Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Mårten

 

Sandén

Varför blev du författare?

Min vän David Polfeldt fick ett erbjudande om att göra en bilderbok. Men han ville inte hitta på historien själv så han bad mig. Det blev bilderboken Roy och Perry räddar en varg  som kom ut 1995.

Vi hade gjort serier tillsammans förut. Den gick som gästserie i DN bl a. och hette Dexter. Dexter handlade om en liten nalle. fast det var ingen barnserie egentligen. Serien finns att kika på här - på engelska. Klicka på Read comics så hittar du den.

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker? 
Jag är utbildad psykolog men har aldrig jobbat som det. 
Jag var låtskrivare redan som tonåring. Mest för att jag spelade i band. Det var självklart att skriva egna låtar till bandet. Det har blivit ganska många låtar men numera blir det inte så mycket låtskrivande.  Jag har skrivit ihop med Dan Bornemark men aldrig barnmusik men faktiskt texten till en jullåt. (Mårten har skrivit låtar som varit med i Melodifestivalen!)

Berätta om en person i dina böcker
Då vill jag berätta om Viktor Stenmark i Någons hjälte.  Han är en helt vanlig kille som bor på ett litet ställe. Han gör det som folk gör mest men samtidigt drömmer han om nåt annat. Han vill bli trollkarl!

Jag tycker att det ska finns en struktur och en poäng i slutet på alla berättelser. Det kan vara svårt att få till det om man skriver om en person i många böcker. Därför blir det inga fler om Viktor.

Vad gör du när du inte jobbar? 
På ett sätt jobbar jag nästan alltid, eftersom jag går omkring och tänker på historier som jag håller på med eller kanske ska skriva så småningom. Men jag läser mycket, förstås, lyssnar på och spelar musik så ofta jag hinner, och umgås med min fru och våra barn. Inga direkta hobbies, men det behövs inte när man har ett roligt jobb.

Hur kommer du på vad du ska skriva om? 
Det går väldigt långsamt  - i små små bitar. Det är som att jag samlar pusselbitar på hög och så småningom försöker jag sätta ihop dom. Jag gör väldigt mycket förarbete - ungefär 80 % är förarbete och 5 % efterarbete. Skrivande är den minsta delen av arbetet. Det är till stor hjälp att ha en slags ritning över boken innan jag börjar. Sedan måste man inte bestämma allt i detalj.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet? 
Ibland funkar inte det man tänkt ut och då får man skriva om. Men en promenad brukar hjälpa om det tar tvärstopp.

Vad är det roligaste med att skriva böcker? 
Det är nog friheten att man faktiskt kan hitta på exakt vad man vill och få folk att tro på det.  Jag kan ju uppfinna en helt ny planet utan att det kostar någonting. Jag har snubblat över den absolut roligaste konstformen!

Vad är det svåraste med att skriva böcker? 
Att hålla en lång berättelse i huvudet. 

Har du några råd till den som vill bli författare? 
Viktigast är att läsa - läs läs läs läs allting. Om man stöter på en roligt bok kan man läsa den en gång för att bara skratta och sedan en gång till för att titta och fundera på hur författaren egentligen gjort.

Ge exempel på en bok eller böcker som du blivit inspirerad av?

Osynliga klubben av Gunnel Linde

Fem ljus för Talejten av Olle Mattson

Mysteriet vid midnatt av Philippa Pierce

 

Född: 1962

Bor:  Stockholm

Det här visste du inte om författaren:  Håller på med musik. Har gått en musikalutbildning och har dansat i svarta trikåer på Lunds stadsteater!

Mårtens böcker för dig som läser själv. Jättebra böcker att läsa högt!

SkorstensjulÄlvsommar

Petrinideckarna - det finns 18 st (dec 2019)

Här hittar du alla Petrinideckarna - en del också som ebok och några som ljudbok. De finns också med omslag som Labyrintens:

TrollkarlarnaLabyrinten

 

 

 

 

 

 

 

Film från Petrinivandringen i Lund!

Obanteatern spelade Petrinideckarna på Lunds gator ett år. Följ med en liten stund på den spännande rundan i Petra och Peters fotspår. Filmen, som ligger längst ner på denna sida, är gjord av Bazookafilm och Paolo Nobis Sandén för Barnens bibliotek.

Vill du gå själv finns kartan här:

Ungdomsböcker och en faktabok. Mårten är nämligen också kompositör och musiker.

Min bror monstret kommer i september - 16

Magiska böcker

I bergets hjärta kommer i aug.

Serien om Jannike Faltin - 12+

Bilderböcker

Per Gustavsson har gjort bilderna till En stackars liten haj. Mimmi Tollerup har gjort bilderna i Den knasigaste killen i klassen.

Per Gustavsson har gjort bilderna till En stackars liten haj.Mimmi Tollerup har gjort bilderna i Den knasigaste killen i klassen.

-1