Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Helena Willis. Foto: Thron Ullberg

Helena Willis. Foto: Thron Ullberg

Fakta om Helena Willis

Känner du till Lasse, Maja, Franco Bollo och Barbro Palm? Helena har skapat den finurliga och roliga bildvärlden i böckerna om LasseMajas detektivbyrå.

Helena är uppväxt på Södermalm i Stockholm. När hon var liten gillade hon att läsa, rita och pyssla. Hon läste allt möjligt och drömde sig bort till andra världar, berättar hon.

 

Ett lyckat samarbete

Lite senare i livet gick hon på både en konstskola och en reklamskola. Helena kände att teckna var det hon tyckte var roligast och hon började drömma om att få jobba med barnböcker. Bland de första jobben hon fick var att teckna i Kamratposten. Hon gjorde även illustrationer till skolböcker, något som skulle leda till ett samarbete.

Författaren Martin Widmark hade skrivit sin första bok om LasseMajas Detektivbyrå och letade efter någon som kunde göra bilderna. Han hade innan dess skrivit läromedel för skolan och då hade Helena gjort bilderna. Nu ville han att hon skulle teckna Lasse och Maja och så blev det. De två första böckerna i serien, Diamantmysteriet och Hotellmysteriet kom ut 2002 och de blev en succé.

 

Har fria händer

Helena har även samarbetat med andra barnboksförfattare. Hon har bland annat gjort illustrationerna till böcker skriva av Mikael Engström och Petter Lidbeck. Helena berättar att hon i stort sett har fria händer att hitta på hur karaktärerna ska ut i böckerna som hon illustrerar till andra författare.

Helena debuterade som textförfattare med Olga kastar lasso, en bok som kom ut 2006. Det är en bilderbok i vilda västern-miljö som handlar om hjältinnan Olga och hennes häst Stefan. Det har blivit tre böcker om Olga och i dem har Helena gjort både text och bild. Hon är bosatt med sin familj strax utanför Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, april 2022

Foto: Thron Ullberg

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, Nationalencyklopedin

 

Vill du läsa några böcker som Helena illustrerat? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Lasse Majas detektivbyrå CafémysterietBokomslag: Lasse Majas detektivbyrå CirkusmysterietBokomslag: Lasse Majas detektivbyrå BiografmysterietBokomslag: Kaspar, Atom-Ragnar och MordbrännarenBokomslag: Världens elakaste fröken av Petter LidbeckBokomslag: Ika & Ibsen

Faktaruta

Namn: Helena Willis

Född: 1964 i Stockholm

Gör:  Illustratör, författare

Genre/ämnen: Deckare, spänning, humor, kärlek, äventyr

Mest känd för: Illustrationerna i bokserien om LasseMajas Detektivbyrå

 

Råd till blivande författare/illustratör: Mitt bästa råd till en blivande illustratör är att rita, rita, rita. Testa olika material, olika pennor, färger, papper och manér. Och gå gärna en konstskola. Det var avgörande för min del. Att få träffa andra människor som har samma intressen är underbart, inspirerande och man får så många nya idéer. Gå och se en massa utställningar, filmer, läs böcker och gör annat som fyller på den inre bildbanken.

Visste du att...

...att när Helena var liten drömde hon om att bli balettdansös eller detektiv? Lite senare var drömmen att bli arkitekt, alltså en person arbetar med att rita hus.

...på sin fritid tycker Helena att det är roligt att läsa och hon är med i en bokklubb. ”Och så gillar jag att gå på utställningar eller plocka svamp i skogen. Och laga krånglig mat med mina barn. Och dansa”, säger hon.

...idén till böckerna om Olga och Stefan fick Helena när hon tecknade en filmaffisch till Bio Rio i Valleby?  Det var en nämligen cowboy på en häst på affischen. ”Sedan hade jag två små döttrar hemma och ville skriva en berättelse om en tjej som var stark och svag, och knasig och rolig”.

Martin Widmark. Fotograf Thron Ullberg

Martin Widmark

 

I över 20 år har Martin skrivit böcker till barn. Hans böcker är bland de mest populära. För, vem har väl inte hört talas om Lasse-Maja, Nelly Rapp, David och Larissa eller Halvdan Viking? Många av dom kanske du även har sett på film eller i julkalender?

Läs mer om Martin

Lasse och Maja illustrerad. Illustration: Helena Willis

Vad kan du om Martin Widmarks karaktärer?

 

Utmana dig i vårt quiz om Martin Widmarks alla bokfigurer.

Till Martin Widmarks bokkaraktär-quiz 

Petter Lidbeck. Foto: Privat

Petter Lidbeck

 

Snälle polisen Bozze, tre modiga tjejer, skräckhistorier och bilderböcker. Petter har skrivit massor av böcker.
Petter skriver för vuxna också - men då kallar han sig för något annat!

Läs mer om Petter

-1