Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

En superhjälte med dator

Text: Katarina Dorbell, maj 2020

 

Har du alltid ritat?
 - Nästan. Så länge jag kommer ihåg i alla fall. Min mamma säger att jag var väldigt lätt att ta hand om som barn. Hon gav mig bara papper och kritor och sen kunde jag sitta hela dagen och bara rita, eller klippa ut figurer från färgat papper. Sen, när jag blev lite äldre, upptäckte jag tecknade serier och serietidningar. Det var då jag kände att jag ville teckna i den stilen.

Hur gör du bilderna? Vilken teknik eller vilket program använder du?
 - Jag ritar direkt på en 24 tums surfplatta som heter Wacom Cintiq och jag använder ett program som heter Photoshop.

Vad bör man tänka på när man skapar och tecknar en superhjälte?
 - Jag tror att det är bra om du försöker att ta delar av det som vi känner igen från superhjältar. Men blanda det med nåt som är lite annorlunda. Som kanske en annan typ av stövlar eller mask eller kläder. Då blir det inte samma som alla andra superhjältar. Sen tror jag att det är bra om du provar dig fram med olika hjältar. Vad skulle hända om du bytte hårfärg eller hudfärg eller kön på din hjälte?

Agnes vid sin dator. Hon ritar med en slags penna.

Agnes på jobbet. Foto: Privat

Har du något tips på ritprogram, något som ett barn kan använda?
 - Vilket ritprogram du använder spelar inte så stor roll. Jag började rita på datorn när jag var 13 år. De programmen jag använde då finns nog inte kvar nu. Det kommer nya ritprogram hela tiden så det är svårt att rekommendera något särskilt program. Men det är bra om du kan använda en ritplatta eller en surfplatta typ Ipad. Då kan du rita direkt på datorn.

 - När jag var 13 hade jag ingen ritplatta utan bara datorn. Då brukade jag först rita grunden och konturerna på ett vanligt papper och sen skanna in det i datorn. När jag hade läst in det i datorn kunde jag färglägga digitalt. *

 - Nu när jag ritar på min Ipad använder jag ett program som heter Sketchbook. Men som sagt, det fungerar med vilket ritprogram som helst.
 

Är det du eller Elias som bestämt hur Lisa skulle se ut?
 - Det var ett samarbete. Elias ville att Lisa skulle ha en röd pyjamas med huva.

 - Jag lade till ett bälte och de röda stövlarna så att hon skulle se ut lite mer som en superhjälte. Sen var det jag som bestämde att alla barnen skulle ha skoluniformer. Då blir det väldigt tydligt att de är i skolan.
 

Hur kom du fram till hur Lisa skulle se ut?
 - Jag bestämde mig för att Lisa skulle vara lite som en blandning av Elias och mig när vi var små. Så hon fick brunt hår som vi båda har. Hon fick blåa ögon som Elias och hon fick fräknar som jag har på sommaren. Varken Elias eller jag har stora öron men eftersom Lisa blev retad för sina öron i början var det naturligt att jag ritade dem större.

Var ligger Rosenhill egentligen?
 - Rosenhill är som en blandning av en massa olika städer i Europa. När vi är ute och reser brukar vi ofta stanna och säga: ”Titta, det här är precis som i Rosenhill!" och sen fotar vi eller så ritar jag av den byggnaden. Så en del hus i böckerna kommer från Notting Hill i London, en del ifrån Krakow i Polen eller från Vimmerby i Småland.

Vilken superkraft skulle du själva vilja ha?
 - Det är min favoritfråga! Den superkraft jag helst skulle vilja ha är något som jag skulle kalla "Ctrl-Z i verkligheten" eller ”Command-Z i verkligheten” för de som använder Mac. Då skulle jag kunna ångra det sista jag har gjort. Så om jag råkade krocka med bilen när jag parkerade skulle jag bara kunna backa tillbaks ett steg och så skulle det inte ha hänt. Jag tror att det skulle vara en riktigt bra superkraft att ha.

Elias sa i en intervju att ni ska göra 42 delar. Det blir väldigt mycket bilder … Är du med på det verkligen?
 - Elias fick snabbt ändra sig till 24 delar. Om vi skulle göra 42 delar måste jag hitta på en annan superkraft som jag skulle kunna använda mot honom. Som laserögon till exempel. 

 - Men 24 delar av Handbok för Superhjältar vill jag gärna göra. Det finns så många berättelser vi vill berätta om Röda Masken och alla de andra i Rosenhill.

Har du drömmar om att göra något annat än att rita Röda masken?
 - Min dröm är att få fortsätta att bara göra det som jag tycker är kul och det är att rita. Så om jag kan fortsätta att bara göra det för resten av livet skulle jag vara jätteglad. Men både Elias och jag har massor av olika berättelser vi vill göra. Handbok för Superhjältar är en sån berättelse men vi har fler.
*Fotnot: Programmen Agnes använde när hon började teckna på datorn hette: Microsoft Paint och Corel Photo Paint.

Agnes ritar Röda Masken direkt på en vägg

Ibland ritar Agnes i jättestorlek, som här på en vägg. Foto: Privat

Agnes Våhlund utanför en stor väggmålning på Lisa, utanför en skola i Uppsala. Foto: Privat

Agnes Våhlund utanför en stor väggmålning på Lisa, utanför en skola i Uppsala. Foto: Privat

Kortfakta

Namn: Agnes Agnieszka Våhlund

Född: 1985 i Warszawa, Polen

Bor: På Lidingö tillsammans med sin man Elias som skriver böckerna om Röda masken.

Gör: Illustratör

Agnes och Elias Våhlund foto Kajsa Göransson

Agnes man Elias skriver berättelserna om Lisa alias Röda Masken.

 

Vi intervjuade Elias 2018. Läs intervjun med Elias Våhlund också  »

Vill du läsa bokserien Handbok för superhjältar i rätt ordning?

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Handbok för superhjältar. Del 1 : HandbokenHandbok för superhjältar. Del 2 : Röda maskenHandbok för superhjältar. Del 3 : EnsamVargen kommer. Handbok för superhjältar del 4Handbok för superhjältar. FörsvunnaHandbok för superhjältar: Utan hoppRollspelsboken

Intervju med Lisa från Handbok för superhjältar

Tema Superhjältar

Tema Superhjältar

 

Hitta boktips och pyssel om de oräddaste personerna i världen - superhjältarna!

Tema Superhjältar

-1