Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Anna-Clara

 

Tidholm

Foto på Anna-Clara Tidholm

 

 

Texten Anna-Clara Tidholm och massor av barn från boken Min familj.


- Helst ska bilderna visa något som inte finns i texten. Det blir mer spännande. Jag tycker om när den som tittar får hitta på en del själv. Det är lättare om inte allt är så färdigt.

Anna-Clara Tidholm är tecknare och författare. Hon gör böcker för stora och små barn. I Alla får åka med, Hela natten, Varför då? och många fler, är både texten och bilderna hennes. Ofta illustrerar hon också böcker som någon annan har skrivit.

- Egentligen tycker jag att det brukar bli bäst när en person gör bilderna och en annan texten.

 Många böcker har Anna-Clara gjort tillsammans med sin man författaren Thomas Tidholm. Kanske har du läst Resan till Ugri La Brek, Långa ben, När vi fick Felix eller någon annan av deras gemensamma böcker.

Det är lätt att känna igen Anna-Claras bilder. De är alldeles speciella. Lite sorgliga och roliga på samma gång. Färgerna är ofta starka och klara, men de kan också vara mer dämpade.

Så får hon sina idéer

När Anna-Clara gör bilderböcker börjar allt med att hon får en idé. Om hon har svårt att komma på vad nästa bok ska handla om, sätter hon på sig skidorna och ger sig iväg ut. Hon har upptäckt att hon ofta får bra idéer när hon susar fram över snön. På sommaren tar hon en lång promenad istället.

När hon åker tåg eller står i kön i affären händer det att någon kommer fram och tipsar om böcker som behövs.

- En mamma sa att hennes barn ofta var sjuka. Hon skulle vilja läsa för dem om hosta, feber och ont i öronen. Då gjorde jag boken Lite sjuk. Idén till Mera mat fick jag av en mamma som saknade böcker om barn och mat.

Har inga tuschpennor

Anna-Clara bor i Hälsingland, i ett stort rött hus som ligger just där vägen slutar och skogen börjar. I arbetsrummet står hyllor med papper i olika storlekar och kvalitéer. Där finns också färgpennor, färgkritor, vattenfärger och mycket annat, men några tuschpennor har hon inte.

- Man kan inte ändra och det är jättetråkigt att sätta på locken, säger hon.

Anna-Clara Tidholm vid sitt skrivbord. Där ligger massor av pennor, en sopborste och en bok.

Några av Anna-Claras alla böcker

 

Ett fall för NalleMin brorsa heter NoaVägen till mormorsvägenVad tänker Knodden? Min familj
 

Ett fall för Nalle

Arbetet med en ny bok börjar med att Anna-Clara gör en dummy. Det är ett slags provmodell. Hon tar helt enkelt en bunt papper och klipper till dem i den storlek som boken ska få. Hon bestämmer hur många sidor det ska vara, viker arken och syr ihop dem med linnetråd.  Sedan börjar hon utforma sidorna.

- Med en dummy ser man tydligt hur boken kommer att bli, vad som händer när man vänder blad och hur text och bild fungerar tillsammans. Jag ritar lite slarvigt och tänker ut texten ungefär, men den behöver inte vara färdig.

Anna-Claras skisser på boken Vad tänker Knodden? och det färglagda bilden
 

Ritar, klistrar, suddar och sopar

Bilderna gör Anna-Clara inte i datorn utan vid sitt skrivbord. På det står burkar med stora och små penslar och där ligger två andra viktiga arbetsredskap.

- Limstiftet använder jag när jag ska klistra in texterna på dummyns boksidor. Jag kan lossa på texterna och flytta dem som jag vill. Med den lilla sopborsten sopar jag undan allt skräp som blir när jag suddar.

Anna-Clara ritar först med blyerts. Hon har pennor med stift som är mjuka, hårda och mittemellan.  Hon gör en skiss, testar, ändrar och börjar om. Det blir mycket suddande.

Ändrar mycket

- Det måste få ta tid. I början trodde jag att man bara kunde sätta sig ner och göra en färdig bild med en gång. Nu vet jag att det behövs mycket arbete innan jag blir nöjd. Jag har lärt mig att kasta och göra nytt. Och texterna ändrar jag också mycket innan allt är klart.

Knacka på!

Knacka på!En av Anna-Clara Tidholms mest kända bilderböcker heter Knacka på!

- En dag såg jag plötsligt en bok framför mig där alla sidorna var utformade som dörrar. Sådana böcker finns det säkert redan, tänkte jag. Det är ju så självklart att boksidor kan se ut som dörrar. Men det fanns faktiskt inte någon dörr-bok så jag bestämde mig för att göra en.

Knacka på! har översatts till många andra språk, och det har också flera andra av Anna-Clara Tidholms böcker. Hittills har hon gjort ungefär fyrtio och det kommer snart fler. Det förstår man när man ser hennes skrivbord, för där ligger en nästan färdig dummy?

Text och foto: Helena Fernández
Stora fotot på Anna-Clara överst: Katarina Hansson
Illustrationer (barnen) och bokomslagen: Anna-Clara Tidholm

Kortfakta

Född: 7 januari 1946 i Stockholm

Bor: Arbrå i Hälsingland

» Läs mer om Anna-Clara Tidholm på hennes ena förlags hemsida (Rabén)

» Lista över Anna-Claras böcker på Alfabeta förlag

 


-1