Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

"Jag har snubblat över den absolut roligaste konstformen!"

 

Mårten Sandén är en Sveriges mest populära författare som har skrivit många böcker, bland annat deckarserien Petrinideckarna. Här bjuder vi på en intervju med honom där han bland annat berättar varför det är så roligt att skriva böcker.

 

Varför blev du författare?

 - Min vän David Polfeldt fick ett erbjudande om att göra en bilderbok. Men han ville inte hitta på historien själv så han bad mig. Det blev bilderboken Roy och Perry räddar en varg som kom ut 1995.

Berätta om en person i dina böcker!
 - Då vill jag berätta om Viktor Stenmark i Någons hjälte. Han är en helt vanlig kille som bor på ett litet ställe. Han gör det som folk gör mest men samtidigt drömmer han om nåt annat. Han vill bli trollkarl!

Vad gör du när du inte jobbar? 
 - På ett sätt jobbar jag nästan alltid, eftersom jag går omkring och tänker på historier som jag håller på med eller kanske ska skriva så småningom. Men jag läser mycket, förstås, lyssnar på och spelar musik så ofta jag hinner, och umgås med min fru och våra barn. Inga direkta hobbies, men det behövs inte när man har ett roligt jobb.

Hur kommer du på vad du ska skriva om? 
 - Det går väldigt långsamt  - i små små bitar. Det är som att jag samlar pusselbitar på hög och så småningom försöker jag sätta ihop dom. Jag gör väldigt mycket förarbete - ungefär 80 % är förarbete och 5 % efterarbete. Skrivande är den minsta delen av arbetet. Det är till stor hjälp att ha en slags ritning över boken innan jag börjar. Sedan måste man inte bestämma allt i detalj.

Vad är det svåraste med att skriva böcker? 
 - Att hålla en lång berättelse i huvudet. 

Vad gör du om du kör fast i skrivandet? 
 - Ibland funkar inte det man tänkt ut och då får man skriva om. Men en promenad brukar hjälpa om det tar tvärstopp.

Vad är det roligaste med att skriva böcker? 
 - Det är nog friheten att man faktiskt kan hitta på exakt vad man vill och få folk att tro på det.  Jag kan ju uppfinna en helt ny planet utan att det kostar någonting. Jag har snubblat över den absolut roligaste konstformen!

 

Text: Barnens bibliotek, 2012, uppdaterad maj 2021.

Mårten Sandén. Foto: Magnus Liam Karlsson.

Mårten Sandén. Foto: Magnus Liam Karlsson.

Kortfakta

Namn: Mårten Sandén

Född: 1962

Bor:  Stockholm

 

Har du några råd till den som vill bli författare? 
Viktigast är att läsa - läs läs läs läs allting. Om man stöter på en roligt bok kan man läsa den en gång för att bara skratta och sedan en gång till för att titta och fundera på hur författaren egentligen gjort.

Vill du läsa några av Mårtens böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Petrinideckarna: FantomernaBokomslag: I ett hus utan speglarBokomslag: Sju förtrollade kvällarBokomslag: Någons hjälte

Bokomslag: Min bror monstretBokomslag: Bandhandboken


 

Bokomslag: Den femte systernMårten svarar på frågor om Den femte systern och att skriva om väsen, 2017:

Hur är det att skriva om väsen?
– Väsen är en slags dörr ut från verkligheten, från det som vi alla kallar det normala, det vi är överens om. Med ett väsen får en historia en annan dimension. Man lämnar det som vi kallar verkligheten, och kan berätta om helt andra saker. Ett väsen är ett äventyr i sig!

Vad tänkte Jannike (från boken Den femte systern) när hon för första gången såg väsen?
– Jag vet inte om hon tänkte på det som något konstigt. För henne är de nog en mest en jobbig del av livet. Hon behandlar dem ju rätt handfast, utan att de är mystiska.

 

Visste du att...

...Mårten är utbildad psykolog men har aldrig jobbat som det.

...han spelade i ett band när han var tonåring. Sen gick han en musikalutbildning och har dansat i svarta trikåer på Lunds stadsteater!

...Mårten har skrivit låtar som varit med i Melodifestivalen.

Barn leker med förstoringsglas på en karta

Allt du behöver veta om kluriga fall och deckarmysterier

 

Gillar du att läsa kluriga deckare och lista ut vem som är den skyldige? Här har vi samlat tips på deckare och andra spännande tips.

Till deckarboktips

-1