Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

A. Audhild Solberg. Foto: AKAM1K3

A. Audhild Solberg. Foto: AKAM1K3

Fakta om A. Audhild Solberg

Böckerna om Anne Beas kamp mot superbitcharna gjorde Audhild till känd barnboksförfattare. Hon gillar att skriva med humor, men hon har också skrivit rysare.

Audhild kommer från den lilla byn Sauland i Norge. Där växte hon upp med sina föräldrar som var lärare, två yngre syskon och en hund som hette Balder.

 

Debuterade med första boken om Anne Bea

När hon var nitton flyttade hon hemifrån för att studera språk och litteratur. Audhild arbetade sedan länge bland annat på bokförlag och som översättare. Hon var intresserad av att själv skriva böcker och försökte att skriva för vuxna först. Men det var när hon började skriva roliga böcker för barn som hon blev författare på riktigt.

Hennes första bok kom 2014 och hette Kampen mot superbitcharna. Den handlar om tolvåriga Anne Bea som blir mobbad av tre tjejer i sin klass, superbitcharna. Anne Bea har dock kompisen Nils, bra vuxna runt omkring sig och både humor och styrka. Hon tar helt enkelt upp kampen mot superbitcharna i sitt liv.

 

Roligt att få hitta på karaktärer

Audhild har skrivit fyra böcker om Anne Bea och superbitcharna. Bokserien har blivit en succé och böckerna har översatts till en rad olika språk. Hon har även skrivit rysaren Harpa som kom ut i Norge 2019.

Det roligaste med att skriva böcker tycker Audhild är att få hitta på karaktärer, att få använda språket och blåsa liv i historier. Hon använder gärna humor när hon skriver och hämtar ofta inspiration från sitt eget 12-åriga jag. Hon minns mycket från när hon själv var barn och har flera av sina dagböcker kvar från barndomen. Audhild är bosatt i Oslo i Norge.

 

Text: Barnens bibliotek, april 2022

Foto: AKAM1K3

Källor: Hemsidan www.superbitchene.com, intervju med Barnens bibliotek 2016, bokförlaget B Wahlströms

Kortfakta

Namn: A. Audhild Solberg

Född: 1975

Gör: Författare

Genre/ämnen: Humor, vänskap, skola, kärlek, spänning, rysare

Mest känd för: Bokserien om Anne Bea och superbitcharna

Vill du läsa några av Audhilds böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Superbitcharna gör bort sigSuperbitcharna och spökhusetSuperbitcharnas hemlighetKampen mot superbitcharnaBokomslag: Harpa

Visste du att...

...Audhilds favoritresmål är England? ”Jag har alltid älskat England så länge jag kan minnas – språket, humorn, landskapet, litteraturen, kulturen, allt! Även om jag har varit där massvis med gånger, och också bott där, drar jag dit igen och igen”, säger hon.

...A:et i hennes namn står för Anne? ”Eftersom jag bara använder mitt mellannamn Audhild valde jag till slut att förkorta Anne till A. Men Anne Bea i mina böcker är uppkallad efter mig och efter huvudpersonen i min favoritbok Anne på Grönkulla av Lucy M. Montgomery”.

...Audhild älskar mat? Men hon lagar den helst inte själv. Hennes älsklingsmat är pizza.

Ingelin Angerborn

Ingelin Angerborn

 

Ingelins mystiska och mysrysliga böcker är några av de mest utlånade böckerna på bibliotek. Men förutom rysare skriver hon roliga böcker också.

Läs mer om Ingelin

-1