Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Jesper Tillberg. Foto: Press

Jesper Tillberg. Foto: Press

Fakta om Jesper Tillberg

I Jespers böcker finns både fantasy och vardag. Han gillar att berätta och tycker att det magiskt att den som läser också är med och skapar berättelsen - i sitt eget huvud.

Jesper växte upp i Danderyd och på Södermalm i Stockholm. Han gillade att både läsa och skriva som barn. Bland annat läste han Maria Gripes böcker och CS Lewis böcker om Narnia. Han tyckte också om serietidningar som Tintin och sporttidningen Buster.

 

Fick en fråga från ett bokförlag

Efter att han hade gått ut skolan utbildade han sig inom film, reklam och journalistik. Han jobbade redan då med att skapa berättelser i olika former, bland annat i radio och tv. År 2004 både skrev och regisserade Jesper julkalendern i radio. Efter det hörde ett bokförlag av sig och undrade om Jesper inte ville skriva barnböcker. Det ville han gärna.

Hans första bok kom 2006 och hette Mumien som inte kunde sova. Den handlade om Kleo som besöker det gamla Egypten tillsammans med en mumie. Sedan dess har Jesper skrivit många böcker för barn och ungdomar.

 

Superhjältar och fotboll

Bokserien om Kapten Svea handlar om Svea som är superhjälte och som bekämpar det onda. En annan uppskattad bokserie är den om Lennart van Helsing som är släkt med en gammal vampyrjägare. Jesper har många gånger samarbetat med illustratören Peter Bergting. Han har tecknat både Kapten Svea, serien om Kleo och Lennart van Helsing.

Jesper är också känd för sina många fotbollsböcker. Han är själv mycket fotbollsintresserad, när han inte skriver så gillar han att både titta på och spela fotboll. Andra intressen han har är att titta på film, lyssna på musik och att ”äta mat och lata mig på soffan”. Han är bosatt i Enskede utanför Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, juni 2021

Foto: Jan Eriksson

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, Nationalencyklopedin

Faktaruta

Namn: Jesper Tillberg

Född: 1969 i Danderyd

Gör: Författare

Genre/ämnen: Fotboll, fantasy, spänning, humor, äventyr

Mest känd för: Bokserien Kapten Svea, bokserien om Lennart van Helsing, sina många fotbollsböcker

 

Råd till blivande författare:  Börja med att göra ett ”skelett” till din berättelse där du skriver ned vad som ska hända. Du kan göra det som en tidslinje. Då bygger upp historien och kan lägga ut händelser i början som lite senare i berättelsen får sin förklaring. Rekommenderar också att läsa, titt på film, kolla i tidningar – och ha ögonen öppna för nya intryck.

Vill du läsa några av Jespers böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Världens viktigaste matchBokomslag: Alla på bollenBokomslag: Hög pressBokomslag: De svarta svanarnas nattBokomslag: Mumien  Bokomslag: Kapten Svea: Skatans nyckelBokomslag: Den hemliga boken

Visste du att...

...Jespers favoritlag är Hammarby? Därför är också hans favoritfärg grön, gärna tillsammans med vitt!

...Jesper har en favoritfilm som heter Breakfast club? Den handlar om några ungdomar som får kvarsittning och Jespers barn är döpta efter skådespelarna som spelar med i filmen.

...sin inspiration hittar Jesper lite överallt. Till exempel läste han en liten notis i en tidning om att många kråkor dog på Gotland. Det blev startskottet till hans bok Stranden där fladdermössen dör.

Författaren som trivs på fotbollsplanen

Författaren som trivs på fotbollsplanen

 

Vi intervjuade Jesper om sin bok Dani dömer där huvudpersonen får lära sig hur det är att vara domare. 

Läs intervjun med Jesper

Malin Stehn. Fotograf Camilla Gewing Stålhage.

Malin Stehn

 

Malin skriver bland annat om hästar, musik och fotboll. Men kan hon rida och sparka fotboll?

Läs mer om Malin

Fotbollssko och fotboll

Fotbollsböcker!

 

Fotboll är en av världens största sporter. Det finns också massor med böcker som handlar om fotboll!

Hitta fotbollsboktips

-1