Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Lina

Schnaufer

Rött hår, glasögon och bull-älskare. Fantastiska F påminner lite om Lina, eller hur?
 

 

Fantastiska F ritad av Lina Schnaufer. F har vit mantel, vit mask och vita vantar. Byxorna är gul-och-röd-randiga.Hur kom du på hur Fantastiska F skulle se ut?
Jag ville porträttera en tjej som sällan får vara just hjälten eller huvudperson. Någon som egentligen är helt vanlig. Det är väldigt ovanlig i litteraturen och bildvärlden på samma gång. Rött hår, glasögon och bull-älskare. Jag tror, om jag ska vara ärlig, att jag tänkte på mig själv som liten och jobbade vidare utifrån det. 

Vad använder du för verktyg när du gör dina bilder?
Till Fantastiska F skapar jag bilderna i Photoshop. Mitt främsta arbetsverktyg är min Wacom cintiq, som är en skärm som är kopplad till datorn och som jag kan rita på. I den använder jag oftast en pensel som ska efterlikna färgpennor. Ibland scannar jag även akvarellytor och lägger in i bilderna för att få olika effekter.

Foto på Linas skrivbord. En stor skärm med bild från Fantastiska F. Flera lampor och en fin låda.

Bild: Så här ser det ut på Linas skrivbord.

Har du några tips till den som vill bli illustratör?
Mitt tips är tråkigt, men det är att öva. Titta mycket på andra som inspirerar dig och våga rita av och härmas – i början, för att förstå linjer och färger. Gå en rit-kurs! Starta en rit-klubb med dina vänner!

Var inte rädd för att göra "fel", utan använd en sned näsa, en fläck eller andra "misstag" till din fördel. Alla vill göra rätt hela tiden men det är misstagen som sticker ut och ofta blir mer intressanta, tycker jag. En lärare jag hade en gång sa alltid "det går inte att göra fel, det går bara att göra rätt – på olika sätt." Det tänker jag ibland på.

Vad har du på gång just nu?
Just nu ska jag snart lansera en kollektion med tapeter tillsammans med Midbec. Det känns väldigt spännande! Jag jobbar även tillsammans med Göteborgs Stad där jag illustrerar och gör grafisk form. Sen har jag just avslutat ett jobb tillsammans med Stockholms Stadsteater till föreställningen Kulla Gulla som sätts upp i höst. Det samarbetet ser jag mycket fram emot att se resultatet av!

 

Publicerat 23 mars 2020

Foto på Lina Schnaufer. Foto privat.

Fakta

Namn: Lina Schnaufer

Född: 29:e maj, 1991

Bor: Göteborg

Hemsida: linaschnaufer.com

Lina är utbildad illustratör och designer och har skapat Fantastiska F tillsammans med Cecilia Lidbeck.

 

Har du någon favoritplats och varför tycker du om den?
En särskild brygga i Munkedal där jag växte upp. Den är extra bra när man är där ensam och kan ligga på mage och lyssna på kluckande vågor. Kanske somna en stund.

En hemlis:
När jag var liten fick jag en brun liten nallebjörn av min pappa som han döpte till Basse. Basse var med mig hela min uppväxt, både till mataffär och på resor. Honom har jag fyllt med hemligheter och laddat med tröst. Basse finns fortfarande hemma hos mig och är min mest älskade ägodel.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Teleportering tycker jag hade varit härligt att kunna! Tänk att kunna ta sig hem utan att behöva vänta på spårvagnen när man är trött, eller att hälsa på kompisar långt borta på ett kick, precis när man vill!

Hur skulle din superhjältedräkt se ut?
Jag skulle nog aldrig stå ut i en klassisk åtsmitande superhjältedräkt. Jag tror det var därför jag ritade Freddys på det sätt jag gjorde. Jag hade nog haft ett par mjuka byxor med resår i och en gosig tröja så jag aldrig fryser. Gärna en prickig. Och kanske en rolig hatt där jag kunde gömma saker som var extra hemliga eller viktiga.

Böckerna om Fantastiska F.

Fantastiska f och djurtjuvenFantastiska f räddar en vänDel 2 kommer i juni 2020.

Läs intervjun med Cecilia Lidbeck som skrivit böckerna.  »

Till tema superhjältarNyfiken på fler superhjältar?
 Kolla på Tema Superhjälte-sidan!

-1