Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Mårten Sandén. Foto: Magnus Liam Karlsson.

Mårten Sandén. Foto: Magnus Liam Karlsson.

Fakta om Mårten Sandén

Mårten har nästan alltid en berättelse på gång. Han beskriver skrivandet som ”en maskin som kan gå på vilket bränsle som helst”. Dessutom skriver han inte bara böcker, utan också musik.

Mårten föddes i Stockholm, men växte upp i Skåne. Han tyckte om att läsa när han var barn och hittade gärna på egna historier.  När han lärde sig att spela gitarr i 10-årsåldern blev musik hans stora intresse. Han gillade att sjunga och spela, men allra mest att skriva låtar, berättar han.

 

Ville bli låtskrivare

När Mårten blev äldre var han helt inriktad på att bli låtskrivare. Han bestämde sig ändå för att utbilda sig till psykolog, han skulle bli pappa och behövde en säker inkomst. I dag har Mårten inte jobbat en enda dag som psykolog, däremot har han fortsatt att skriva låtar till en rad olika artister.

I mitten av 1990-talet fick Mårtens vän och illustratör David Polfelt frågan om han ville göra en bilderbok. Mårten fick skriva texten till boken som fick heta Roy och Perry räddar en varg. Den kom ut 1995 och blev hans första barnbok. Sedan dess har han skrivit över 40 barnböcker.

 

Berättelserna börjar alltid med något litet

Mårten skriver både för barn och ungdomar. Hans böcker kan innehålla allt från magi och mystik till spänning och kärlek. Idéerna till hans böcker brukar alltid börja med något litet. Det kan vara person han träffar, en plats han läser om eller en speciell situation som känns intressant, berättar han.

Han är allra mest känd för böckerna om Petrinideckarna. I den bokserien får man följa tvillingarna Peter och Petra och kompisen Lucy när de löser brott. Mårten är bosatt i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, juli 2022. 

Foto: Magnus Liam Karlsson

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022

Faktaruta

Namn: Mårten Sandén

Född: 1962 i Stockholm                                                   

Gör: Författare, låtskrivare

Genre/ämnen: Spänning, deckare, humor, vänskap, kärlek, rysare

Mest känd för: Bokserien om Petrinideckarna

 

Råd till blivande författare:  Det absolut bästa sättet att lära sig skriva är att läsa mycket. Gärna olika sorters böcker, från olika tider och olika länder. Sedan är det alltid bra att vara intresserad av språk och ord, för de är verktygen man använder när man berättar. Till slut tror jag att det är viktigt att ta god tid på sig och inte tro att man ska bli färdig fort. Det tar ALLTID längre tid än man tror att skriva en bok, så det är lika bra att vänja sig.

Vill du läsa några av Mårtens böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Petrinideckarna: FantomernaBokomslag: I ett hus utan speglarBokomslag: Sju förtrollade kvällarBokomslag: Någons hjälte

Bokomslag: Min bror monstretBokomslag: Bandhandboken


 

Bokomslag: Den femte systernMårten svarar på frågor om Den femte systern och att skriva om väsen, 2017:

Hur är det att skriva om väsen?
– Väsen är en slags dörr ut från verkligheten, från det som vi alla kallar det normala, det vi är överens om. Med ett väsen får en historia en annan dimension. Man lämnar det som vi kallar verkligheten, och kan berätta om helt andra saker. Ett väsen är ett äventyr i sig!

Vad tänkte Jannike (från boken Den femte systern) när hon för första gången såg väsen?
– Jag vet inte om hon tänkte på det som något konstigt. För henne är de nog en mest en jobbig del av livet. Hon behandlar dem ju rätt handfast, utan att de är mystiska.

 

Visste du att...

...när Mårten var liten var han bland annat intresserad av att bli inredningsarkitekt? ”Jag beställde hem en massa kataloger från olika byggföretag och möblerade om på mitt rum varje dag”, berättar han.

...Mårten har spelat i ett punkband? Han upptäckte dock att han hellre skrev låtar än att stå på scenen. Idag har han skrivit massor av låtar till andra artister, bland annat till Alcazar, Darin och Charlotte Perrelli.

...Mårten nästan alltid har berättelser på gång i sitt huvud? ”Jag går ofta (nästan jämt, faktiskt) omkring och tänker på idéer. På så sätt växer berättelserna långsamt fram, tills jag känner att jag kan börja skriva dem”.

Barn leker med förstoringsglas på en karta

Allt du behöver veta om kluriga fall och deckarmysterier

 

Gillar du att läsa kluriga deckare och lista ut vem som är den skyldige? Här har vi samlat tips på deckare och andra spännande tips.

Till deckarboktips

Petter Lidbeck. Foto: Privat

Petter Lidbeck

 

Snälle polisen Bozze, tre modiga tjejer, skräckhistorier och bilderböcker. Petter har skrivit massor av böcker.
Petter skriver för vuxna också - men då kallar han sig för något annat!

Läs mer om Petter

Deckarförfattaren Peter Lindström. Foto: Kajsa Göransson

Deckarförfattaren: "Jag är ganska mörkrädd"

 

Peter Lindström har precis kommit ut med den andra delen om kompistrion De tre tigrarna som löser mysterier. Varför valde Peter att skriva just  deckare? 

Läs intervjun med Peter

-1