Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Laura Trenter. Foto: Katrin Jakobsen.

Laura Trenter. Foto: Katrin Jakobsen.

Fakta om Laura Trenter

Både Lauras mamma och pappa skrev deckare för vuxna. Inte konstigt att hon själv valde att gå i samma spår, men hon skriver spännande böcker för barn.

Laura föddes i Stockholm, men växte upp i Rom i Italien de första sex åren av hennes liv. Hennes föräldrar Stieg och Ulla var kända deckarförfattare. Att hennes båda föräldrar skrev gjorde att hon själv började hitta på berättelser så fort hon kunde skriva. Många av dem handlade om mord, redan när hon var liten.

 

Sönerna gav inspiration

Som vuxen arbetade hon som journalist på olika tidningar, bland annat på Kvällsposten och Dagens Nyheter. Hon flyttade till Uppsala där hon studerade arkeologi och några andra ämnen. Där träffade hon också sin man och de fick två söner.

Det var hennes barn som blev inspirationen till hennes första barnbok. En av hennes söner var förtjust i bilar. Tillsammans med serietecknaren Joakim Lindengren fick hon idén till en bilderbok som handlade om just det. År 1994 kom Pojkarna Puckelbros bilbekymmer.

 

Nära till sin ”svarta fantasi”

Med två deckarförfattare i familjen var det kanske inte så konstigt att Laura så småningom började skriva deckare. 1998 kom boken Hjälp! Rånare!. Sedan dess har hon skrivit många spännande böcker för barn och en del har blivit tv-serier. Hjälp! Rånare!, Det brinner och Pappa polis har alla filmats av SVT.

Hon beskriver själv att hon har nära till sin ”svarta fantasi”. Bilar som kör förbi i full fart kan vara en flyktbil, hittar någon en låst portfölj kan den innehålla en bomb – i Lauras fantasi finns faror och hot överallt och det ger bra bokidéer.

Laura är bosatt utanför Helsingborg i Skåne.

 

Text: Barnens bibliotek, maj 2021

Foto: Katrin Jakobsen.

Källor: Nationalencyklopedin, Intervju med Barnens bibliotek 2015, bokförlaget Rabén & Sjögren

Faktaruta

Namn: Laura Trenter

Född: 1961 i Stockholm

Gör: Barn- och ungdomsförfattare

Genre/ämnen: Deckare, spänning, fantasy, fakta, humor

Mest känd för: Det brinner, Julian och Jim och Puman

 

Råd till blivande författare/illustratör: Läs mycket. Skriv om något som du själv tycker är spännande, något du själv skulle vilja läsa. Lägg ifrån dig texten ett par veckor – när du läser den igen märker du att det finns saker som du vill ändra, stryka eller lägga till.

Vill du läsa några av Lauras böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag till Hjälp rånare!Bokomslag till Julian och JimBokomslag till Det brinner!Bokomslag till PumanSnögrottan

Bokomslag till Fotoalbumet 
 

 

Visste du att...

...Laura har varit med och skapat ett dataspel? Spelet heter Skelett och skärvor och handlar om forntiden.

... Laura har vunnit flera priser för sina böcker? År 2002 fick hon exempelvis Spårhunden för Julian och Jim och 2003 vann hon Bokjuryns pris för boken Fotoalbumet.

...mycket blod och mord gör inte boken automatiskt spännande enligt Laura. Det är också viktigt att bygga upp stämningar, att beskriva miljön, ljud och hur det ser ut på platsen.

Barn leker med förstoringsglas på en karta

Allt du behöver veta om kluriga fall och deckarmysterier

 

Gillar du att läsa kluriga deckare och lista ut vem som är den skyldige? Här har vi samlat tips på deckare och andra spännande tips.

Till deckarboktips

-1