Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Pernilla Stalfelt. Foto: Karin Alfredsson

Pernilla Stalfelt. Foto: Karin Alfredsson

Fem frågor till Pernilla Stalfelt

 

Text: Barnens bibliotek/Katarina Dorbell

Foto: Karin Alfredsson.

 

1. Vad tycker du bäst om att göra?
 - Bada i havet i något varmt härligt land. Pulsa i nysnö. Vara med min dotter. Göra änglar i snön.
Teckna och måla. Köra bil. Plantera blommor och lökar på mitt Torp. Det är så roligt att se hur det växer. Ibland växer det inte.
Rida hästar och segla båtar. Resa till spännande platser och bestiga historiska monument.
 
2. Varför skriver du böcker för barn?
 - Jag tycker att det är roligt att skriva om viktiga saker men på ett enkelt sätt. Barn säger så fantastiska saker och ritar så fina teckningar och jag älskar att bli överraskad av barns perspektiv och sätt att tänka.  Därför vill jag arbeta med barn och göra böcker för barn. Livet blir roligt och spännande på så vis.
 
3. Varför är dina böcker så knasiga ibland?
 - Jag tycker att världen är ganska knasig ibland och det är ju roligt att tänka på. Om man skriver knasigt och ritar knasigt så blir det kul och då kan man skratta och det är superhärligt. Men det måste också vara allvarligt emellan det roliga. Livet och världen är en ganska allvarlig plats. Allt finns i välden, det knasiga, det allvarliga, det läskiga, det härliga, det skämmiga, det skrämmiga, det farliga, det roliga och det sorgliga. Därför kan man göra barnböcker om allt det, tror jag. Man kan fundera över allting och en bok är bara av papper och den kan man öppna och stänga, köpa och slänga...
 
4. Har du några egna barnboksfavoriter?
 - Mumintrollen tycker jag är jättebra. Pippi och Emil och Madicken. Loranga, Agnes Cecilia och Det blåser på månen är underbara böcker. Barnens bibel tycker jag är jättespännande.
 
5. Vad är din önskedröm just nu?
 - Att bo på landet i ett vackert hus på en vacker plats och föda upp höns eller kanske ägg...ekologiska ägg. Köpa en till katt och en jättestor hund.
Att ha två hästar och åka släde i skogen. Just nu snöar det så det vore perfekt idag....

Vill du läsa några av Pernillas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Vem är du? - en bok om toleransBokomslag: KissbokenBokomslag: BajsbokenBokomslag: KärlekbokenBokomslag Läskiga bokenBokomslag: Marvins bok

Namn: Pernilla Stalfelt

Född: 1962

Bor: Stockholm

Gör: Författare och illustratör

Det här visste du kanske inte om Pernilla: 

"Några av figurerna i mina böcker finns på riktigt. Till exempel i Våldboken eller Bajsboken. En bok är som ett hemligt vapen... det är bäst att man är snäll och schysst mot mig... annars kan vad som helst hända, vem som helst , i en rolig eller läskig bok."

 

Källor: Barnens bibliotek filmade intervjuer från 2009

Emma AdBåge

"Gropen handlar om att våga leka som man vill"

 

Författaren Emma AdBåge och hennes bok Gropen har vunnit Augustpriset och handlar om att få vara som man vill utan att någon lägger sig i.  

Läs intervjun med Emma

Ulf Stark. Foto: Caroline Andersson

Ulf Stark

 

Ulf har skrivit många många böcker. Ofta handlar de om när han själv var barn. Huvudpersonen heter till och med Ulf ibland. Den bok som gjorde Ulf känd som författare var Dårfinkar och Dönickar.

Läs mer om Ulf 

-1