Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Jessica Schiefauer. Foto: Cebastian Vähi

Jessica Schiefauer. Foto: Cebastian Vähi

Fakta om Jessica Schiefauer

En lärare fick Jessica att börja fundera på att bli författare. Det tog ett tag innan den första boken kom ut, men sedan har författarkarriären gått som på räls.

Jessica växte upp i Kungälv. I hennes barndomshem fanns det många böcker och hennes föräldrar läste ofta högt för henne. När hon började skolan lärde hon sig att läsa själv och drogs då till fantasiberättelser, sådant som man idag kallar fantasy och science fiction.

Hon hade inga drömmar om att bli författare, men när hon studerade svenska språket på universitetet fick hon uppgiften att skriva en novell. Hennes lärare tyckte novellen var bra och tipsade om att det fanns skrivarutbildningar.

Fick många nej

Jessica gick flera skrivarkurser och skrev på en bok under tiden. Hon skickade in sitt manus till flera bokförlag, fick nej många gånger och höll på att ge upp. Till slut sa ett bokförlag ja och Jessicas första bok, Om du var jag, kom ut 2009.

Två år senare kom hennes andra bok, Pojkarna. Den blev en stor succé och fick både Augustpriset och Stora Ljudbokspriset. Den blev dessutom både film och teater. För Jessicas del innebar det att hon kunde bli författare på heltid.

Håller kurser i skrivande

Boken När hundarna kommer kom ut 2015 och även den fick många priser. Jessicas böcker innehåller både kärlek, magi, vänskap och vardag, men också svåra ämnen såsom våld och kränkningar. Hon säger själv att har ett behov av att skriva om sådant som hon tycker är svårt.

Jessica har även skrivit för vuxna, 2020 kom boken Bärarna ut. Förutom att vara författare är hon utbildad folkhögskolelärare och hon håller kurser i skrivande. Jessica är bosatt i Göteborg.

 

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, Nationalencyklopedin

 

 

Faktaruta

Namn: Jessica Schiefauer

Född: 1978 i Göteborg                                            

Gör: Författare

Genre/ämnen: Spänning, kärlek, familj, tonår

Mest känd för:  När hundarna kommer, Pojkarna

 

Råd till blivande författare: 

1. Sluta inte skriva. Du måste skriva, det är så berättelsen kommer. Det är lätt att man tänker på hur man ska lägga upp historien eller att fundera över hur karaktärerna ska vara. Men man måste sätta sig ner och skriva för att det ska bli en berättelse.

Och 2. Du klarar dig inte ensam. Hitta någon som du har förtroende för, någon du kan visa det du har skrivit och som kan ge dig kritik. Jag hade aldrig klarat av att skriva mina böcker utan mina vänner som jag delar mitt skrivande med.

Vill du läsa några av Jessicas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Pojkarna

Bokomslag: Om du var jag

Bokomslag: När hundarna kommer

Visste du att...

...förutom att skriva böcker skriver Jessica manus till dataspel? ”Jag tycker inte det är roligt att spela dataspel, men jag gillar att hitta på berättelserna i dem”, säger hon.

...Jessica har många favoritförfattare men tre av dem tycker hon extra mycket om. ”Den norska författaren Harald Rosenlöw Eeg skriver så modigt och originellt för unga. Den australiensiska författaren Sonya Hartnett som skriver böcker som passar så bra när man är ung. Och den brittiska författaren Meg Rosoff som skriver så modigt och fritt”, tycker hon.  

...på sin fritid gillar Jessica att umgås med nära och kära, pyssla i trädgården, lyssna på ljudböcker och virka nallar.

Johanna Lindbäck. Foto: Stefan Tell

Johanna Lindbäck

 

Johanna Lindbäck skriver böcker om kärlek, vänskap och skolan som många kan känna igen sig i. 

Läs mer om Johanna

-1