Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Mårten Sandén om väsen
– Jag hoppas att det finns saker vi inte ser.
 

När började du intressera dig för väsen?
– Jag har nog alltid tänkt på dem, så länge jag kan komma ihåg i alla fall. Tomten i Nils Holgersson minns jag, och min mormor, som vuxit upp i Göteborgs skärgård, såg dem. För henne var de alldeles verkliga. Och jag har alltid tagit för givet att det kan finnas saker vi inte ser. Jag hoppas det är så!

Hur är det att skriva om väsen?
– Väsen är en slags dörr ut från verkligheten, från det som vi alla kallar det normala, det vi är överens om. Med ett väsen får en historia en annan dimension. Man lämnar det som vi kallar verkligheten, och kan berätta om helt andra saker. Ett väsen är ett äventyr i sig!

Den femte systernVad tänkte Jannike när hon för första gången såg väsen (långt innan böckerna började)?
– Jag vet inte om hon tänkte på det som något konstigt. För henne är de nog en mest en jobbig del av livet. Hon behandlar dem ju rätt handfast, utan att de är mystiska.

Är skorstensbarnen ett slags väsen?
– Skorstensbarnen lever i något slags gränsland, utan att vara väsen fullt ut. De är nog mest vanliga barn som lever på ett ovanligt sätt. Däremot har de kontakt med väsen, de beskyddas ju av älvorna (som skorstensbarnen kallar lyktféer). Det gör att Skorstensjul. Första boken om skorstensbarnenskorstensbarnen lever i en annan verklighet – de har liksom höjt sig över vår vanliga värld.

Vilket väsen skulle du helst vilja träffa? Och vilket undviker du helst?
– Älvor vore det väl trevligt att träffa. Om de är snarstuckna och nyckfulla? Nej, det tror jag inte, det är nog bara Tingeling i så fall.

– Ett väsen som jag alltid tyckt varit obehagligt är Näcken. Och att han skulle vara en skön yngling som spelar fiol tror jag bara är båg. I Det viskande barnet (andra boken om Jannike) finns det med en variant av Näcken – det är mer som en alligator som drar ner folk i djupet med sina långa armar.

– Fast det är nog rätt många jag helst skulle undvika. Troll är nog inte så trevliga de heller.

Om du skulle vara ett väsen, vad skulle du vara då?
– Då skulle jag vilja vara någon slags vålnad. Jag skulle vara osynlig och kunna flyga. Det verkar bra.

Var väsen vanligare förr i tiden?
– Jag tror de är lika vanliga nu, men vi är sämre på att se dem. Vi har det aldrig tyst, vi sitter aldrig stilla och framför allt är vi aldrig ensamma.

Du är ju inte bara författare, utan också psykolog. Vad har psykologen i dig för syn på väsen? 
– Det finns ju vad psykologer kallar arketyper, och där ligger ju väsen nära. Det är samma teman som i de grekiska myterna. Så väsen är nog en del av vårt kollektiva omedvetna – alltså helt oberoende av om de finns på riktigt eller inte.

– Jag har aldrig träffat något väsen, trots att jag bodde ett par månader i ett spökhus. Men det hände inte något där som jag inte kunde förklara. Men jag tror det är dumt – och tråkigt – att bestämma sig för att verkligheten är begränsad. Jag hoppas att det finns något, det känns mycket trevligare att tänka så. Det ger mig en större känsla av frihet. Jag tror man får ett roligare liv om man kan tänka att ”ja, jag tror det är så här, men det kan också vara helt annorlunda”. Att våga vara öppen, det är nog den verkligt stora vinsten rent psykologiskt.

 

 

Mårten

 

Sandén

Varför blev du författare?

Min vän David Polfeldt fick ett erbjudande om att göra en bilderbok. Men han ville inte hitta på historien själv så han bad mig. Det blev bilderboken Roy och Perry räddar en varg  som kom ut 1995.

Vi hade gjort serier tillsammans förut. Den gick som gästserie i DN bl a. och hette Dexter. Dexter handlade om en liten nalle. fast det var ingen barnserie egentligen. Serien finns att kika på här - på engelska. Klicka på Read comics så hittar du den.

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker? 
Jag är utbildad psykolog men har aldrig jobbat som det. 
Jag var låtskrivare redan som tonåring. Mest för att jag spelade i band. Det var självklart att skriva egna låtar till bandet. Det har blivit ganska många låtar men numera blir det inte så mycket låtskrivande.  Jag har skrivit ihop med Dan Bornemark men aldrig barnmusik men faktiskt texten till en jullåt. (Mårten har skrivit låtar som varit med i Melodifestivalen!)

Berätta om en person i dina böcker
Då vill jag berätta om Viktor Stenmark i Någons hjälte.  Han är en helt vanlig kille som bor på ett litet ställe. Han gör det som folk gör mest men samtidigt drömmer han om nåt annat. Han vill bli trollkarl!

Jag tycker att det ska finns en struktur och en poäng i slutet på alla berättelser. Det kan vara svårt att få till det om man skriver om en person i många böcker. Därför blir det inga fler om Viktor.

Vad gör du när du inte jobbar? 
På ett sätt jobbar jag nästan alltid, eftersom jag går omkring och tänker på historier som jag håller på med eller kanske ska skriva så småningom. Men jag läser mycket, förstås, lyssnar på och spelar musik så ofta jag hinner, och umgås med min fru och våra barn. Inga direkta hobbies, men det behövs inte när man har ett roligt jobb.

Hur kommer du på vad du ska skriva om? 
Det går väldigt långsamt  - i små små bitar. Det är som att jag samlar pusselbitar på hög och så småningom försöker jag sätta ihop dom. Jag gör väldigt mycket förarbete - ungefär 80 % är förarbete och 5 % efterarbete. Skrivande är den minsta delen av arbetet. Det är till stor hjälp att ha en slags ritning över boken innan jag börjar. Sedan måste man inte bestämma allt i detalj.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet? 
Ibland funkar inte det man tänkt ut och då får man skriva om. Men en promenad brukar hjälpa om det tar tvärstopp.

Vad är det roligaste med att skriva böcker? 
Det är nog friheten att man faktiskt kan hitta på exakt vad man vill och få folk att tro på det.  Jag kan ju uppfinna en helt ny planet utan att det kostar någonting. Jag har snubblat över den absolut roligaste konstformen!

Vad är det svåraste med att skriva böcker? 
Att hålla en lång berättelse i huvudet. 

Har du några råd till den som vill bli författare? 
Viktigast är att läsa - läs läs läs läs allting. Om man stöter på en roligt bok kan man läsa den en gång för att bara skratta och sedan en gång till för att titta och fundera på hur författaren egentligen gjort.

Ge exempel på en bok eller böcker som du blivit inspirerad av?

Osynliga klubben av Gunnel Linde

Fem ljus för Talejten av Olle Mattson

Mysteriet vid midnatt av Philippa Pierce

 

Född: 1962

Bor:  Stockholm

Det här visste du inte om författaren:  Håller på med musik. Har gått en musikalutbildning och har dansat i svarta trikåer på Lunds stadsteater!

LÄNKTIPS

Petrinideckarnas hemsida - verkar inte uppdateras längre men du hittar kartorna om du vill gå i Petrini-deckarnas fotspår i Lund, Österlen eller Gamla stan.

Vandra i Petrinideckarnas spår genom Lund. Här finns kartan.

Mer om Mårten Sandén

Mårtens böcker för dig som läser själv. Jättebra böcker att läsa högt!

SkorstensjulÄlvsommar

Favoritfärg: Grå

Favoritdjur: Griskultingar. Tycker om nästan alla djur - en stund. 

Favoritlag: Nä. Sverige kanske? I fotboll håller jag på Brasilien eller Italien. Tycker om att sporta men inte titta på sport.

Älsklingsrätt: Allt italienskt.

Favoritgodis: Choklad

Favoritfilm: Har över 1000 filmer!… Kanske Toy story 3

Idol: Har ingen.  Men jag beundrar gitarristen Chat Atkins

Förebild: Gunnel Linde som bland annat skrev böckerna om Osynliga klubben och hönshusbåten och Osynliga klubben och kungliga spöket. Böckerna var i mycket förebild för Petrinideckarna. 

Favoritresemål: New York

Favoritmusik: All bra musik. När man jobbar med musik kan man inte göra skillnad på olika sorters musik. 

Favoritplats och varför: Bibliotek! Jag har nog varit på mer än hälften av alla folkbibliotek i Sverige. Oftast för att jobba. Där känner jag mig hemma.

Favoritcitat i någon av dina böcker: Petra säger i Tvillingarna när de pratar om Gamla stad.
”Lund hade högskolan, katedral och eget myntverk medan Stockholm var ett par hyddor i ett träsk.”

Petrinideckarna - det finns 18 st (dec 2019)

Här hittar du alla Petrinideckarna - en del också som ebok och några som ljudbok. De finns också med omslag som Labyrintens:

TrollkarlarnaLabyrinten

 

 

 

 

 

 

 

Film från Petrinivandringen i Lund!

Obanteatern spelade Petrinideckarna på Lunds gator ett år. Följ med en liten stund på den spännande rundan i Petra och Peters fotspår. Filmen, som ligger längst ner på denna sida, är gjord av Bazookafilm och Paolo Nobis Sandén för Barnens bibliotek.

Vill du gå själv finns kartan här:

Ungdomsböcker och en faktabok. Mårten är nämligen också kompositör och musiker.

Min bror monstret kommer i september - 16

Magiska böcker

I bergets hjärta kommer i aug.

Serien om Jannike Faltin - 12+

Bilderböcker

Per Gustavsson har gjort bilderna till En stackars liten haj. Mimmi Tollerup har gjort bilderna i Den knasigaste killen i klassen.

Per Gustavsson har gjort bilderna till En stackars liten haj.Mimmi Tollerup har gjort bilderna i Den knasigaste killen i klassen.

-1