Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

J.K. Rowling. Foto: Debra Hurford Brown.

J.K. Rowling. Foto: Debra Hurford Brown.

Fakta om J.K. Rowling

J.K. Rowling visste att hon ville skriva böcker redan som liten. Hennes författarkarriär började när hon fick en bra idé på ett tåg.

J.K. Rowling heter egentligen Joanne Rowling. Hon växte upp med sina föräldrar och sin lillasyster i England och i Wales. Hon ville bli författare redan som barn och beskriver sig själv som en boknörd med fräknar och glasögon.

En omedelbar succé

När hon blev äldre studerade hon språk på universitet och så småningom flyttade hon till London. Där arbetade hon bland annat på Amnesty, en organisation som arbetar för mänskliga rättigheter.

1990 satt Joanne på ett tåg som var försenat och då fick hon idén till Harry Potter. Under de kommande fem åren planerade och arbetade hon med de sju böckerna om Harry Potter. Hon jobbade som lärare samtidigt som hon skrev och 1997 kom den första boken ut i Storbritannien, Harry Potter och de vises sten. Den blev en omedelbar succé. Efter det följde sex böcker om Harry Potter och böckerna blev till åtta biofilmer.

Inte den typiska hjälten

Böckerna och filmerna om Harry Potter har blivit väldigt framgångsrika. J.K. Rowling skriver om Harry Potter som går på en internatskola för blivande trollkarlar och berättelserna innehåller mystik, magi och en hel del humor. Potter själv är inte den typiska hjälten och det kan ha gjort att många tycker om böckerna - både barn och vuxna.

J.K. Rowling har även skrivit en teaterpjäs om Potters liv som vuxen och tre faktaböcker med koppling till Harry Potters värld. Förutom det så har hon skrivit filmmanus och romaner för vuxna. Rowling bor med sin man och sina två barn i Edinburgh, Skottland.

 

Text: Barnens bibliotek, mars 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, J.K. Rowlings officiella sajt www.jkrowling.com

Faktaruta

Namn: J.K. Rowling

Född: 1965 i Yate i England

Gör: Författare

Genre/ämnen: Fantasy

Mest känd för: Böckerna om Harry Potter. De har sålt i över 500 miljoner exemplar och är översatta till över 80 olika språk.

Vill du läsa Harry Potter? Här har du hela bokserien.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Harry Potter och de vises sten del 1

Harry Potter och hemligheternas kammareHarry Potter och fången från AzkabanHarry Potter och den flammande bägarenHarry Potter och FenixordenHarry Potter och halvblodsprinsenHarry Potter och DödsrelikernaHarry Potter och Det fördömda barnet : Del ett och två


Vill du läsa några av J.K. Rowlings andra böcker?

Barden Beedles berättelserFantastiska vidunder och var man hittar demQuidditch genom tidernaFantastiska vidunder och var man hittar dem. Filmmanuset

Loading....

Visste du att

...J.K Rowling skrev sin första bok när hon var sex år och när hon var elva skrev hon sin första roman. Den handlade om sju diamanter som hade en förbannelse och om människorna som ägde dem.

...att bokstaven K i J.K. står för Kathleen. Joanne Rowling heter egentligen inte Kathleen. När den första boken om Harry Potter skulle släppas så ville inte bokförlaget att Joanne skulle använda sitt förnamn, utan två initialer. De var rädda att pojkar inte skulle lockas att läsa boken om de visste att den var skriven av en kvinna.

...att J.K. Rowling skrev den första Harry Potter-boken mestadels för hand, inte på en dator? När hon skickade in de första kapitlen till ett bokförlag så skrev förlaget tillbaka och frågade om de kunde få läsa resten av boken. “Det var det bästa brevet jag har fått i mitt liv” säger hon.

Pyssla en trollstav som Harry Potters

Gör din egen Harry Potter-trollstav

 

Lär dig steg för steg hur du pysslar en magisk trollstav.

Till instruktionerna

Brev flyger runt i ett rum

Allt du behöver veta om Harry Potter

 

Vilket elevhem vill du helst tillhöra eller vilken trolldryck föredrar du? Hur många gånger har du läst och sett filmerna? Här har vi samlat roliga test, ett quiz och allt du behöver veta om Harry Potter. Välkommen!

Till Tema Harry Potter

-1