Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Malin

 

Stehn

Intervju med Malin Stehn 

 

Malin skriver om allt ifrån fotboll och cheerleading till mystiska familjehemligheter. Hon översätter böcker och har också gjort två humorböcker för vuxna.  

Varför blev du författare?
För att jag alltid har älskat att både läsa och skriva. Jag började skriva berättelser så fort jag hade lärt mig bokstäverna.

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker?
Jag jobbade som redaktör på bokförlag i tio år. Jag gör inget redaktörsjobb längre men då och då översätter jag barnböcker.

Berätta om en person i dina böcker
Fanny i boken Den här sommaren kan bli min död är rädd för nästan allt. Hon får hemlängtan när hon sover borta, avskyr att prata inför klassen, är rädd för att bli allvarligt sjuk och tänker mycket på döden. Allra mest oroar hon sig för att börja högstadiet. För hur ska hon – som är så rädd för allt – kunna bli en ”riktig" högstadietjej? På sommarlovet mellan sexan och sjuan gör Fanny en lista på tio saker som hon måste klara av innan skolan börjar. (Det är lite synd om Fanny, för om hon hade pratat med någon så hade hon fått veta att de flesta är rädda ibland. Även de som går på högstadiet.)

Du skriver mycket om hästar och fotboll. Hur kommer det sig?
Böckerna om Stall Humlebygården skrev jag för att utmana mig själv. Jag kunde nämligen inte så mycket om hästar från början. En annan orsak var att jag bor i närheten av ett stort travstall blev nyfiken på ”travlivet”. Böckerna om Lundeby IK började jag skriva eftersom jag har en son som var fotbollstokig. När han var yngre (ca 9-10) ville han inte läsa böcker om de inte handlade om fotboll. Och jag hittade inga böcker som passade hans ålder. Då fick jag skriva dem själv! När jag väl kom igång var det så kul att jag fortsatte av bara farten.

Rider du själv, eller spelar fotboll?
Nej, jag varken rider eller spelar fotboll. Jag har ridit två gånger i vuxen ålder (Islandshäst) och ena gången trillade jag av ... Mitt bollsinne är tyvärr inget vidare, men jag gillar att titta på fotboll!

Hur fick du idén till Spökskrivaren?
Titeln kom först! Det händer nästan aldrig men jag såg ordet ”spökskrivare" och tänkte att jag bara måste hitta på en historia som jag får döpa till  Spökskrivaren. Att få ihop den berättelsen var klurigare än jag trodde men jag är nöjd med resultatet.

Har du något särskilt läsminne?
När jag var liten åkte vi på bilsemester med familjen varje sommar. Då brukade jag ligga i baksätet (man hade inte bälte på den tiden) och läsa Kittyböcker. Det var så mysigt! Och jag såg ingenting längs vägen!

Vad gör du när du inte jobbar?
Läser, lyssnar på musik, umgås med familj och vänner, tittar på fotboll. Och så alla vuxensaker förstås: städar, tvättar, handlar och lagar mat.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Det är så olika! Ibland kommer idéerna för att jag saknar en viss typ av böcker till mina barn, ibland dyker det bara upp en tanke om något jag vill berätta. Ofta tänker jag på vad jag själv gillade att läsa om när jag var yngre.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Då går jag en promenad. Eller pratar med någon om texten. Saker och ting brukar falla på plats då.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Att jag får bestämma allt!

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
Att jag får bestämma allt! :-)

Har du några råd till den som vill bli författare?
Läs massor! Och skriv massor! Man måste öva precis som när det gäller allt annat. En författare blir aldrig färdigutbildad. Jag försöker själv läsa så mycket jag bara hinner för att ”fylla på ordförrådet”.

Är det roligt att vara författare?
Ja! Jag har nog världens bästa jobb!

Malin Stehns arbetsplats

Så här ser det ut där Malin står och arbetar.

Uppdaterat 20191216

Foto på Malin Stehn med några av sina böcker i famnen. Foto © Camilla Gewing Stalhåne

Namn: Malin Stehn
Född: 1969 i Boden
Bor: i utkanten av Malmö

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
– Jo, säger Tea. Vi undrar om du vill bli Sams pappa. Han behöver en ny.
(Ur Klubb SOS på pappajakt.)

Det här visste du inte om Malin.
Jag älskar att trycka på kassaapparater! (Jobbade extra som kassörska i många år samtidigt som jag studerade.)

Har du någon favoritplats och varför tycker du om den?
Vår altan – en ljummen sommarkväll. När jag sitter där har jag oftast jobbat i trädgården en hel dag och känner mig nöjd. Eller så har jag varit på stranden och har semester i hela kroppen.

Länktips:
www.malinstehn.se

Opal förlag

 

Favoritfärg: Rosa/Blå

Favoritdjur: Katt

Favoritfotbollslag: Sveriges dam- och herrlandslag

Älsklingsrätt: Paj och sill. (Inte tillsammans!)

Favoritgodis: Skumtomtar

Favoritfilm: Star Wars 4-6, Winter’s Bone

Favoritresemål: London, Småland, Paris, Gotland, New York ...

Favoritmusik: Nästan allt utom dansband, smetig R&B och opera.

Har du någon idol?
Astrid Lindgren   

Har du någon förebild?
Min farmor (Hon var alltid positiv och glad.)

Ungdomsböcker

Den här sommaren kan bli min dödOmslag SpökskrivarenInter din bror

Cheerleading

Vi är superstars!

 

Malin Stehn berättar om klubb S.O.S

Att skriva om ett gäng kompisar som har en klubb har jag tänkt på ganska länge. Först tänkte jag att det skulle vara en klubb som löser mysterier men det kändes lite för vanligt och då kom jag på att de skulle hjälpa människor och djur istället. Man kan säga att Klubb S.O.S. löser olika problem. Ja, de försöker i alla fall att lösa dem - det går inte alltid som Tea, Ines och Sam har tänkt sig. 

S.O.S. betyder Snälla Och Snabba. Jag valde klubbnamnet för att det är lätt att säga, ser snyggt ut och för att SOS används på riktigt. Det är en nödsignal.

Jag och två av mina kompisar hade faktiskt en klubb när jag var liten. Om jag inte minns fel hette den Hemliga klubben. (Inte särskilt originellt.) Vi hade, precis som Klubb S.O.S., en bok där vi skrev ner viktiga och hemliga saker. Den förvarades i en liten röd träkista.

Tyvärr hände det inte så många mystiska saker i våra kvarter. Men har man inga fall att lösa får man hitta på dem själv! För var inte den där gubben som körde in på grannens uppfart lite skum? Och kanske var skolstäderskan en tjuv? (Det var hon säkert inte, men vi låtsades.)

Malin Stehn

 

på pappajaktöppnar snigelhotellfångar ett spöke

 

 

 

 

Börja läsa-serien Luna och Liam

Luna och Liam på simskolanLuna sjunger solo

 

 

Serien om Lundby IK

Fler fotbolls-böcker - serien om Fotbolls-Ted och berättelserna om Eddie

Omslag Drömmatchen

Malins "gamla" böcker

En del av Malins böcker gavs ut i bokklubb för många år sedan. (T ex böckerna om Starlight och Stall Humlebygården.) Det kan vara svårt att hitta dem på bibblan. Men alla de här böckerna finns numera som e-böcker. Har du ett lånekort kan du alltså ladda ner dem till din telefon eller dator och läsa dem där. De finns också i olika abonnemang som Storytel, Bookbeat, Nextory, Bokus Play ... Kolla med dina vuxna om de kanske har abonnemang på nån sån e-boks- och ljudboks-tjänst. Omslagen ser inte ut som de här där...

Du och jag, Speedy som ljudbok

 

-1