Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Katarina Taikon. Foto: Björn Langhammer

Katarina Taikon. Foto: Björn Langhammer

Fakta om Katarina Taikon

Böckerna om den romska flickan Katitzi är en svensk barnboksklassiker. De skrevs av Katarina som ville berätta om hur det var att leva som rom i Sverige.

Katarina föddes i ett tältläger utanför Örebro. Hennes pappa drev ett tivoli och var även musiker och kopparslagare. Hennes mamma dog när Katarina bara var nio månader. Under hela uppväxten flyttade hennes familj runt mycket och bodde på olika ställen i Sverige.

 

Kämpade för romernas rättigheter

Det var en tuff barndom för Katarina. Hon blev ofta slagen hemma, hon bodde både på barnhem och i fosterfamilj och det var svårt och besvärligt att behöva flytta ofta. Romska barn fick inte heller gå i skolan och Katarina lärde sig inte skriva och läsa förrän hon var 26 år.

När hon blev vuxen började hon kämpa för att romer skulle få rättigheter i Sverige. Rätt att gå i skolan, rätt till bra bostäder och att slippa utsättas för rasism. Hon skrev en bok som hette Zigenerska, den kom ut 1963. Boken gjorde henne känd och hon kunde få mer utrymme för sin kamp för romernas rättigheter.

 

Ville vända sig till barn och unga

När hon tyckte att det tog för lång tid för samhället att ändra sig kom hon på en idé. Hon ville vända sig till barn och unga. Hon tänkte att det var de som skulle bli framtidens politiker. År 1969 kom den första barnboken om Katitzi ut och den blev en stor framgång. Det blev 13 böcker om Katitzi och böckerna har också blivit tv-serie.

Katarina fick hjärtstillestånd 1982 när hon bara var 50 år gammal. Hon låg därefter i koma ända fram till sin död 1995. Hon ligger begravd på Skogskyrkogården i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, mars 2022

Foto: Björn Langhammer

Källor: Bokförlaget Natur & Kultur, hemsidan www.taikon.se

Faktaruta

Namn: Katarina Taikon

Född: 1932 i Almby utanför Örebro                       

Gör: Författare

Genre/ämnen: Barn i världen, orättvisor

Mest känd för: Böckerna om Katitzi

Vill du läsa böckerna om Katitzi?

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Katitzi & Katitzi och Swing, del 1 och del 2.Bokomslag: Katitz i ormgropeni & Katitzi rymmer, del 3 och del 4.Bokomslag: Katitz, Rosa och Paul & Katitzi i Stockholm, del 5 och del 6.Bokomslag: Katitzi och Lump-Nicke del 7 & Katitzi i skolan del 8Bokomslag: Katitzi del 9: Z-1234

Bokomslag: Katitzi, barnbruden del 10 & Katitzi på flykt del 11Bokomslag: Katitzi i Gamla Stan & Uppbrott, del 12 och del 13.

Visste du att...

...Katarina översatte många romska dikter och sånger till svenska? Det gjorde hon för att fler människor skulle kunna ta del av den romska kulturen.

...precis som Katitzi bodde även Katarina på barnhem under en kort tid när hon var liten?

...Katarina själv kallades för Katitzi när hon var liten? Det betyder ungefär ”lilla Katarina”.

...8 april firas romernas internationella dag i hela världen. 

Romernas flagga i rött, grönt och blått

Boktips om unga romer

 

Hitta boktips om romsk kultur

Gunilla Lundgren. Foto: Malcolm Jacobsson

Gunilla Lundgren

 

Gunilla arbetar som både lärare och författare. Hon har fått många idéer om böcker som behövs tack vare sina elever. En av hennes mest kända böcker heter Askungen i Rinkeby. 

Läs mer om Gunilla

Monica Zak

Monica Zak

 

Monica Zak är en av Barnens biblioteks mest lästa författarpresentationer. Hon har skrivit många böcker om barn i världen - barn som har funnits på riktigt.

Läs mer om Monica

-1