Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Annika Thor. Foto: Ulla Montan

Annika Thor. Foto: Ulla Montan

Fakta om Annika Thor

Att skriva och läsa har varit Annikas intressen genom hela livet. Hon skriver böcker för alla åldrar, men är mest känd för sina ungdomsböcker.

Annika växte upp i Göteborg på 1950- och 60-talet. Hon gillade att läsa och tyckte bland annat om böckerna om Pippi Långstrump och Anne på Grönkulla. När hon var nio år bestämde hon sig för att bli författare.

Den första boken dröjde

Trots att hon bestämt sig för att bli författare dröjde det innan hennes första bok kom ut. Innan dess arbetade hon på bibliotek och jobbade med att skriva på olika sätt. Hon skrev manus för film, tv och teater.

År 1996 kom hennes första bok ut. Den hette En ö i havet och handlar om Steffi och Nelli som kommer till Sverige som flyktingar under andra världskriget. Annika skrev ytterligare tre böcker i serien och de blev mycket uppskattade. Böckerna har översatts till 13 olika språk och har blivit både teater och tv-serie.

Skriver för både barn och vuxna

En annan känd bok är Sanning och konsekvens som kom 1997. Den var från början ett filmmanus. Annika fick Augustpriset för den här berättelsen som handlar om vänskap och svek mellan ett gäng mellanstadie-tjejer.

Annika skriver inte enbart för barn och ungdomar, utan även för vuxna. Många av hennes ungdomsböcker läses av vuxna och Annika ser inte så stor skillnad på att skriva för olika åldrar. Hennes böcker handlar ofta om människor som försöker hitta till rätt plats i livet, vare sig man är barn eller vuxen.

Genom årens lopp har Annika vunnit många priser för sina böcker, bland annat Nils Holgersson-plaketten, Bokjuryn och Maria Gripe-priset. Hon bor sedan många år tillbaka i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, juni 2021

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2015, Nationalencyklopedin, Annikas egen hemsida: www.annikathor.wordpress.com

Faktaruta

Namn: Annika Thor

Född: 1950 i Göteborg

Gör: Författare

Genre/ämnen: Historia, vänskap, kärlek, familj, skola, äventyr

Mest känd för:  En ö i havet, Sanning eller konsekvens, Dit ljuset inte når

 

Råd till blivande författare:  Läs mycket, av många olika författare! Skriv mycket och försök hitta någon som kan läsa det du skriver och som kan ge kritik. Och bestäm alltid hur en berättelse ska sluta innan du börjar skriva.

Vill du läsa några av Annikas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag till En ö i havetBokomslag: Odysseus pojkeBokomslag: Dit ljuset inte nårBokomslag: Odjuret i labyrinten och andra grekiska myterBokomslag: Sanning eller konsekvensFyren och stjärnornaBokomslag till Eldfågeln

Visste du att...

...innan Annika började jobba som författare på heltid jobbade hon som bibliotekarie? Hon har även jobbat som journalist.

...efter varje bok Annika har skrivit så tänker hon att ”det här blir nog den sista boken”. Ändå skriver hon alltid en till bok för att hon känner att hon har mer att berätta. Och för att hon inte kan låta bli.

...Annika aldrig har lyckats lära sig att vissla? Hon kan inte blåsa upp ballonger heller!

Camilla Lagerqvist. Foto: Stefan Tell

Fakta om Camilla Lagerqvist

 

En annan författare som skriver många historiska böcker är Camilla Lagerqvist. Lär dig mer om henne!

Läs mer om Camilla

-1