Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Elias Våhlund hoppar högt över en mur. Runt om är det vägar och gamla hus

Elias Våhlund. Foto: Privat

Fakta om Elias Våhlund

Bokserien Handbok för superhjältar har tagit många unga läsare med storm. Serien handlar om spännande äventyr, men också om att vara mobbad och känna sig utanför. 

Elias är född och uppvuxen i Arvika i Värmland. Innan han började skriva böcker gjorde han många andra spännande saker. Han har bland annat gått en teaterutbildning, studerat på cirkusskola i Frankrike och arbetat som cirkusartist.

 

Ville skapa en berättelse om mobbing

Idén till Handbok för superhjältar kom när hans nioåriga dotter kom hem och berättade att hon blev mobbad i skolan. Elias började fundera på att skapa en berättelse om mobbing som skulle vara så spännande att alla ville läsa den. Han ville också att historien skulle göra att man ville diskutera mobbing i skolan.

Tillsammans med sin fru, illustratören Agnes Våhlund, skrev han den första boken i bokserien Handbok för superhjältar. Den kom ut 2017 och blev en succé. Året därpå kom två böcker till i serien, Del 2 Röda masken och Del 3 Ensam. För de böckerna fick Elias och Agnes Våhlund ta emot priset Årets barnboksdeckare 2018.

 

Läsaren får följa Lisas resa

Flera delar i serien om superhjälten Röda masken har kommit ut. Bakom masken finns huvudpersonen Lisa, som blir superhjälte efter att hon hittat en handbok på biblioteket. Lisa är också mobbad i skolan och känner sig utanför. I böckerna får läsaren följa Lisas äventyr som superhjälte, men också Lisas resa mot att stå upp för sig själv.

Förutom att skriva böcker jobbar Elias som regissör, manusförfattare, skådespelare, stuntman, lärare och skivbolagsdirektör. Han och hans familj är bosatta på Lidingö utanför Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, april 2022

Foto: Privat

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2018, Elias och Agnes Våhlunds hemsida: www.handbokforsuperhjaltar.se, bokförlaget Rabén & Sjögren

Vill du läsa bokserien Handbok för superhjältar i rätt ordning?

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Handbok för superhjältar. Del 1 : HandbokenHandbok för superhjältar. Del 2 : Röda maskenHandbok för superhjältar. Del 3 : EnsamVargen kommer. Handbok för superhjältar del 4Handbok för superhjältar. FörsvunnaHandbok för superhjältar: Utan hoppRollspelsboken

Kortfakta

Namn: Elias Våhlund

Född: 1973 i Arvika

Gör: Författare

Genre/ämnen: Humor, vänskap, spänning, fantasy, deckare, äventyr

Mest känd för: Bokserien Handbok för superhjältar

 

Råd till blivande författare: Om du kör fast i skrivandet kan du ta en promenad. Det bästa är att göra något där man rör på sig och får lite luft. Det ger ny energi!

Visste du att...

...det roligaste med att skriva tycker Elias är att få tillbringa tid i sin fantasivärld. Det är som att leka med dockor i ett dockhus tycker han.

...Elias bästa läsminne är när han hade en lärare som läste högt? ”Jag tror att jag tyckte om det så mycket för på alla andra lektioner skulle jag prestera något. Men här kunde jag bara sitta och lyssna och svepas bort och upptäcka de här nya världarna”, säger han.

...Elias har startat och drivit en cirkusutbildning? Han har även startat en utbildning i stunt,
alltså för de som utför de farliga delarna på exempelvis en filminspelning. Elias har själv en universitetsexamen i cirkus och han är också utbildad kock!

Intervju med Lisa från Handbok för superhjältar

Intervju med Handbok för superhjältar-Lisa

 

Handbok för superhjältar-Lisa har inte mycket tid att prata för hon är ständigt ute på farliga uppdrag. Men när vi fick chansen att prata med henne passade vi även på att ställa de frågor som ni läsare ville veta.

Läs intervjun med Lisa

Agnes och Elias Våhlund. Foto: Kajsa Göransson

Läs mer om Agnes Våhlund

 

Agnes Våhlund ritar alla bilder i böckerna om Lisa. Det tar tid, men blir fint! Och så hittar hon på historierna tillsammans med sin man Elias.

Läs mer om Agnes

Tema Superhjältar

Tema Superhjältar

 

Hitta boktips och pyssel om de oräddaste personerna i världen - superhjältarna!

Tema Superhjältar

-1