Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Michelle Paver. Foto: Charles Shearn

Michelle Paver. Foto: Charles Shearn

Fakta om Michelle Paver

Den spännande serien Vargbröder har gjort Michelle känd som barnboksförfattare. Toraks äventyr på stenåldern har fängslat många läsare i många länder.

Michelle föddes i Nyasaland, ett afrikanskt land som numera heter Malawi. Hennes pappa kom från Sydafrika och hennes mamma från Belgien. När hon var tre år flyttade de till England.

Båda hennes föräldrar jobbade på en tidning och redan när Michelle var fem år lånade hon mammans skrivmaskin och skrev berättelser.

Längtade efter att få skriva

Michelle utbildade sig till advokat, men hon längtade efter att få skriva. Hon tog ledigt från jobbet ett helt år och reste och skrev på ett bokmanus. År 2000 kom hennes första bok ut, det var en bok för vuxna som hette Without charity.

Nu började Michelle arbeta som författare på heltid och 2004 kom den första boken i serien Vargbröder. Serien har blivit en enorm succé och boken har getts ut i över 30 länder. Bara i Sverige har böcker i serien sålts i 600 000 exemplar.

Tuggummi som smakar hostmedicin

Serien Vargbröder utspelar sig på stenåldern och handlar om tolvårige Torak. Michelle har lagt ner mycket arbete på att få alla fakta och detaljer i boken rätt, bland annat provade hon att äta älghjärta och att tugga grankåda. ”Kådan användes på stenåldern som ett slags tuggummi och jag kan säga att det smakar hostmedicin”, säger hon.

Förutom Vargbröder har Michelle skrivit en serie som heter Bronsdolken och böcker för vuxna. Hon älskar att vara författare, ”jag dagdrömmer hela dagarna och får betalt för det”, säger hon. Hon är bosatt i Wimbledon i England.

 

Text: Barnens bibliotek, mars 2021

Källor: Bokförlaget Semic, Michelles officiella hemsida: www.michellepaver.com

Faktaruta

Namn: Michelle Paver

Född: 1960 i Malawi men växte upp i London

Gör: Författare

Genre/ämnen: Äventyr, spänning, historia, fantasy

Mest känd för: Serien Vargbröderna

 

Vill du läsa några av Michelles böcker? 

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Han som föddes att möta mörkret VargbröderHan som föddes att möta mörkret: Vargbröder

Det är 6000 år sedan och tolvårige Torak är ensam, sårad och skräckslagen. Hans far ligger död bredvid honom, attackerad av en demon i skepnad av en björn. Torak har lovat sin far att söka upp Världsandens berg för att få hjälp att besegra demonen. Hans enda följeslagare är en övergiven vargunge och tillsammans ger de sig iväg på en lång och farlig vandring genom Storskogen.

Bokserien om Torak finns i fler delar. Detta är den första delen.


Bronsdolken: Den utstötteBokomslag: Bronsdolken

Hylas är på flykt undan onda män. Varför de jagar honom vet han inte, inte heller vart hans lillasyster Issi tagit vägen. Under sitt sökande efter Issi och kampen för att hålla sig undan dem som letar efter honom möter Hylas Pirra, uppfostrad i överflöd som gudinnans dotter. Trots sina olikheter kommer de allt närmre varandra, något som kan behövas på deras farliga resa.

Bokserien om Hylas finns i fler delar. Detta är den första delen.

Visste du att

...Michelle aldrig har lärt sig att vissla?

...när hon var liten tyckte Michelle om att läsa om Mumintrollen? En gång skrev hon ett brev till författaren Tove Jansson och fick ett brev tillbaka från henne.

... Michelle har varit fascinerad av vargar sedan hon var barn? Inför Vargbröder har hon studerat vargar och bland annat lärt sig att man inte ska titta dem direkt i ögonen eller klappa dem på huvudet.

Loading....

Snöig skog där en enormt stor fantasyvarelse med röda ögon stirrar på en människa

Boktips till dig som gillar fantasy

 

Vi listar massvis med magiska böcker till dig som vill drömma dig bort i en fantasifull berättelse.

Till fantasyboktips

J.K. Rowling. Foto: Debra Hurford Brown.

J.K. Rowling

 

Hon är författaren bakom dundersuccén Harry Potter. Hennes böcker har sålt i över 500 miljoner exemplar och är översatta till över 80 olika språk.

Läs mer om J.K. Rowling

-1