Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Rick Riordan. Foto: Pressbild

Rick Riordan. Foto: Pressbild

Fakta om Rick Riordan

När Rick Riordan fick slut på godnattsagor hittade han på en egen. Hans son gillade berättelsen om hjälten Percy Jacksons äventyr.  Det skulle visa sig att många fler tyckte likadant.

Rick är utbildad lärare i engelska och historia. Han arbetade som lärare i 15 år innan han gick över till att vara författare på heltid.

Idén till Percy Jackson fick han när hans son ville höra godnattsagor om grekiska hjältar och gudar. Rick berättade, men till slut fick han slut på myter och berättelser. Då fick han idén till en egen historia, den om Percy Jackson. När han hade berättat den för sin son så tyckte sonen att han skulle ge ut den som bok.

Son till en grekisk gud

År 2005 kom den första boken om Percy Jackson ut i USA. Innan dess hade Rick skrivit böcker för vuxna som också blivit uppskattade, men böckerna om Percy Jackson blev en ännu större succé.

I den första boken, Percy Jackson - född till hjälte, möter läsaren en 12-årig Percy. Han har ADHD och dyslexi vilket gör att han kan komma på kreativa lösningar på problem som uppstår. Det kommer till nytta, Percy Jackson är nämligen son till en grekisk gud och hamnar i många svåra situationer med allt från demoner till havsmonster.

Fler böcker om gudar

Böckerna om Percy Jackson har idag sålts i över 20 miljoner exemplar och översatts till mer än 35 språk. De första två böckerna i serien har även blivit film.

Rick har skrivit fler böcker än de om Percy Jackson. Bland annat en serie som handlar om nordisk mytologi och en serie om egyptiska gudar. Han är bosatt i Boston i USA med sin fru, sina två söner, en hund och tre katter.

 

Text: Barnens bibliotek, april 2021.

Källor: Bonnier Carlsen, Rick Riordans officiella hemsida www.rickriordan.com

Faktaruta

Namn: Rick Riordan

Född: 1964 i San Antonio Texas i USA

Gör: Författare

Genre/Ämnen: Fantasy om forntida gudar

Mest känd för: Bokserierna om Percy Jackson och Olympens hjältar

 

Råd till en blivande författare: Skaffa dig en mentor som tror på dig och som du kan få hjälp av. Det kan vara en lärare som du gillar eller varför inte testa att skicka en e-post till en författare? Läs mycket, skriv mycket och ge inte upp.

Vill du läsa några av Ricks böcker? 

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokserien om Percy Jacksons äventyr

Bokomslag: Percy Jackson Född till hjälte del 1Bokomslag: Percy Jackson Monsterhavet del 2Bokomslag: Percy Jackson Titanernas förbannelse del 3Bokomslag: Percy Jackson Kampen om labyrinten del 4Bokomslag: Percy Jackson Striden opm Olympen del 5


Olympens hjältar - En fortsättning om Percy Jacksons äventyr. Finns i fem delar 

Bokomslag: Olympens hjältar Den försvunne hjälten del 1

1. Den försvunne hjälten

2. Den fänglslade guden

3. Athenas tecken

4. Dödens port

5. Olympens blod


Fler bokserier från Rick Riordan. Bokomslagen är alla den första delen ur varje serie.
Bokomslag: Benknotornas labyrintBokomslag: Kanekrönikan Den röda pyramiden del 1Bokomslag: Apollon Oraklets gåta del 1Bokomslag: Magnus Chase Krigarens svärd

Loading....

Visste du att

...Rick aldrig hade varit i Grekland eller i Italien innan han skrev Percy Jackson-böckerna? Nu har han besökt båda länderna, men han tycker egentligen inte att man måste resa för att uppskatta de mytologiska berättelserna.

…Rick gav Percy Jackson ADHD och dyslexi för att hans egen son har båda diagnoserna? Det var också för att hedra alla de elever som han mött som har både ADHD och dyslexi.

...egentligen hade inte Rick tänkt att bli författare. Han var nöjd med att utbilda sig till lärare och innan dess fokuserade han mer på musik. Han var sångare i ett band som spelade folkrock!

Snöig skog där en enormt stor fantasyvarelse med röda ögon stirrar på en människa

Boktips till dig som gillar fantasy

 

Vi listar massvis med magiska böcker till dig som vill drömma dig bort i en fantasifull berättelse.

Till fantasyboktips

Michelle Paver

Michelle Paver

 

Den spännande serien Vargbröder har gjort Michelle känd som barnboksförfattare. Toraks äventyr på stenåldern har fängslat många läsare i många länder.

Läs mer om Michelle

-1