Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Dav Pilkey. Foto: Scholastic

Dav Pilkey. Foto: Scholastic

Fakta om Dav Pilkey

En superhjälte i underkläder har tagit världen med storm. Kapten Kalsong har blivit en jättesuccé och idén till boken fick Dav redan på lågstadiet.

När Dav gick i skolan var han stökig och han fick ofta sitta ute i skolkorridoren istället för i klassrummet. Ute i korridoren började han rita serier och han hade fått idén till sin hjälte i klassrummet. När hans lärare en gång sa ordet kalsong började hela klassen skratta. Det verkade vara något som många tyckte var kul och Dav började rita Kapten Kalsong.

Vann en tävling

Han fick inte särskilt mycket uppmuntran till en början. Det var inte förrän han började på högskola som en lärare tyckte att serierna var så bra att han borde skriva barnböcker. Dav satsade på sitt skrivande och 1987 vann han en tävling för unga författare.

Efter det har Davs författarkarriär rullat på. Allra mest känd är han för bokserien Kapten Kalsong, den första boken kom ut 1997. Böckerna om den roliga superhjälten har hittills tryckts i 70 miljoner exemplar och översatts till 22 olika språk.

Skriver de böcker han själv saknade

Dav har dyslexi och ADHD och läste inte många böcker själv när han var liten. Nu skriver han de böcker som han själv saknade när han växte upp. Hans böcker är kul, de har många bilder och korta kapitel. Många barn som inte gillar att läsa brukar tycka om Kapten Kalsong, något som gör Dav väldigt glad.

Kapten Kalsong är inte den enda superhjälten som Dav har skapat. I en annan bokserie finns Hundmannen – en hjälte ihopsydd av en trasig polishund och en trasig polisman.

Han är bosatt utanför Seattle i USA tillsammans med sin fru.

 

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021

Källor: Bokförlaget Bonnier Carlsen, Davs egen hemsida: www.pilkey.com

Faktaruta

Namn: Dav Pilkey

Född: 1966 i Cleveland i Ohio, USA

Gör: Författare och illustratör

Genre/ämnen: Humor

Mest känd för: Serien om Kapten Kalsong

Vill du läsa några av Davs böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Omslag: Kapten KalsongOmslag: Kapten Kalsong del 2Omslag: Kapten Kalsong del 3Omslag: HundmannenOmslag: Hundmannen del 2Omslag: Hundmannen del 3

Visste du att...

...varje Kapten Kalsong-bok tar ungefär tre månader att skriva och fyra till fem månader att rita?

...när Dav gick i skolan sa hans lärare till honom att han borde växa upp eftersom ”man inte kan tillbringa resten av sina dagar med att göra knasiga serier”. Som tur var lyssnade inte Dav på det!

...Dav tycker att det bästa med att skriva för barn är alla brev han får av sina läsare. ”Många skickar med egna serier som de har gjort”, berättar han.

Johan Unenge

Johan Unenge

 

Johan Unenge har gjort massvis av böcker tillsammans med Måns Gahrton, bland annat böckerna om Eva & Adam och Rosa. Han har också skapat egna böcker, som serien Snöbröder.

Läs mer om Johan

-1