Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Johan Unenge. Foto: Stefan Tell

Fakta om Johan Unenge

Johan började som tecknare men är idag både författare och illustratör. Han står bakom stora succéer som Adam & Eva, Hotell Gyllene Knorren och Livet enligt Rosa.

Johan växte upp i Stockholm i en familj där båda hans föräldrar tyckte om att teckna. När han var 12 år gjorde han sin första riktiga serie. Sedan dess har han fortsatt att teckna genom hela livet.

 

Ett viktigt samarbete började

På 1980-talet träffade han Måns Gahrton på en fest. De kom på att de ville samarbeta, Måns skulle skriva och Johan skulle teckna. Deras första gemensamma projekt blev den tecknade serien Agent Annorlunda, det första seriealbumet i serien kom ut 1986. Efter det har de gjort många serier och böcker tillsammans. Ibland har Johan enbart tecknat och ibland har han varit med och skrivit.

Både Eva & Adam och Livet enligt Rosa började som tecknade serier i barntidningen Kamratposten. De har sedan blivit både böcker, film och tv. Hotell Gyllene Knorren är en annan känd bokserie som Måns och Johan har gjort tillsammans. Den var också årets julkalender i tv år 2010.

 

Skateboardliv i första egna boken

År 2002 debuterade Johan som författare på egen hand. Den första egna boken hette Pontus fyra meter över marken. Den handlar om trettonårige skateboardåkaren Pontus och hans liv. Johan har skrivit flera ungdomsböcker sedan dess och även bilderböcker för mindre barn.

Förutom att skriva böcker skriver han manus för film och tv och han har jobbat som reklamtecknare. Han illustrerar även andras böcker, bland annat har han illustrerat serien Storasyster & Lillebror som Anders Jacobsson och Sören Olsson har skrivit. Johan är bosatt i sin barndomsstad Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, juni 2021.

Foto: Stefan Tell

Källor: Bokförlaget Bonnier Carlsen, bokförlaget Rabén & Sjögren, intervju med Barnens bibliotek, Johans egen hemsida: www.johanunenge.com

Vill du läsa några av Johans böcker? 

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

En annan AlbinFörsta boken i serien om PontusDu och jag och din kille.Tro hopp och burnoutSnöbroder : Gul snöAllt om tid ... typSuperkrafter

 

 


Några bokserier Johan har skapat tillsammans med Måns Gahrton

Eva & Adam Huvudet fullt av dig (och mig)Gyllene knorren. Rymdmonstren anfaller.  Livet enligt Rosa. Du är den jag vill ha

Faktaruta

Namn: Johan Unenge

Född: 1963 i Stockholm

Gör: Författare, illustratör

Genre/ämnen: Humor, kärlek, vänskap, tonårsliv, bilderböcker

Mest känd för: Bokserierna Hotell Gyllene knorren, Adam & Eva och Livet enligt Rosa som han har gjort tillsammans med författaren Måns Gahrton

Råd till blivande serietecknare:
1. Rita allt du ser.
2. Härma dina favoriter. 
3. Våga visa dina kompisar vad du gjort (jätteläskigt ibland - i såfall strunta i det).
4. Ha alltid med dig ett ritblock.
5. Gör dig själv till huvudperson, då kan du göra ditt liv till en serie och när det känns deppigt så kan du göra ditt liv lite bättre!

Visste du att...

...Johan var Sveriges första läsambassadör? Han blev utnämnd till det 2011. En läsambassadör har i uppdrag att sprida läslust och jobba för att så många som möjligt ska ha tillgång till böcker och litteratur.

...alla Johans huvudpersoner är han själv?

...när han var liten ville Johan bli superhjälte? Men sedan kom han på att han hellre ville skriva och rita.

...Johan kan åka skateboard? Han säger själv att han är grym på det, men lite feg.

Måns Gahrton och Johan Unenge. Foto: Stefan Tell

Måns Gahrton och Johan Unenge jobbar ofta ihop

 

Måns Gahrton har tillsammans med Johan skrivit massvis med böcker som också har blivit film, tv och julkalender. 

Läs mer om Måns Gahrton

Tema: Serier!

Tema Serier

 

Förutom roliga boktips och quiz hittar du inspirerande tips från Johan och andra serietecknare om hur du kommer igång med din egen serie.

Till temasidan om serier

-1