Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Ingrid

 


Remvall

Intervju med Ingrid Remvall 

Varför blev du författare?
Det fanns aldrig något alternativ. Jag måste skriva. Jag har så många berättelser som vill ut. Böcker ger mig så mycket, det har de alltid gjort. Jag har alltid varit en bokslukare och kan bli riktigt deppig om jag inte har något bra att läsa. Så det är fantastiskt att få ge tillbaka, att ge barn och unga läsglädje. Det känns jätteviktigt.

Gör du något annat än att vara författare?
Jag jobbar fyra dagar i veckan som art director, AD, på en kommunikationsbyrå i Malmö. Då jobbar man med formgivning. En dag i veckan är jag hemma och skriver. Men jag skriver mycket på helger, kvällar och ledigheter också. Att vara AD och författare är som att stå på två kreativa ben. Båda handlar om att använda sin fantasi och sina idéer, fast på lite olika sätt. 

Har du någon favoritfigur/karaktär i dina böcker?
Ja, jag tycker mycket om Fubblarna som är med i bok två i trilogin om Prismagalaxen. Det är tre små luddiga, utomjordiska brorsor som smälter ihop till en stor varelse när de blir rädda. Då blir de lite klumpiga. Men annars är de flinka, och bygger coola sandslott och tekniska uppfinningar. De är söta, vita och har stora blå ögon och pratar i mun på varann. En annan favorit är Alkemedus, en farlig mutant - både människa och lejon - med enorma krafter. Han ser verkligen farlig ut, men frågan är om han är det eller inte...

Vad gör du när du inte jobbar?
Då är jag med min familj. Och så läser jag jättemycket och har alltid flera böcker igång samtidigt. 

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Det kan komma när som helst. Till exempel när jag cyklade till jobbet i Malmö, med ryggsäck. Då tänkte jag att tänk om jag hade känt att något rörde sig i ryggsäcken! Det blev en novell om en liten man i en ryggsäck. Ett annat exempel är när jag tittade på Eurovision song contest för några år sedan och såg en ung sångare från Ukraina med grym utstrålning. Det var något med honom som satte igång en berättelse, som blev den engelska novellen jag skriver på nu. Eller när jag såg en emo-tjej med en nalle på bussen, då blev det en berättelse om henne.
Det är därför det är så viktigt att alltid kunna anteckna eller ta en bild eller så för att komma ihåg. Jag sparar alla idéer i en idébank, som jag kan plocka fram när jag har tid.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Jag har inte tid att få skrivkramp, peppar, peppar, eftersom jag har små barn och jobb. När jag har tid så måste jag skriva om det ska bli gjort. Men skulle jag köra fast så funkar det att byta miljö eller skriva på något annat ställe i berättelsen en stund. Men jag ger inte upp och slutar, utan fortsätter tills det lossnar.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Det är så mycket som är roligt med att skriva! Att få skapa egna världar och karaktärer som plötsligt får liv, det är superhäftigt! Det är också roligt att få se det man har gjort bli en bok, så att man kan hålla eller surfa i sin egen bok. Jag tycker också mycket om att träffa läsare och höra att böckerna har gett dem något, som när jag är ute på författarbesök.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
Just nu är det att hitta tid att skriva. Att få skriva fokuserat och ostört. Ibland åker jag hem till mina föräldrar och då kan jag skriva 45 sidor på en dag, för där är det tyst och lugnt.  
Men på ett sätt är det nog en fördel att ha ont om tid för då är man tvungen att fokusera när man väl har tid. Jag är tacksam för den tid jag har.

Vilken är den bästa ”uppfinningen” i dina böcker tycker du själv?
En trevlig sak är känslokulor, som man kan kommunicera känslor med. De dyker upp i Prismaglaxenböckerna. De är liksom vita och typ i silikon och så trycker man på dem på olika sätt och då lyser de i olika färger, blir varma eller kalla och mjuka eller hårda så att andra vet vilket humör man är på, och man kan skicka känslor till varandra genom dem. En annan cool grej är ActiTV som finns med i den tredje boken om Prismagalaxen. Den scannar dig och låter ditt utseende ersätta vilken karaktär du vill i olika filmer. På några sekunder kan man bli Ninjaprinsessa eller en läskig skurk som är expert på kampsport.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Jag skulle vilja kunna flyga. Bara flyga runt och kolla på naturen, känna friheten och låtsas att man är en fågel.

Var hittar du själv boktips?
Jag är mycket på biblioteket här i Lomma. Där går jag runt och kollar på deras boktips, tittar i bokhyllorna på omslagen. Ibland läser jag bokbloggar för att få tips. En annan bra grej är http://www.goodreads.com som finns även som app. Här betygsätter man böcker man själv läst och blir rekomenderad andra böcker utifrån de man redan gillar. Man kan även lägga upp listor på böcker man vill läsa så att man inte glömmer det och följa andra läsare som har samma smak som man själv har.

Kortfakta

Namn: Ingrid Remvall

Född: I Bjärnum i Skåne 1974

Bor: I Lomma utanför Lund

Familj: Sambon Magnus och de två sönerna Elliot och Alexander.

Detta visste du inte om Ingrid Remvall: 
Jag sände student-teve och radio när jag pluggade på universitet i Lund. En gång var jag i direktsändning i teve i flera minuter utan att veta att kameran rullade. Jag fixade håret och pratade strunt medan tittarna skrattade åt mig hemma i sofforna. Piiiinsamt.

Webbsida: www.ingridremvall.se

Ingrid lät läsare bidra med bilder till den tredje delen av Prismagalaxen - läs mer om det HÄR.

Ingrid Remvalls böcker - alla tre delarna i Prismagalaxen finns som e-bok

Fjärilarnas stadIdésmart

Favoriter

Favoritfärg: Röd

Favoritdjur: Hund. Vi hade en stor 65 kilo tung Landseer tidigare, som hette Lancelot. Jag vill gärna ha hund igen och bearbetar familjen. Det blir nog en Golden retriever i så fall.

Favoritlag: Malmö FF

Älsklingsrätt: Hemmagjord pizza.

Favoritgodis: Salt och blandat

Favoritfilm: Sagan om ringen-och Hobbit-filmerna, Hungergames.

Favoritresemål: Min bästa resa var för typ nio år sedan när vi var på viltsafari i Kenya och fick se en gigantisk elefanthane en halvmeter från bilen och lejon på väg ut för att jaga.

Favoritmusik: Jag är allätare, det beror på humör.

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
”Så kul detta ska bli”, sa Nova och gav honom ett brett smil. ”Sjögräsligt grönt.”- I framtiden säger unga från Jorden inte “coolt” utan “grönt” :)

Har du någon favoritplats?
Läsfåtöljerna för där trivs jag.

Vilken är din favoritplats att läsa på idag?
Jag läser överallt. Jag måste alltid läsa i sängen innan jag somnar. Jag sitter ofta och läser i en fåtölj i ett hörn av vardagsrummet, och lägger upp fötterna på en annan. Jag har alltid en bok i telefonen eller i väskan om jag åker buss, så då kan jag läsa där. En gång när jag skulle flyga så upptäckte jag vid incheckningen att jag inte hade någon bok med mig. Då surfade jag fort in på bibliotekets hemsida och lånade några e-böcker.

Ingrid Remvalls skrivtips

Skriv mycket, ofta och olika saker
Noveller, dagbok, dikter mm. Delta i tävlingar eller lägg upp dina berättelser på nätet.

Läs!
Genom att läsa mycket blir du bättre på att skriva.

Samla inspiration
Ha alltid ett anteckningsblock till hands. Skriv eller rita av saker som inspirerar dig. Riv ut bilder från tidningar eller samla en mapp med bilder på datorn.

Skelett
Innan du börjar skriva skapa ett "skelett" för din berättelse, en grov skiss. Det blir som en karta att följa om du börjar gå vilse.

Tänk inte för mycket.
Låt skrivandet flyta på. Stavning och annat kan du kontrollera senare.

Låt det jäsa
När du skrivit något, låt det ligga till sig innan du börjar ändra i det. Be gärna någon annan läsa igenom det.

Använd alla sinnen
Skriv inte bara om det som ögat ser, använd även hörsel, smak, lukt och känsel.

Gå en skrivarkurs för att få inspiration och tips. Även ett bra sätt att träffa andra med samma intresse.

Skriv ut Prismagalaxens bokmärken. På ena sidan hittar du Ingrids skrivtips!

-1