Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Siri Spont. Foto: Pressbild Rabén & Sjögren

Siri Spont. Foto: Pressbild Rabén & Sjögren

Fakta om Siri Spont

När Titti skulle skicka in sitt manus till ett bokförlag hittade hon på ett nytt namn - Siri Spont. Under namnet Siri Spont blev hon barnboksförfattare. Hon är mest känd för böckerna om Tilda som bor på landet och älskar djur.

Titti växte upp i byn Svärdsjö i Dalarna. Hon gillade att skriva redan som barn, gärna rysliga historier. Hon tyckte också om att hänga med kompisar och ta hand om djuren som fanns i hennes familj, bland annat hundar, hästar, kaniner.

 

Började skriva böcker för vuxna

Titti började skriva böcker för vuxna först. Hennes första bok hette "Sju sköna snubbar" och kom ut 2000. Hon skrev fler böcker för vuxna och under tiden arbetade hon på ett bokförlag som gav ut barnböcker.

När hon hade skrivit sin första barnbok ville hon inte skicka in manuset till förlaget med sitt riktiga namn. Hon hittade på namnet Siri Spont och manuset blev en bok, "Utan djur så dör jag!". Det var den första boken i serien om elvaåriga Tilda och den kom 2011. Det har blivit fem böcker om Tilda sedan dess, alla är illustrerade av Jonna Björnstjerna.

 

Jobbar på bokförlag

Huvudpersonen Tilda finns även i ungdomsboken "Är det nu allt börjar?". Där har hon blivit tonåring och kämpar med att känna sig utanför. Titti har även skrivit bokserien om lågstadiekillen Emre och hans vardag med vänner, skola och förälskelser.

Det bästa med att skriva böcker är att man får ge sin egen bild av världen, tycker Titti. När hon inte skriver böcker arbetar hon fortfarande på ett bokförlag. Hon jobbar också med att översätta böcker. Titti är bosatt i Skärholmen, strax utanför Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021.

Foto: Pressbild/Rabén & Sjögren

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2015, Nationalencyklopedin, bokförlaget Rabén & Sjögren

Faktaruta

Namn: Siri Spont alias Titti Persson

Född: 1974 i Svärdsjö i Dalarna                                     

Gör: Författare

Genre/ämnen: Humor, vänskap, djur, kärlek, tonårsliv

Mest känd för: Bokserien om Tilda och bokserien om Emre

 

Råd till blivande författare:  Läs, läs, läs och skriv, skriv, skriv! Ett annat råd är också att du ska skriva om sådant du känner till. Även om du älskar Hungerspelen, så försök inte kopiera den, utan skriv något som bara är du, om något bara du kan veta hur det är.

Vill du läsa några av Siris böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Emres handbok i konsten att skaffa sig vännerBokomslag: Tilda del 1 - Utan djur så DÖR jagBokomslag: Tilda del 3: Längtar så jag sprickerBokomslag: Är det nu allt börjar?Bokomslag: Molly del 1 - Molly är minBokomslag: En förtrollad jul

Visste du att...

...Titti skrev berättelser redan när hon var barn? ”Det var nog för att jag hade en syster som skrev. Och precis som Tilda skrev jag långa, sorgliga berättelser med folk som dog på slutet. Jag ville inte ha det här gulliga”, säger hon.

...när Titti skulle hitta på ett nytt författarnamn hon tog ”de bästa” bokstäverna i sitt riktiga namn och möblerade om dem lite. Titti Persson blev plötsligt Siri Spont!

...Tittis älsklingsrätt heter bibimbap? Det är en koreansk pyttipanna. Hennes favoritgodis är turkisk peppar och hennes favoritresmål är norra västkusten i USA. ”Det är som att kliva in i ett sagoland. Mycket liknar saker hemma, men allt är mycket större”.

Hund och katt sover tillsammans

Boktips för dig som vill ha ett husdjur

 

Hitta boktips om husdjur

-1