Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Intervju

Gudrun Wessnert skriver gärna om medeltiden. I många år har hon arbetat på Stockholms medeltidsmuseum men nu tar skrivandet alltmer av hennes tid. 
 

- Eftersom jag jobbar med historia finns det massor av spännande berättelser omkring mig hela tiden. När jag skriver böcker utgår jag ofta från något som hänt i verkligheten. Det är som ett detektivarbete att undersöka gamla skrifter, leta i arkiv och på bibliotek och ta reda på de fakta som finns.

Ibland går det inte att hitta så många säkra uppgifter om de personer eller händelser som Gudrun valt. Men det gör inte så mycket, för hon skriver inte faktaböcker. Då kan man ta hjälp av sin fantasi. Men det är ändå bra att veta mycket som möjligt om den tid och den plats som hennes historia handlar om...

- Början är viktig och sedan måste berättelsen bli så spännande att jag vill fortsätta att skriva.

Gudrun vill ha den första repliken färdig i huvudet innan hon sätter igång. Och hon brukar ha klart för sig ungefär vad som ska hända.

- Men jag vill absolut inte veta slutet i förväg. När skrivandet fungerar bra tar romanfigurerna över. Människorna får liv.

 

Gudrun Wessnert. Foto Erik Amkoff /UR 

Om Gudruns böcker

 

Gudrun skriver gärna roliga historiska böcker. Böckerna om tvillingbröderna är jättespännande och Nunnorna och hönsen skrattar man gott åt. Läs dom!

Aksakovs grav är en magisk och mystisk historia som Gudrun skrivit ihop med Carina Wolf-Brandt och Det kryllar av spöken ihop med Amanda Hellberg och Douglas Foley.

Aksakovs gravDet kryllar av spöken

 

 

 

 

 

 

 

En faktabok

Omslag till boken RiketRiket : boken om 1300-talet. 
Den här boken hittar du på avdelningen Kc i biblioteket.
Där finns också andra böcker om historia som Gudrun varit med om att skriva med Thomas Blom:
Germund och gnällsäcken, berättelser om 1100-1400-talen

 

Gudrun

 

Wessnert

Böckerna om Sketna Gertrud:
Sketna Gertrud och Kung Magnus kalas, och
Sketna Gertrud och råttjakten Sketna Gertrud och råttjakten
Magnus Erikssons stadslag håller på att skrivas av munkarna på Gråmunkeklostret. Det är bråttom för om sju dagar ska den visas upp på kungliga Slottet. En jättehord med råttor har tagit sig in på klostret och håller på att knapra i sig de läckra pergamentsidorna. Något måste göras för att stoppa råttorna!

 

 

 

Storfurstens dotterEnhörningens gåtaStorfurstens dotter och Rosenborgens hemlighet - handlar om tvillingarna William och Ulltott. I första boken vet de inte ens om varandra. I bok 2 får de följa med Kung Magnus till Novogorod. Kung Magnus vill starta ett krig. Tredje boken handlar om när tvillingarna får veta att de ärvt en borg. Men det är fler som vill åt borgen.

 

 

 

 

Nunnorna och hönsenNunnorna och hönsen
Nunnorna i klostret San Zaccaria tycker att livet är lite långtråkig. Så de hittar på en tävling. De tränar höns att springar snabbt. Reglerna är väldigt invecklade och priserna kan vara kakor eller trasiga knappar. Det är inte så noga. Det viktiga är att ha roligt. Men se, roligt får man inte ha i ett kloster. Plötsligt dyker patriarken upp och ska inspektera. Han hittar hemska saker som höns, vackra kläder och BÖCKER! Nu ligger nunnorna illa till.

 

 

TrollrotenLättlästa även för vuxna är böckerna om Trollroten:
Trollroten
Ulrike drömmer om att måla tavlor, precis som sin far målarmästaren. Men pappan tänker gifta bort henne med en rik köpman. Det är 1500-tal, och flickor som Ulrike får varken försörja sig som målare eller gifta sig med den de älskar. Ulrike har ärvt en mandragora, en elak trollrot som liknar en levande docka. Trots trollrotens försök att göra livet ännu svårare för Ulrike vågar hon gå sin egen väg.
Del 2 heter: På flykt med trollroten

 

Svarta brudenSvarta bruden

Den här har vi  på Barnens bibliotek inte läst än men Amanda 11 år skriver så här om den: Den äger så mycket läs den.

 

 

 

 

SpetshäxanSpetshäxan

Anna Christina lever i 1700-talets Sverige. Hon växer upp hos en änglamakerska, och är en av få överlevande hos kvinnan. När Anna Christina får möjlighet, flyr hon ifrån kvinnan. Inte kunde hon då ana vilka följder det skulle få. En spännande och bra högläsningsbok

 

 

 

Spindelbarnen

Samantha är hittebarn i 1800-talets England. Hon kommer till ett barnhus i tron att hon skall få det bra. Det första mötet med kvinnorna på barnhuset får henne på andra tankar. Om man inte följer reglerna hotar de med källaren och råttorna där. Samantha träffar snart andra barn som varit i huset länge. De vet vilka faror som kan uppstå och hur man kan komma undan. Däremot vet de inte vad som verkligen döljer sig i källaren.

-1