Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Peter Pohl. Foto: Ulla Montan

Peter Pohl. Foto: Ulla Montan

Fakta om Peter Pohl

Det är svårt att glömma Peters böcker. Hans berättelser stannar kvar hos läsaren och han är en av Sveriges mest prisbelönta författare.

Peter föddes i Hamburg i Tyskland. När hans pappa dog i andra världskriget, flyttade han och hans svenska mamma till Sverige. Han växte upp i Stockholm.

 

Debutboken blev en succé

När Peter blev vuxen utbildade han sig i fysik och matematik. Efter många år av studier och forskning blev han lärare på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Men det är som författare han är känd för de flesta. Hans första bok kom 1985 och den hette "Janne, min vän". Den blev en stor succé och Peter fick flera priser för den. Den handlar om tolvåriga Krille som hänger i ett kompisgäng. En dag dyker kaxiga Janne upp och börjar hänga med gänget. Krille blir vän med Janne, men Janne visar sig ha många hemligheter.

 

Skriver om svåra saker

När "Janne, min vän" kom var den något nytt. Peter har ett spännande språk och vågar skriva om svåra saker för sina unga läsare. Hans böcker innehåller både sorg, död, problem i skolan och föräldrar som sviker. Han är också en författare som inte ha glömt hur det var att vara ung och som kan skriva om ungas känslor och erfarenheter.

Hittills har Peter skrivit över 30 böcker. "Jag saknar dig, jag saknar dig" är en av Peters mest kända böcker. Han skrev den tillsammans med 15-åriga Kinna Gieth som förlorade sin tvillingsyster i en trafikolycka. Boken blev också film. Förutom att skriva böcker och vara lärare på universitetet har Peter också arbetat med att göra kortfilm. Han är bosatt i Tyresö utanför Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, juli 2022.

Foto: Ulla Montan

Källor: Nationalencyklopedin, bokförlaget Rabén & Sjögren

Faktaruta

Namn: Peter Pohl

Född: 1940 i Hamburg i Tyskland                           

Gör: Författare

Genre/ämnen: Vänskap, kärlek, familjeliv, tonår

Mest känd för: "Janne, min vän", "Jag saknar dig, jag saknar dig"

Vill du läsa några av Peters böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Omslag: Janne, min vänBokomslag: Jag saknar dig, jag saknar dig!Bokomslag: Alltid den där Anette!Omslag: Anton, jag gillar dig!Omslag: Nu heter jag NirakOmslag: En vän som heter MiaOmslag: Janne, min vän (lättläst version)

Visste du att...

...boken "Jag saknar dig, jag saknar dig" är inspirerad av verkliga händelser? Peter fick ett brev av tonåringen Kinna Gieth där hon berättade att hon tillsammans med sin tvillingsyster hade läst Peters bok "Alltid den där Anette!" där en person dör i boken. Kinna och hennes syster hade då pratat om hur det skulle vara, om någon av dom dog. Några veckor senare dog Kinnas syster i en trafikolycka. Det fick Peter att skriva boken "Jag saknar dig, jag saknar dig" tillsammans med Kinna.

...Peter har fått massor av priser för sina böcker? Han har bland annat fått Augustpriset, Astrid Lindgren-priset och Nils Holgersson-plaketten.

...Peter inte bara skriver böcker för barn och unga? Han skriver även böcker för vuxna och poesi. Han har också skrivit läroböcker om matematik. 

Monica Zak

Monica Zak

 

Monica Zak är en av Barnens biblioteks mest lästa författarpresentationer. Hon har skrivit många böcker om barn i världen - barn som har funnits på riktigt.

Läs mer om Monica

-1