Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Ingrid

 


Remvall

Intervju med Ingrid Remvall 

Varför blev du författare?
Det fanns aldrig något alternativ. Jag måste skriva. Jag har så många berättelser som vill ut. Böcker ger mig så mycket, det har de alltid gjort. Jag har alltid varit en bokslukare och kan bli riktigt deppig om jag inte har något bra att läsa. Så det är fantastiskt att få ge tillbaka, att ge barn och unga läsglädje. Det känns jätteviktigt.

Gör du något annat än att vara författare?
Jag jobbar fyra dagar i veckan som art director, AD, på en kommunikationsbyrå i Malmö. Då jobbar man med formgivning. En dag i veckan är jag hemma och skriver. Men jag skriver mycket på helger, kvällar och ledigheter också. Att vara AD och författare är som att stå på två kreativa ben. Båda handlar om att använda sin fantasi och sina idéer, fast på lite olika sätt. 

Illustration av Johan Egerkrans

Har du någon favoritfigur/karaktär i dina böcker?
Ja, jag tycker mycket om Fubblarna som är med i bok två i trilogin om Prismagalaxen. Det är tre små luddiga, utomjordiska brorsor som smälter ihop till en stor varelse när de blir rädda. Då blir de lite klumpiga. Men annars är de flinka, och bygger coola sandslott och tekniska uppfinningar. De är söta, vita och har stora blå ögon och pratar i mun på varann. En annan favorit är Alkemedus, en farlig mutant - både människa och lejon - med enorma krafter. Han ser verkligen farlig ut, men frågan är om han är det eller inte...

Illustration av Johan Egerkrans

 

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Jag har inte tid att få skrivkramp, peppar, peppar, eftersom jag har små barn och jobb. När jag har tid så måste jag skriva om det ska bli gjort. Men skulle jag köra fast så funkar det att byta miljö eller skriva på något annat ställe i berättelsen en stund. Men jag ger inte upp och slutar, utan fortsätter tills det lossnar.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Det är så mycket som är roligt med att skriva! Att få skapa egna världar och karaktärer som plötsligt får liv, det är superhäftigt! Det är också roligt att få se det man har gjort bli en bok, så att man kan hålla eller surfa i sin egen bok. Jag tycker också mycket om att träffa läsare och höra att böckerna har gett dem något, som när jag är ute på författarbesök.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
Just nu är det att hitta tid att skriva. Att få skriva fokuserat och ostört. Ibland åker jag hem till mina föräldrar och då kan jag skriva 45 sidor på en dag, för där är det tyst och lugnt.  
Men på ett sätt är det nog en fördel att ha ont om tid för då är man tvungen att fokusera när man väl har tid. Jag är tacksam för den tid jag har.

Vilken är den bästa ”uppfinningen” i dina böcker tycker du själv?
En trevlig sak är känslokulor, som man kan kommunicera känslor med. De dyker upp i Prismaglaxenböckerna. De är liksom vita och typ i silikon och så trycker man på dem på olika sätt och då lyser de i olika färger, blir varma eller kalla och mjuka eller hårda så att andra vet vilket humör man är på, och man kan skicka känslor till varandra genom dem. En annan cool grej är ActiTV som finns med i den tredje boken om Prismagalaxen. Den scannar dig och låter ditt utseende ersätta vilken karaktär du vill i olika filmer. På några sekunder kan man bli Ninjaprinsessa eller en läskig skurk som är expert på kampsport.

Var hittar du själv boktips?
Jag är mycket på biblioteket här i Lomma. Där går jag runt och kollar på deras boktips, tittar i bokhyllorna på omslagen. Ibland läser jag bokbloggar för att få tips.

Kortfakta

Namn: Ingrid Remvall

Född: I Bjärnum i Skåne 1974

Bor: I Lomma utanför Lund

Detta visste du inte om Ingrid Remvall: 
Jag sände student-teve och radio när jag pluggade på universitet i Lund. En gång var jag i direktsändning i teve i flera minuter utan att veta att kameran rullade. Jag fixade håret och pratade strunt medan tittarna skrattade åt mig hemma i sofforna. Piiiinsamt.

Ingrid Remvalls böcker - alla tre delarna i Prismagalaxen finns som e-bok

Fjärilarnas stadIdésmart

Ingrid Remvalls skrivtips

Skriv mycket, ofta och olika saker
Noveller, dagbok, dikter mm. Delta i tävlingar eller lägg upp dina berättelser på nätet.

Läs!
Genom att läsa mycket blir du bättre på att skriva.

Samla inspiration
Ha alltid ett anteckningsblock till hands. Skriv eller rita av saker som inspirerar dig. Riv ut bilder från tidningar eller samla en mapp med bilder på datorn.

Skelett
Innan du börjar skriva skapa ett "skelett" för din berättelse, en grov skiss. Det blir som en karta att följa om du börjar gå vilse.

Tänk inte för mycket.
Låt skrivandet flyta på. Stavning och annat kan du kontrollera senare.

Låt det jäsa
När du skrivit något, låt det ligga till sig innan du börjar ändra i det. Be gärna någon annan läsa igenom det.

Använd alla sinnen
Skriv inte bara om det som ögat ser, använd även hörsel, smak, lukt och känsel.

Gå en skrivarkurs för att få inspiration och tips. Även ett bra sätt att träffa andra med samma intresse.

-1