världar

Martin skriver många böcker, ungefär sex till åtta stycken varje år. Han skriver inte bara deckare, han har bland annat skrivit fantasyböckerna om Tyko Flores, de humoristiska böckerna om familjen Jansson och en faktabok om vikingar. Det roligaste med att skriva böcker tycker Martin är att han får skapa nya världar och befolka dem.

 

En medalj i guld

Förutom att skriva böcker jobbar Martin mycket med att barn ska kunna läsa och ha tillgång till litteratur. Det har han gjort genom olika projekt och det ledde till att han belönades med en guldmedalj av Sveriges regering.

Martin har fått en rad priser, men det han är mest stolt över är att han vunnit Bokjuryns pris 12 gånger. Det var ett pris som barn, inte vuxna, bestämde vem som skulle få och det smäller högst tycker han.

 

Text: Barnens bibliotek, mars 2021

Foto: Thron Ullberg

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2020

Kortfakta

Namn: Martin Widmark

Född: 1961 i Linköping

Gör: En av Sveriges mest kända barnboksförfattare. Har sålt över tio miljoner böcker och är bland de mest utlånade på biblioteken.

Genre/ämnen: Deckare, humor, fantasy med mera

Mest känd för: Bokserien om LasseMajas detektivbyrå och böckerna om monsteragenten Nelly Rapp.

 

Råd till blivande författare: Planerna noga det du ska skriva. Börja aldrig skriva innan du vet ungefär vad boken ska handla om. När du väl har kommit igång med skrivandet så kan du släppa planeringen.

Vill du läsa några av Martins böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag Lasse Majas detektivbyrå FilmmysterietBokomslag LasseMajas detektivbyrå SjukhusmysterietBokomslag LasseMajas detektivbyrå DetektivmysterietBokomslag LasseMajas detektivbyrå ZoomysterietBokomslag LasseMajas detektivbyrå Cafémysteriet

Bokomslag LasseMajas detektivbyrå Skolmysteriet


Bokomslag Nelly Rapp och monsterakademinBokomslag Halvdan VikingBokomslag Förstörda bevisBokomslag Tyko Flores äventyr Den dansande djävulenBokomslag I elfte timmen - Lyckans hjulBokomslag David och Larissa - Den trettonde gästen

Visste du att

 …hans favoritperson från alla sina böcker är Rune Andersson, den sura hotellreceptionisten i Valleby. Sedan tycker han också mycket om Barbro Palm för att hon är så bestämd!

 ...Martin fick det lägsta betyget i uppsatsskrivning när han gick på gymnasiet. ”Om jag som lärare hade satt det betyget på någon som sedan blev författare så hade jag nog tänkt att det var på grund av det dåliga betyget. Att man vill visa att man faktiskt kan skriva”.

...Martin har ett ”skafferi” där han hämtar sina idéer. ”Det där med fantasi handlar lite om att fylla på i sitt skafferi, att kunna gå in där och kolla vad det finns att jobba med. För att fylla på i det skafferiet så träffar jag människor, reser, läser böcker och ser på film”.

…LENA-SLEVA i Nelly Rapp-böckerna skulle egentligen ha hetat EVA-LENA, men då protesterade Martins dator och la ett rött streck under namnet. ”När jag sedan högerklickade förslog datorn LENA-SLEVA istället. DET om något är konstigt …", berättade Martin för oss i en tidigare intervju.

Loading....

Lasse och Maja illustrerad. Illustration: Helena Willis

Vad kan du om Martin Widmarks karaktärer?

 

Utmana dig i vårt quiz om Martin Widmarks alla bokfigurer.

Till Martin Widmarks bokkaraktär-quiz 

Helena Willis. Foto: Thron Ullberg

Helena Willis

 

Helena har illustrerat många böcker. Många känner igen hennes bilder från böckerna om LasseMajas detektivbyrå. 

Läs mer om Helena

Läs vår intervju med Martin Widmark

"Jag var så stolt att jag nästan ramlade omkull"


2020 firade Martin Widmark 20 år som författare. Här berättar han om hur det är att skriva böcker och hur det kändes när hans första bok kom ut.

Läs mer om Martin

-1