Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Andreas Palmaer. Foto: Magnus Liam Karlsson

Andreas Palmaer. Foto: Magnus Liam Karlsson

Fakta om Andreas Palmaer

Fakta, fotboll och skräck är bara några av ämnena som Andreas skriver om. Han har också skrivit om en stavhoppare och om en hamster på rymmen.

Andreas växte upp i Stockholm. Han gillade att läsa när han var barn och läste allt från seriealbumen om Asterix till Sagan om ringen.

När han blev äldre började han att jobba med böcker, men inte med att skriva dem. Han jobbade på ett bokförlag och var recensent, alltså någon som skriver i tidningar om andras böcker.

Dyr dator fick igång skrivandet

Hans eget skrivande kom igång när han var runt 25 år. Då hade han köpt en dator och internet fanns knappt vid den tiden. Andreas retade sig på att han hade köpt en så dyr grej som man ändå bara kunde skriva på. Men han satte sig och skrev och upptäckte att det var riktigt kul.

Tillsammans med Arne Norlin har han skrivit de tre böckerna i bokserien Fans. De handlar om fotboll och kärlek och den första boken kom ut 2012. Andreas har samarbetat med flera andra författare och illustratörer. Bland annat har han skrivit en rad roliga faktaböcker om tillsammans med Bengt Fredriksson.

Vann Bokjuryns pris

På egen hand har Andreas skrivit de lättlästa böckerna om Autografjägarna, den första boken kom ut 2014. Samma år släpptes också bilderboken Hamstern är borta. Den vann priset Bokjuryn det året. Han har även skrivit en hel del skräckböcker och en seriebok om stavhopparen Armand Duplantis.

Andreas har inte bara skrivit böcker utan också pjäser och teater. Han säger själv att han hittar mycket av sin inspiration i det verkliga livet, men skruvar sedan till det lite extra när han skriver. Han är bosatt med sin familj i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, september 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2017, bokförlaget Alfabeta, Andreas hemsida: www.andreaspalmaer.se

 

Faktaruta

Namn: Andreas Palmaer

Född: 1972 i Stockholm

Gör: Författare, journalist

Genre/ämnen: Fakta, skräck, mysterier, sport, humor

Mest känd för: Sina faktaböcker om allt från varulvar till grekiska gudar, bilderboken Hamstern är borta, böckerna om Autografjägarna och många fler böcker.

 

Råd till blivande författare:  Läs mycket. Det behöver inte bara vara bra böcker, men man ska fundera när man läser: vad ha författaren gjort för misstag? Vad är det som är bra? Hur skulle boken kunna bli bättre? Att inte läsa är som en fotbollsspelare som inte tränar.

Vill du läsa några av Andreas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Gamers - Level 1 DubbelspelBokomslag: 2039 framtidshistorier för oräddaBokomslag: Fans - MotståndarnaBokomslag: 19 historiska gåtor. Skriven ihop med Bengt Fredrikson. Bild Elin JonssonBokomslag: Mot toppen: Armand DuplantisBokomslag: Världens första sportstjärnor. Skriven ihop med Bengt Fredriksson. Bild Kim W Andersson

Visste du att...

...Andreas hejar på laget Hammarby? Han har bott på Södermalm i Stockholm i hela sitt liv där Hammarby har sitt ursprung.

...när han var yngre samlade Andreas på autografer? En gång såg han en skådespelare i simhallen. Han hette Carl Gustaf Lindstedt och var där för att simma sina rundor. Men Andreas tvingade upp honom ut bassängen för att få sin autograf och säger att han ”minns att mitt autografblock blev lite fuktigt”!

...Andreas var lite av en stjärna på schack när han var liten? När han gick på lågstadiet var han näst bäst i Sverige på schack.

Katt som klurar ut en mattefråga

Tips på kluriga gåtböcker

 

Tycker du som vi att det är roligt att klura på gåtor? Här har vi samlat tips på gåtböcker men också böcker med gåtfulla berättelser.

Till gåtboktips

-1