Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Agnes Våhlund. Foto: Privat

Agnes Våhlund. Foto: Privat

Fakta om Agnes Våhlund

Från mobbad till superhjälte. Lisa från Handbok för superhjältar har blivit en älskad karaktär och Agnes är den som ritar hjältinnan med den röda masken.

Agnes är född i Polens huvudstad Warszawa. Så länge som hon kan komma ihåg har hon ritat och pysslat. När hon var liten kunde hennes mamma ge henne pennor och papper och hon kunde sysselsätta sig länge. Så småningom upptäckte hon serietidningar och blev inspirerad att teckna i den stilen.

 

En lyckad kombination

När Agnes blev äldre arbetade hon bland annat som grafisk formgivare. Det innebär att man jobbar med att hur bilder, färger och texter ska se ut på exempelvis en förpackning eller i en broschyr.

Tillsammans med sin man Elias Våhlund kom hon på idén till bokserien Handbok för superhjältar. När Elias dotter kom hem från skolan och berättade att hon blev mobbad ville de skapa en berättelse om mobbing och om att känna sig utanför. Den första boken i serien Handbok för superhjältar kom ut 2017 och den blev en succé. Det visade sig att Agnes häftiga bilder tillsammans med Elias berättelse var en lyckad kombination.

 

Har fler berättelser

Idag har det kommit ut många delar i bokserien och böckerna har hittills sålts i över 150 000 exemplar. Agnes och Elias fick också ta emot priset Årets barndeckare 2018 för två av böckerna i serien, Del 2: Röda masken och Handbok för Superhjältar Del 3: Ensam.

Agnes och Elias satsar på att skapa många fler delar i serien Handbok för superhjältar och de har även andra berättelser de hoppas kunna ge ut som böcker i framtiden. Agnes är bosatt på Lidingö utanför Stockholm, tillsammans med sin familj.

 

Text: Barnens bibliotek, april 2022

Foto: Privat

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2020, Agnes och Elias Våhlunds hemsida: www.handbokforsuperhjaltar.se, bokförlaget Rabén & Sjögren

Kortfakta

Namn: Agnes Våhlund

Född: 1985 i Warszawa i Polen

Gör: Illustratör, författare

Genre/ämnen: Humor, vänskap, spänning, fantasy, deckare

Mest känd för: Bokserien Handbok för Superhjältar

Vill du läsa bokserien Handbok för superhjältar i rätt ordning?

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Handbok för superhjältar. Del 1 : HandbokenHandbok för superhjältar. Del 2 : Röda maskenHandbok för superhjältar. Del 3 : EnsamVargen kommer. Handbok för superhjältar del 4Handbok för superhjältar. FörsvunnaHandbok för superhjältar: Utan hoppRollspelsboken

Visste du att...

...Agnes har ritat Handbok för superhjältar digitalt? Hon har alltså ritat dem på datorn istället för med penna och papper. Hon började rita digitalt redan som 13-åring.

...Agnes älskar serietidningar? Hon gillar allt från amerikanska till japanska och kallar sig själv en riktig nörd.

...både Agnes och Elias var med och bestämde hur Lisa skulle se ut? Elias ville att hon skulle ha en röd pyjamas med huva medan Agnes lade till ett bälte och röda stövlar. ”Sedan var det jag som bestämde att alla barnen skulle ha skoluniformer. Då blir det väldigt tydligt att de är i skolan”, berättar Agnes.

Intervju med Lisa från Handbok för superhjältar

Intervju med Handbok för superhjältar-Lisa

 

Handbok för superhjältar-Lisa har inte mycket tid att prata för hon är ständigt ute på farliga uppdrag. Men när vi fick chansen att prata med henne passade vi även på att ställa de frågor som ni läsare ville veta.

Läs intervjun med Lisa

Agnes och Elias Våhlund. Foto: Kajsa Göransson

Läs mer om Elias Våhlund

 

Agnes ritar alla bilder i böckerna om Lisa. Det tar tid, men blir fint! Och så hittar hon på historierna tillsammans med sin man Elias.

Läs mer om Elias

Tema Superhjältar

Tema Superhjältar

 

Hitta boktips och pyssel om de oräddaste personerna i världen - superhjältarna!

Tema Superhjältar

-1