Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Johan Rundberg. Foto: Ylva Sundgren

Johan Rundberg. Foto: Ylva Sundgren

Fakta om Johan Rundberg

I Johans böcker finns både mysterier, humor och kärlek. Han skriver allt från spännande historiska berättelser, till kärlekshistorier i vardagen.

Johan växte upp i byn Knislinge i Skåne. Han gillade att läsa både roliga och spännande böcker när han var liten. Om han hittade en bok som var riktigt bra kunde han läsa den om och om igen. När han blev äldre tyckte han om skräckförfattaren Stephen Kings böcker och han började själv skriva skräckberättelser.

Blev intresserad av att skriva manus

Han gick en filmutbildning och där fick han lära sig att göra storyboards. Det är en slags tecknad version av filmmanuset. Det visade sig att Johan tyckte det var roligare att göra storyboard än själva filmen, och han blev intresserad av att själv skriva manus.

Han skrev några manus till bilderböcker och till slut ville ett bokförlag ge ut en bok. Den fick heta Hopplösa lillasyster och kom ut 2001. Idag har Johan gett ut både bilderböcker och böcker för barn i mellanstadieåldern.

Tjuvlyssnar på sina barn

En av hans mest kända bokserier heter Månvind & Hoff. Den handlar om barnshemsbarnet Mika som lever i 1800-talets Stockholm. För den första delen Nattkorpen vann han Augustpriset 2021. En annan bokserie handlar om Movits Lind, en kille i nutidens Stockholm. Böckerna om Movits är roliga och handlar om både kärlek, pinsamheter och vardag.

Många gånger hämtar Johan inspiration till sina bokkaraktärer genom att tjuvlyssna på sina barn och deras kompisar. Ofta är karaktärer i böckerna en blandning av flera riktiga personer, berättar han.

Förutom att skriva böcker jobbar Johan också med sport-tv. Han är bor tillsammans med sin familj i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Natur & Kultur

 

Läs en intervju med Johan Rundberg från 2019 om bokserien Häxknuten.

Faktaruta

Namn: Johan Rundberg

Född: 1973 i Kristianstad                                        

Gör: Författare

Genre/ämnen: Humor, vardag, historiska berättelser, spänning, kärlek, rysare

Mest känd för: Bokserien om Månvind & Hoff, Kärlekspizzan och många fler


Råd till blivande författare: Samla på saker! Det kan vara en bild av ett läskigt hus som du sett, ett minne om en spännande person du mött eller en rolig händelse som du varit med om. Skriv ner dina spaningar i din mobil eller en anteckningsbok så glömmer du dem inte. Då har du ett litet bibliotek med saker du kan använda när du skriver. Så gör jag alltid. Vissa saker kan bli liggande i flera år innan jag vet hur jag ska använda dem, men till slut kommer jag på det.

Vill du läsa några av Johans böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: NattkorpenBokomslag: Tjuvdrottningen. 2021Bokomslag: DödsängelnBokomslag: BlodspaktenVålnadens röstKärlekspizzanKnockad Romeo

Visste du att...

... en bok som har inspirerat Johan är Adrian Moles hemliga dagbok, av författaren Sue Townsend. ”Jag kunde inte fatta att en bok kunde vara så rolig, och jag läste den om och om igen. Det var nog den som fick mig att vilja bli författare, och jag tycker fortfarande att det är den roligaste boken som någonsin skrivits”, säger han.

...när Johan var liten var lite sugen på att bli pilot? Sedan läste han att man måste ha bra syn för att bli pilot. Då började han istället drömma om att ha ett skrivande jobb.

...Johan gillar att lyssna på dödsmetall? ”Det rensar tankarna, tror jag. Jag gillar många typer av musik, och en sak som kanske låter lite konstig är att jag aldrig lyssnar på texterna. Extra konstigt eftersom jag själv jobbar med text, haha!”.

Petrus Dahlin. Foto: Ulrica Zwenger

Petrus Dahlin

 

Författaren Petrus Dahlin har skrivit både roliga böcker men också riktigt läskiga berättelser och deckare. Förutom fakta om Petrus hittar du också en videointervju från Bokmässan 2019 om boken Filix Wood.

Läs mer om Petrus

-1