Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

"Min envishet gör att jag har kommit så långt som illustratör"

 

Henrik Tamm bor i Los Angeles och har arbetat med storfilmer på Dreamworks. Han har också kommit ut med fem böcker om katten Ninja Timmy och hans vänner. Vi fick chansen att fråga honom om hans berättelser och hur han han kan måla så bra!

Text: Lisa Ahlqvist, november 2019.

Foto: Privat.

Illustrationer: Henrik Tamm.

 

I den femte och senaste boken Ninja Timmy – staden av is reser Timmy iväg med sina vänner för att leta efter hans mamma. Men på vägen hittar de förgiftat vatten, tjock svart rök och smältande isar. Den girige Baron von Stump håller på att förstöra hela Vitland med sina oljefabriker.

Hur kom du på den onde Baron von Stump och oljefabrikerna?

- Jag har läst mycket nyheter om klimatförändringar i världen som händer på grund av all miljöförstöring och utsläpp som vi människor gör. Konsekvensen av det är att isen på Arktis och Antarktis smälter. Det fick bli “problemet” som Timmy och hans vänner behövde lösa för att hitta Timmys mamma. Sen behövde jag en riktigt färgstark skurk som våra hjältar måste besegra. Detta blev Baron von Stump.

Har du tänkt på att Stump rimmar på en annan mäktig person..? 

- Von Stump står för girighet och total själviskhet. Han är en person som inte bryr sig om någon annan än sig själv. Man kan tyvärr se liknande karaktärer i ett flertal av dagens världsledare, inte minst i USA. Ofta är det de människor som är beredda att göra vad som helst för att bli ledare som är minst lämpade att leda.

Böckerna om Ninja Timmy är oerhört fantasifulla. Hur kommer du på alla detaljer?

- Jag vet faktiskt inte riktigt vart allt kommer ifrån. Jag tycker bara det är så roligt att hitta på och har nog alltid gjort det. Jag läser mycket nyheter. Där finns jättemycket intressant att få idéer ifrån. När jag reser får jag också mycket inspiration.

 

Förutom att skriva om Timmy och hans vänner har Henrik arbetat på ett av USA:s största filmbolag Dremworks i Hollywood. De har gjort biosuccéerna Madagaskar, Trolls, Kung fu panda, Narnia och många fler. 

Stämmer det att ditt första jobb där var att rita ett grönt träsktroll och en åsna..?

- Ja, det stämmer. Jag hade precis avslutat konstskolan i USA när de hörde av sig och behövde ha in folk till en ny film. Under mötet blev jag guidad genom studion där skisser av en åsna och ett träsktroll hängde. Det var förstås Shrek långt innan han var känd för världen. 

Hur gammal var du när du förstod att du kunde rita? 

- Jag har alltid ritat mycket men när jag var liten var jag nog inte mycket bättre än mina kompisar. Skillnaden var att jag fortsatte att rita. Intresset för att rita hängde kvar in i tonåren. Jag tog med mig ett skissblock vart jag än gick. 

Vad ritade du i skissblocken? 

- Oj, av allt mellan himmel och jord. Mycket drakar och monster. Efter några år började jag inse att man faktiskt kunde rita som yrke och började se mig om efter konstskolor. Tyvärr var det ingen skola i Sverige som antog mig så det fick bli USA istället. 

Vad är roligast – att illustrera eller skriva?

- Båda delarna. Det hela går ihop i ett för mig. För mig är det viktigt att skapa en hel berättelse med hur figurerna och miljöerna ser ut. När jag skriver ser jag allting i huvudet och då känns det naturligt att även skapa bilderna. Som tur är kan jag ju rita!

Henrik Tamm. Foto: Privat

ur Ninja Timmy. Illustration: Henrik Tamm

Ninja Timmy och hans vänner. Illustration: Henrik Tamm

Faktaruta

Namn: Henrik Tamm

Född: 1972

Bor: Los Angeles och Stockholm

Instagram: @ninja_timmy_books

 

Råd till våra unga läsare som vill bli illustratör:

- Rita varje dag. Rita allt. Både från fantasin och miljöer och människor omkring en. Intresset att göra det är långt viktigare än någon slags medfödd talang. Det är nog mest min envishet som gjort att jag kommit så långt som illustratör.

Vill du läsa böckerna om Ninja Timmy? Här har du dom i rätt ordning.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 

Ninja Timmy, del 1

Ninja Timmy, del 5

Johan Egerkrans. Foto: Robert Paraniak

Johan Egerkrans

 

Johan Egerkrans både skriver och illustrerar böcker. Han har illustrerat över hundra böcker och är mest känd för sina böcker om gudar, väsen och drakar.

Läs mer om Johan

Peter Bergting. Foto: Caroline Andersson Renaud

Peter Bergting

 

Peter är serietecknare, författare och illustratör av massor av böcker - och ett spel! Han anser att rita serier främst handlar om uthållighet. Att man måste rita jättemycket hela tiden.

Läs mer om Peter

-1