Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Anders Sparring och Per Gustavsson. Foto: Sara McKey

Överst: Anders Sparring och Per Gustavsson utklädda som tjuvar. Tillsammans har de skapat böckerna om familjen Knyckertz. Foto: Sara McKey

Fakta om Anders Sparring

Från början skrev Anders manus till olika barnprogram. Nu är han känd för böckerna om en mycket omtyckt bovfamilj.

Anders växte upp i Fruängen, söder om Stockholm. Innan han var nio år läste han inget alls, men när han väl kom i gång läste han mycket. Ett starkt läsminne är boken Sotarpojken av Lisa Tetzner. När Anders läste den var han elva år, precis lika gammal som huvudpersonen i boken.

Fick chansen att skriva tv-manus

När han blev äldre provade han på en rad olika yrken. Bland annat fick han chansen att provskriva ett manus. Det var till en tv-serie för barn som hette De tre vännerna och Jerry. Anders fick jobbet och sedan dess har han skrivit manus till många barnprogram. Björnes magasin, Hotell Kantarell och Allram Eest är några exempel på tv-program som han har skrivit manus till.

När Anders var föräldraledig började han skriva på ett manus till en bok. Efter att ett bokförlag tackat nej till att ge ut manuset, blev det liggandes i en byrålåda. Men flera år senare sa ett annat bokförlag ja. År 2012 kom Anders första bok ut och den hette Karla brottare.

Böckerna blev julkalender

Några år senare, 2017, kom den första boken i serien om familjen Knyckertz. Böckerna handlar om en familj som har svårt att låta bli att stjäla andras saker. Förutom sonen Ture, han har tänkt att bli polis när han blir stor. Anders gör böckerna tillsammans med illustratören Per Gustavsson, Anders skriver och Per ritar bilderna. Berättelserna om familjen Knyckertz blev årets julkalender i tv 2021.

När Anders inte skriver böcker eller manus gillar han att titta på fotboll med sin son. Han är bosatt i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, november 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Natur & Kultur

Faktaruta

Namn: Anders Sparring

Född: 1969 i Bromma                                               

Gör: Författare, skriver både böcker och manus för film och tv

Genre/ämnen: Humor, deckare, äventyr, familjeliv

Mest känd för: Bokserien om familjen Knyckertz, tv-serierna Hotell Kantarell, De tre vännerna och Jerry, Höjdarna och många fler

 

Råd till blivande författare:  Läs jättemycket. Skriv jättemycket. Försök att ägna minst en halvtimme varje dag åt rent motionsskrivande. Ha tålamod, alla blir refuserade i början. Ge inte upp och försök att ha kul vid sidan om. Att ge ut böcker är inte hela världen. Det finns så mycket annat som gör livet värt att leva.

Vill du läsa några av Anders böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Familjen Knyckertz och gulddiamantenBokomslag: Familjen Knyckertz har alla randiga tröjor och svarta maskerBokomslag: Familjen Knyckertz och gipskattens förbannelse Bokomslag: Karla BrottareBokomslag: Megavega & Supernova

Visste du att...

...när Anders var liten ville han bli upptäcktsresande? Men när han förstod att de flesta platser på jorden redan var upptäckta, bestämde han sig för att han ville bli journalist.

...Anders har provat en massa olika yrken? Han har bland annat arbetat som barnskötare på förskola och som snickare. Han har också jobbat på teater och han är utbildad tv-producent.

...Anders har jobbat med stand-up-komik? Det mesta han gör har humor i sig. ”Det beror på att humor är det verktyg jag tycker att jag kan hantera bäst. Redan när jag var liten och satt hos min farmor och farfar och lyssnade på Hasse & Tage-skivor vid deras stereoanläggning, förstod jag att humor skulle spela en stor roll i mitt liv”, säger han.

Familjen Knyckertz, från SVTs julkalender. Foto: Ulrika Malm, SVT.

Familjen Knyckertz-böckerna är årets julkalender i tv

 

Årets julkalender i tv heter En hederlig jul med familjen Knyckertz. Det är en julsaga med både spänning och mys som Anders har skrivit manus till.

Läs mer om årets julkalender

-1