Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö


Åsa
 

Öhnell

Intervju

Varför blev du författare?
Jag började läsa när jag var fyra år. Redan då skrev och ritade jag böcker som jag häftade ihop. Idén fick jag av min storasyster. Författare har i hemlighet varit mitt drömjobb nummer ett hela mitt liv, men annat har kommit emellan. Däremot har jag alltid skrivit, även innan jag blev författare.

Gör du något annat än att skriva böcker?
Jag arbetar som översättare och gör en hel del författarbesök på skolor och bibliotek. Där har jag bland annat skrivkurser, deckarskola och superhjälteskola.

Berätta om en person i dina böcker.
Då väljer jag Rut i Klarabelladeckarna. Hon är Klaras granne och en gammal tant. Hon har ganska mycket fördomar och gillar att skvallra. Hon använder massor av ordspråk och slitna uttryck och har en hel del fel och brister. Kanske är det just därför jag gillar henne.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Det kan man fråga sig. Jag nämnde ju innan att jag alltid velat bli författare. Under en period i livet tyckte jag att jag inte hade någon fantasi alls. Sedan gick jag en skrivkurs och då upptäckte jag att jag visst hade lite fantasi och nu har så mycket fantasi att jag har svårt att samla idéerna. Fantasi föder fantasi!

Har du nån särskild inspirationskälla?
Hemma är jag ofta stressad och har fullt upp att få vardagen att gå ihop. Då är det svårt att hitta inspiration. Det är nog därför som Klarabelladeckarna utspelar sig på olika platser dit Klara och Bella reser och där jag själv har varit på semester. Jag har nämligen mer tid att vara kreativ när jag är ledig! Annars kan man hitta inspiration lite varstans. Något man hör, ser eller läser om till exempel.

Vad gör du när du inte jobbar?
Jag jobbar ju nästan alltid … Men jag gillar att göra tråkiga vuxengrejor. Äta god mat, promenera med hunden, gräva i trädgården, umgås med familj och vänner. Ibland rider jag och åker skidor (helst om det är soligt). Jag älskar att resa till länder med mycket sol eller till vackra städer.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Det gör jag hela tiden! Då tvingar jag mig att skriva i alla fall. Eller också väntar jag till en annan dag, så brukar det lossna igen.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Att få fantisera och hitta på nya karaktärer och att träffa alla trevliga läsare (när jag signerar böcker eller gör författarbesök).

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
Att få ner sina idéer så att det blir bra.

Har du några råd till den som vill bli författare?
Jadå! Läs massor och skriv massor. Be någon läsa det du har skrivit och tala om vad som är bra och dåligt och lyssna på kritiken. Läs böcker om att skriva och gå gärna en skrivkurs. Som med allt annat gäller det att öva mycket för att bli bra!

Varför skriver du serier?
När jag själv läser tycker jag om att lära känna personerna i boken lite mer och träffa dem flera gånger. Jag tror att jag helt enkelt skriver böcker som jag själv gillar att läsa.

Liknar du själv någon av personerna i dina böcker?
Det finns nog vissa drag av mig hos de flesta personerna i böckerna, men ingen liknar mig särskilt mycket.

Varför ska man läsa dina böcker?
Klarabelladeckarna känns ganska verkliga och är både mysiga och otäckt spännande, särskilt i slutet. Supernova-böckerna är roliga och lite kluriga och tänkvärda, samtidigt som de är ganska spännande.

Namn: Åsa Öhnell

Född: Skåne. Född i Malmö och uppvuxen i Bjärred

Bor: Mölndal utanför Göteborg

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
”Ibland måste man vara lite missnöjd först innan man blir nöjd. Annars vet man inte att man är nöjd!” Ur Supernova – Kaninjakten och en fullständigt livsfarlig farbror

Det här visste du inte om författaren:
När jag var liten var jag extremt intresserad av djur, särskilt sådana som krälar. Vi lyckas alltid ha fler djur än jag planerat i familjen. Just nu är det en hund, två hamstrar och en sköldpadda.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Oj, svår fråga. Det finns så många bra. Hm, jag skulle nog vilja kunna gå genom väggar eller ha röntgenblick. Eller nej förresten, bli genomskinlig och vara extremt vig eller supersmart eller … nej, jag kan verkligen inte bestämma mig!

Länktips: www.asaohnell.com

Vad har du för…

Favoritfärg? Blått! Och rött! Jag gillar starka färger.

Favoritdjur? Hund. Och häst. Fast jag gillar alla djur (utom kackerlackor och loppor och slemmiga blodiglar).

Favoritgodis? Salt lakrits. Skumbananer och surisar. Eller kanske sega kolor? Djungelvrålsklubbor!

Förebild? Alla människor som följer sina drömmar och aldrig slutar kämpa för det de tror på. Och alla människor som gör goda gärningar oavsett vilken religion de tillhör.

Favoritresemål? Oj, svårt! London eller Paris. Eller kanske Karibien, Grekland eller Asien! Fast jag skulle gärna vilja resa till Afrika.

Har du någon favoritplats och varför tycker du om den? Jag gillar sol. Vintersol, sommarsol, strandsol och trädgårdssol. Jag behöver inte sitta i solen, men jag vill att den ska skina på himmelen var jag än befinner mig. Sol och ljus gör mig glad, mörker får mig att vilja gå i ide.

En sista kommentar. Kanske har ni redan gissat? Förmodligen märks det. Men jag säger det ändå: Jag har väldigt svårt för att välja!

 

Klarabella-deckarna

Skola för coola

-1