Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ilon Wikland. Foto: Stefan Tell

Ilon Wikland. Foto: Stefan Tell

Fakta om Ilon Wikland

Många känner nog igen Ilons bilder. Hon är den som har illustrerat allra flest Astrid Lindgren-böcker.

Ilon föddes och växte upp i Estland. År 1944 pågick det andra världskriget för fullt. Ilon var fjorton år och i Estland hade Sovjetunionen precis erövrat huvudstaden Tallinn. Hon beslutade sig för att fly och med hjälp av en segelbåt tog hon sig till Sverige.

 

Frågade Astrid Lindgren om jobb

I det nya landet växte hon upp och utbildade sig på olika konstskolor, bland annat Konstfack i Stockholm. Så småningom gifte hon sig och fick sitt första barn.

År 1954 var Ilon 23 år gammal och hon och hennes familj hade dåligt med pengar. Ilon kände att hon måste skaffa ett jobb. Hon tog med sig sina teckningar och gick till bokförlaget Rabén & Sjögren. På bokförlaget jobbade Astrid Lindgren med barnböcker. Hon var en känd författare, men inte så berömd som hon skulle komma att bli. Ilon frågade henne om det fanns något jobb till henne och Astrid gav henne ett avsnitt av hennes nya bok Mio min Mio.

Ilon gick hem, läste avsnittet och tecknade några bilder. Som tur var gillade Astrid Ilons bilder och hon fick jobbet som illustratör.

 

Noga med detaljerna

Du känner säkert igen hennes bilder från bland andra Ronja Rövardotter, Barnen i Bullerbyn, Karlsson på taket och Bröderna Lejonhjärta. Ilon lägger mycket arbete på detaljer i sina illustrationer, både när det gäller miljön och personerna. Hon hämtar ofta inspiration från verkliga personer och verkliga miljöer. Exempelvis hittade hon Ronja Rövadotters rövare i kön på Systembolaget!

Hon har inte bara illustrerat Astrid Lindgrens böcker utan även många andra författares böcker. I barnboken Den långa långa resan, skriven av Rose Lagercrantz, berättar Ilon om sin uppväxt och hur det var att komma som ensamt flyktingbarn till Sverige.

 

Text: Barnens bibliotek oktober 2021

Foto: Stefan Tell

Källor: Bokförlaget Rabén & Sjögren, Enno Tanners bok Ilon Wikland. Ett konstnärsliv, Astrid Lindgrens officiella hemsida: www.astridlindgren.com

Illustration: © Design Ilon Wikland AB Barnen i Bullerbyn: TM and © The Astrid Lindgren Company

Illustration: © Design Ilon Wikland AB

Barnen i Bullerbyn: TM and © The Astrid Lindgren Company

Faktaruta

Namn: Ilon Wikland

Född: 1930 i Tartu i Estland

Gör: Illustratör, konstnär, författare

Mest känd för:  Ilon har illustrerat många av Astrid Lindgrens böcker, bland annat Bröderna Lejonhjärta, Ronja Rövardotter, Barnen i Bullerbyn och Madicken.

Vill du läsa några av de böcker Ilon har illustrerat? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!


Bokomslag: Ronja RövardotterBokomslag: Bröderna LejonhjärtaBokomslag: Mio, min MioBokomslag: Den långa, långa resan

 
 

 

 

 

Visste du att...

...Ilon hittar sin inspiration lite överallt? Hennes egna barn inspirerade henne när hon tecknade barnen i Bullerbyn och förebilden till Karlsson på taket “hittade” hon på en marknad i Paris. Det var en liten trind farbror med borstigt hår som såg lite finurlig ut.

...i Estland har Ilon ett eget sagomuseum som heter Ilons Sagoland? Där kan man titta på alla hennes bok-illustrationer och leka i Ilons Sagoland. Det ligger i staden Haapsalu där hon själv bodde när hon var liten.

...av alla Astrid Lindgren-figurer som Ilon har ritat så är Skorpan Lejonhjärta hennes favorit? “Skorpan var ju ofta rädd och darrig, men lika ofta vågade han gå vidare”, säger Ilon.

Ronja Rövardotter. Illustration: Ilon Wikland. Ronja Rövardotter: TM och © The Astrid Lindgren Company

Ronja Rövardotter fyller 40 år 2021

 

1981 skrev Astrid Lindgren boken om Ronja och hennes familj Rövardotter. Ilon Wikland har tecknat de magiska bilderna.

Läs mer om Ronja Rövardotter

Astrid Lindgren. Foto: Roine Karlsson

Astrid Lindgren

 

Astrid är kanske en av få författare som alla känner till. Du har kanske läst om Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter eller Mästerdetektiven Blomkvist? Men vad vet du om Astrid? 

Läs mer om Astrid

-1