Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Rachel Renée Russell. Foto: Suna Lee

Rachel Renée Russell. Foto: Suna Lee

Fakta om Rachel Renée Russell

Det var Rachels egen skoltid och hennes döttrar som inspirerade henne att börja skriva barnböcker. Idag har böckerna om Nikkis dagbok sålts i miljoner över hela världen.

Rachel växte upp i den lilla staden Saint Joseph i USA. Hon var äldst av sina syskon och när hon gick i sjätte klass kom hon på en bra födelsedagspresent till sina lillebröder. Hon skrev och ritade sin allra första bok som de fick i present.

Följer Nikkis liv via dagboken

Rachel utbildade sig till advokat, bildade familj och fick två döttrarna Nikki och Erin. När Rachel började fundera på att skriva var det döttrarna och Rachels egen skoltid som gav henne idén till en bok. År 2009 kom den första boken, Nikkis dagbok #1: berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv.

I boken får man följa fjortonåriga Nikki Maxwell genom att läsa dagboken som hon skriver och ritar i. Hon berättar om vänner, förälskelser, skolan och om att vara populär eller inte.

Rachels egen dotter Nikki har fått ge namn åt bokens huvudperson och det är också hon som gör alla illustrationer i böckerna. Rachels andra dotter, Erin, hjälper till att skriva böckerna.

Skapade en bokserie till

Rachel och hennes döttrar har även skapat en annan bokserie, den om Max Crumbly. Fjortonårige Max går på samma skola som Nikki och även han skriver dagbok. 

Böckerna om Nikki och Max är väldigt framgångsrika och har tryckts i mer än 35 miljoner exemplar och översatts till över 40 olika språk. Rachel säger själv att hennes budskap till sina läsare är »Bli den hjälte du alltid har beundrat!”.

 

Text: Barnens bibliotek, maj 2021

Källor: Bokförlaget Modernista, bokkaraktären Nikkis officiella hemsida www.dorkdiaries.com

Faktaruta

Namn: Rachel Renée Russell

Född: 1959 i St. Joseph i Michigan, USA

Gör: Barnboksförfattare

Genre/ämnen: Humor, kapitelböcker

Mest känd för: Bokserien Nikkis dagbok

Vill du läsa några av Rachel Renées böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Nikkis dagbok #1Bokomslag: Nikkis dagbok #2Bokomslag: Nikkis dagbok #3Bokomslag: Den otursföljde Max Crumbly #1Bokomslag: Den otursföljde Max Crumbly #2Bokomslag: Den otursföljde Max Crumbly #3

Visste du att...

...en av Rachels hobbyer är att pyssla och bygga? ”Du skulle bli förvånad över vad jag kan tillverka med en limpistol och lite kreativitet” säger hon.

...en annan hobby Rachel har är att läsa barnböcker och att odla lila blommor. 

...precis som Nikki var Rachel lite av en tönt när hon gick i skolan? ”Och det är jag fortfarande!”.

Illustration på Nikki med texten Nikkis dagbok

Vad kan du om Nikkis dagbok?

 

Vad kallas Nikkis band? Vem är hon kär i? Och vad betyder CSP? Testa dina kunskaper om Nikki och alla hennes vänner från bokserien Nikkis dagbok! 

Till Nikkis dagbok-quizet

Någon skriver i en bok med en penna

Kära dagbok...

 

Skriver du dagbok? Eller vill du helst bara läsa andras? Här hittar du mängder av roliga, spännande och världsviktiga dagböcker.

Till dagbokstips

Jeff Kinney och en illustration av Greg. Foto: Filip Wolak

Jeff Kinney

 

I Dagbok för alla mina fans skriver Jeff Kinney om Gregs pinsamma händelser som är en av de mest lästa barn- och ungdomsböckerna i hela världen. Vet du vem Jeff tänker på när han skriver om Greg?

Läs mer om Jeff

-1