Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Sören Olsson. Foto: Sevda Svensson

Sören Olsson. Foto: Sevda Svensson

Fakta om Sören Olsson

Det började med att två kusiner flyttade till Örebro. Där föddes de första galna berättelserna om tjejtjusaren Sune, som först blev radio och sedan bok.

Sören växte upp i Karlskoga tillsammans med fem äldre syskon. Han beskriver det som att han fick lära sig att ta till alla knep för att synas och höras i den stora familjen. Bland annat blev han en hejare på att spela pajas. Han tyckte också mycket om att rita.

 

Ville bli skådespelare

Som tonåring var han väldigt intresserad av musik och spelade själv i olika band. Lite senare blev han intresserad av att bli skådespelare och kom in på en teaterutbildning i Örebro. Det visade sig att hans kusin Anders Jacobsson också skulle flytta till Örebro.

Allt började med en tävling där man kunde få göra ett eget radioprogram. Anders skrev en berättelse om en kille som hette Sune och fick börja sända Sune-historierna i radion. När han sedan ville göra bok av berättelserna frågade han Sören om han ville rita bilderna till boken. År 1984 kom den första boken om Sune ut, Sagan om Sune. Sedan dess har de båda kusinerna varit författarkollegor.

 

Sålt miljoner böcker

Tre år senare, 1987, kom den första boken om Bert ut. Hittills har Sören och Anders skrivit cirka 50 böcker om Sune och över 35 böcker om Bert. Om man räknar in deras böcker om Håkan Bråkan har deras böcker sålts i över 12 miljoner exemplar över hela världen, böckerna är utgivna i 25 länder.

Tillsammans med sin fru Yvonne har Sören skrivit boken Prins Annorlunda, en bok om hur det är att vara förälder till ett barn med Downs syndrom. Han jobbar också för en förening som heter Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna. Sören är bosatt i Bollnäs i Hälsingland.

 

Text: Barnens bibliotek, april 2021

Källor: Sörens officiella hemsida: www.sorenolsson.com, Sören och Anders officiella hemsida: www.soren-anders.se

Faktaruta

Namn: Sören Olsson

Född: 1964 i Karlskoga

Gör: Författare och illustratör

Genre/ämnen: Humor, vänskap, kärlek, fantasy

Mest känd för: Bokserierna om Sune och Bert som han skrivit tillsammans med Anders Jacobsson

 

Råd till en blivande författare: Ha alltid en anteckningsbok till hands (eller anteckna i din telefon) där du skriver in roliga idéer och händelser som du kommer på under dagen. Annars kanske du glömmer bort din snilleblixt! Få inspiration genom att tjuvlyssna på andras samtal och bli inspirerad till roliga händelser i din bok.

Vill du läsa några av Sörens böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Anders Jacobsson och Sören Olsson har skapat många populära bokserier tillsammans.

Bokomslag: Berts desperata dagbokBokomslag: Sune i fjällenBokomslag: Håkan Bråkan och tjockskallarna


Bokomslag: Luna och superkraften UpptäcktenLuna och superkraften finns i fler delar. Den handlar om nioåriga Luna som en sen kväll råkar doppa sig i sjövattnet och får underliga superkrafter...

Visste du att

...Sören inte tyckte så mycket om skolan? Hans roligaste ämnen var bild, idrott, musik och rast.

...när Sören var tonåring tyckte han att musik var det viktigaste som fanns? Han har spelat i olika band, de har bland annat hetat: Atmosfär, Coma Band och Kilroy.

...den mat som Sören helst äter är indisk mat? Han gillar många curry-rätter.

...Sune syntes först på TV som SVT:s julkalender 1991. Fastän det var över 30 år sedan röstas den fortfarande fram som en av de folkets favoritjulkalender någonsin.

Loading....

Sören Olsson och Anders Jacobsson i närbild. Foto: Mikael Ångström

Sören och Anders skrivarverkstad

 

Sören och Anders ger dig sina bästa skrivtips och övningar. Du får också chansen att lära känna hela Sunes familj lite bättre.

Till skrivarverkstaden

Anders Jacobsson. Foto: Stefan Tell

Anders Jacobsson

 

Anders har tillsammans med Sören Olsson skrivit de populära böckerna om Sune och Bert. Vet du hur de kom på berättelsen om Sune?

Läs mer om Anders

-1