Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Johanna Thydell. Foto: Magnus Liam Karlsson

Johanna Thydell. Foto: Magnus Liam Karlsson

Fakta om Johanna Thydell

Jenna, Puck och Moa heter några av huvudpersonerna i Johannas mycket uppskattade ungdomsböcker. Hon skriver om tonårslivet på ett sätt som många kan känna igen sig i.

Johanna är uppväxt i Värnamo i Småland. När hon var 23 år kom hennes första bok ut.  Den hette I taket lyser stjärnorna och handlade om trettonåriga Jenna som har en mamma som är sjuk i cancer. Boken blev mycket omtyckt och fick bland annat Augustpriset.

 

Både sorg och humor i berättelserna

Tre år senare, år 2006, kom Johannas nästa bok. Ungdomsboken Det fattas en tärning handlar om sextonåriga Puck. Hon har svårt att släppa någon nära och det handlar också om hennes pappa som har försvunnit. 

Hittills har Johanna skrivit fyra ungdomsböcker. Hennes berättelser innehåller en del sorgliga ämnen, men också mycket humor. Hon skriver ofta om perioden mellan ungdom och vuxen och om alla svåra och roliga saker som kan hända under tonårstiden. Det kan handla om att bli sviken, om den första kärleken eller att känna att man inte riktigt duger.

 

Översätter barnböcker

Förutom att skriva för ungdomar har Johanna skrivit bilderböcker för yngre barn. Bland annat har hon skrivit Dumma teckning! som kom 2017. Den är illustrerad av Emma Adbåge.

Johannas böcker har sålts i hundratusentals exemplar och de har översatts till över tjugo olika språk. Förutom att vara författare har Johanna bland annat arbetat på tidning som journalist. Hon skriver också TV-manus och översätter barnböcker.  Sedan många är tillbaka är hon bosatt i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, maj 2022

Foto: Magnus Liam Karlsson

Källor: Bokförlaget Alfabeta, Nationalencyklopedin, Johannas egen hemsida: www.johannathydell.com

Faktaruta

Namn: Johanna Thydell

Född: 1980 i Nässjö

Gör: Författare, journalist, översättare

Genre/ämnen: Kärlek, vänskap, familj, humor

Mest känd för:  I taket lyser stjärnorna, Det fattas en tärning, Dumma teckning!

Vill du läsa några av Johannas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 

Bokomslag I taket lyser stjärnornaBokomslag: Ursäkta att man vill bli lite älskadBokomslag Det fattas en tärningBokomslag MornitologenBokomslag Dumma teckning!Bokomslag Det är en gris på dagis

 

Visste du att...

...Johanna har haft en podcast tillsammans med barnboksförfattaren Jenny Jägerfeld? Den hette Superältarna och där pratade de om allt mellan himmel och jord.

...Johanna inte bara skriver böcker, hon föreläser också? Hon föreläser om att skriva, men också om psykisk ohälsa. Johanna har egen erfarenhet av depressioner och att inte må bra.

...boken I taket lyser stjärnorna både har blivit film och teater? Filmen vann dessutom två guldbaggar som är ett fint svenskt filmpris.

Ebba Hyltmark. Foto: Anna Alexander Olsson

Ebba Hyltmark

 

Ebba började skriva redan som barn och i nian blev hon en av Sveriges yngsta författare genom tiderna. 

Läs mer om Ebba

Jenny Jägerfeld. Foto: Henric Lindsten

Jenny Jägerfeld

 

Jenny Jägerfeld arbetar både som författare och psykolog. I hennes böcker tar hon upp allvarliga ämnen men varvar det med humor.  

Läs mer om Jenny

Utspridda popcorn på en röd matta

Böcker som också finns som film

 

Gillar du att se filmen eller läsa boken först? Här tipsar vi om böcker som också finns som film.

Hitta boktips

-1