Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Elias

Våhlund

Elias Våhlund: "Tänk om våra böcker kan ge läsarna mod att prova något som de inte vågat förut!"

 

Du har väl inte missat böckerna om Handbok för superhjältar? Elias Våhlund är författare till alla böckerna. Han har än så länge bara skrivit några stycken men planen är 42 böcker och en film. Vi frågade Elias om hur han och hans fru Agnes kom på idén om Lisa och varför den också har temat mobbning.

 

Text: Katarina Dorbell, mars 2018.

 

Handbok för superhjältar har blivit en megahit. Förutom att bokserien är superbra - vad tror du, Elias, att dundersuccen beror på? 

   - Lisa är så cool och häftig! Hon är också snäll, stark och smart. Från början är ju Lisa mobbad och retad men hon vill ta sig ut det. Då hittar hon handboken och börjar att träna. 

Andra superhjältar är ofta vuxna och får alla sina krafter direkt för att de blir bitna eller av något de äter... Men att som Lisa, hitta en bok och träna hårt känns lite mer som att det skulle kunna hända på riktigt. Eller hur?

 

Kan du berätta lite om del 3: Ensam.

– Lisa är ganska ensam. Hon vet att hon är superhjälte och att alla tycker Röda masken är toppen, men eftersom det måste vara hemligt har Lisa ingen att dela det med. Hon har inga riktiga vänner, killarna i skolan är fortfarande taskiga… Stadens superskurk gör något hemskt och om Lisa inte löser det här kan det gå käpprätt åt skogen! Inte bara för henne, utan för hela staden…

 

Men det kommer fler delar, eller hur?
– Totalt har vi planer på 42 delar!

 

Stämmer det att det kanske ska bli en film…?
– Ja, vi hoppas det, om ett par år tror vi. Jag springer på möten och träffar folk. Men det roligaste var nog att få höra från en superproducent, en kille som jobbat med Toy Story, att han tror på hela grejen. När jag gläntade på dörren till fortsättningen av serien fattade han att det var något vi tänkt på länge, och tyckte det var bra.

 

Hur fick du idén till böckerna om Lisa?

– Min dotter, Filippa, berättade när hon var 9 år att hon blev mobbad i skolan. Som pappa blir man ju arg och ledsen, så vi pratade med henne och skolan. Till slut blev det stopp på det hela. Då började jag fundera på en berättelse om mobbning som skulle vara så spännande att alla ville läsa den.

 

Ni vill ge både en spännande superhjälteberättelse som också handlar om mobbning? 

- När man läser böckerna i skolan blir det lättare att prata om mobbning när man hänger upp det på bokens personer. Det kan vara lättare att säga vad de tror att Lisa och mobbarna tänker än vad man tänker själv. Ibland kan det i en skolklass bli lite för tydligt vem eller vilka man menar. Alla vet att det är hon eller han som blir retad eller retas, och de kan känna sig utpekade.

 

Har du blivit retad eller retat någon?

– När jag var liten var jag både den som blev retad – men också den som retade. Man vill slippa att hamna utanför. Det är ganska vanligt att den som retar är osäker, då spanar man efter någon annan att trycka ner för att andra ska gilla en.

 

Kan inte Lisa använda sig av sina superhjältekrafter mot mobbarna?

– Nej, hon har ju egentligen ingen nytta av sina superhjältekrafter just mot mobbarna – hon får ju inte avslöja att det är hon som är Röda masken.

 

Så Lisa måste kämpa lika hårt i vardagen som förr?

– Ja, men nu vet hon ju en viktig sak: ”Allting finns redan inom dig”. Alla människor, alla barn, har möjlighet att göra precis det som de själva vill. Det är bara du själv som sätter gränserna. Man måste våga tro på sig själv.

 – Om man tror på något och är beredd att jobba för det är det möjligt. Tänk om våra böcker kan ge läsarna mod att prova något som de inte vågat förut!

 

Finns Olga och Oskar på riktigt?

– Nä… om jag ska vara ärlig tycker jag hamstrar är jättetråkiga. Jag hade en hamster en gång, och den rymde på en buss så jag fick springa och jaga den. Men både jag och Agnes har haft råttor, och det är roliga djur!

– Lisa kommer att få kontakt med andra djur. Och ja, råttor kommer att dyka upp!

 

Har du gjort något annat än att skriva böcker?

– O ja! Till exempel har jag varit cirkusartist! Det började med att jag gick en teaterutbildning, som var väldigt fysisk. Eftersom jag ville utveckla den delen fortsatte jag på en cirkusskola i Frankrike, och jag har uppträtt runt om i Europa. Jag har till och med en universitetsexamen i cirkus som jag tog i London.

– Ingmar Stenmark (gammal svensk slalomåkare som vann allt, reds. anmärkning) fick en gång frågan hur han kunde vinna bara med några hundradelar så ofta. Var det bara tur? ’Jo’, sa Stenmark, ’det lustiga är ju, att ju mer jag tränar, desto mer tur har jag’. Ju mer man försöker, och inte ger upp, desto större chans är det att lyckas. Och det är väl ganska mycket vad böckerna om Lisa handlar om också. 

 

"Vi hade en lärare som läste högt och det var underbart. Jag tror att jag tyckte om det så mycket för på alla andra lektioner skulle jag prestera något. Men här kunde jag bara sitta och lyssna och svepas bort och upptäcka de här nya världarna". /Elias

 

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
– Då går jag och tränar, eller tar en promenad. Det bästa är att göra något där man rör på sig och får lite luft. Det ger ny energi!

 

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
– Att få vara i sin fantasivärld. Jag brukar ofta känna som att jag sitter med mitt lilla dockhus och leker med de små dockorna, och utsätter dem för olika svårigheter!

 

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
– Att alla idéer som man kommer på när man skriver måste gå flera varv. Man kommer på något, som kanske är spännande, och så skriver man på – men ju längre historien fortsätter, desto mer måste man ändra i början. Man måste orka se vad som behöver göras om. Den bok som kommer ut är ju sjunde eller åttonde versionen av en historia, och den måste hänga ihop.

 

Har du något särskilt läsminne?
– Ja, vi hade en lärare som läste högt, och det var underbart. Jag tror att jag tyckte om det så mycket för på alla andra lektioner skulle jag prestera något. Men här kunde jag bara sitta och lyssna och svepas bort och upptäcka de här nya världarna.

 

Publicerad 20180403
Uppdaterad 20200511

Elias Våhlund hoppar högt över en mur. Runt om är det vägar och gamla hus

Kortfakta

Namn: Elias Våhlund.

Född: 1973. 

Uppväxt: Född och uppvuxen i Arvika i Värmland. Jag växte upp på fosterhem. 

Bor: På Lidingö tillsammans med min fru Agnes som illustrerat böckerna om Röda masken.

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker? "Allting finns redan inom dig".

Har du någon favoritplats och varför tycker du om den?

"Jag älskar bibliotek. Var än i världen man är, kan man gå in på ett bibliotek. Det är nästan samma känsla som i en kyrka, men förutom lugnet så har du också all världens kunskap där. Du har möjlighet att lära dig precis vad som helst!"

Det här visste du inte om Elias: Elias är uppväxt i fosterhem. Han är inte "bara" cirkusartist och författare – han är utbildad kock också. Och så vill han flyga i rymden och pensionera sig på Mars.

Bild på Lisa i sin superhjältedräkt. Länk till sidan handbokforsuperhjaltar.seWebbsida: Handbokforsuperhjaltar.se, Facebook.com/superhjaltar/

 

Handbok för superhjältar. 

Handbok för superhjältar. Del 1 : HandbokenHandbok för superhjältar på arabiskaHandbok för superhjältar. Del 2 : Röda maskenHandbok för superhjältar. Del 3 : EnsamVargen kommer. Handbok för superhjältar del 4Handbok för superhjältar. FörsvunnaHandbok för superhjältar. Del 6 - kommer höst 2020Rollspelsboken

Vad har du för ...

Favoritfärg: Svart.

Favoritdjur: Apa – speciellt de som finns på Bali.

Favoritlag: Alla lag som Zlatan spelar i.

Älsklingsrätt: Just nu gillar jag röd curry. Och stekt falukorv med makaroner.

Favoritgodis: Chips.

Favoritfilm: Hur du tränar din drake gillar jag – det är bra böcker också!

 

Agnes Våhlund

Agnes Våhlund ritar alla bilder i böckerna om Lisa. Det tar tid, men blir fint! Och så hittar hon på historierna tillsammans med Elias. I maj 2020 intervjuade vi henne. Läs intervjun här.

Agnes Våhlund står framför sin väggmålningen på Lisa som superhjälte. Bilden hittar du i en skola i Uppsala.

Här har Agnes lämnat ritbordet för något större - en väggmålning! Vill du se den i verkligheten får du åka till Uppsala.
Läs om målningen i Uppsala tidning

Intervju med Lisa från Handbok för superhjältar

Du har väl inte missat att även LISA har blivit intervjuad här på Barnens bibliotek? 

 

Lisa svarar på frågor från Elias, Tyra, Alice, Betty och Sonja!

-1