Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Pernilla

Oljelund

Foto på Pernilla Oljelund 

Pernilla skriver manus bland annat till julkalendern 2007. Men har också skrivit om 13-åriga Cornelia.

Kan du inte berätta lite om manusarbetet med julkalendern? Hur gör man ett manus till en sån?
Den här julkalendern, alltså 2007 års, skriver jag tillsammans med Hans Rosenfeldt. Först hittade jag på själva idén och sedan satt han och jag och spånade om vad de olika avsnitten (24, hjälp så många...) skulle handla om och nu sitter vi på varsitt håll och skriver 12 avsnitt var. Sedan kommer en regissör och säger vad han tycker och då brukar det bli lite fler omskrivningar. Men det är jättekul, för det är så korta avsnitt så man kan hålla allt i huvudet samtidigt.

Skriver ni 12 avsnitt i rad? Eller typ varannat?
Vi har delade upp vilka historier vi tyckte var roligast. Den utspelar sig dels i Nordpolen hos tomtenissor och nissar och dels i människovärlden, så jag norpade nog åt mig lite fler Nordpolshistorier för det är en kul miljö att skriva i...

Aha, så du tror att det är där jultomten bor? ;-)
Jag VET det - självklart!

Såklart. Ska det bli en bok också?
Ja, det ska det hade jag tänkt, som jag då skriver själv. Fast den ska ju då vara för lite yngre barn än vad Cornelia-böckerna är, så jag måste nog lära mig att skriva lite enklare... svårt!

Lever du på att skriva manus?
Ja. Och så böckerna lite vid sidan då. Fast egentligen skulle jag vilja ha mer tid för böcker, för de blir som man tänkt sig vilket inte alltid manusen blir eftersom det är så många inblandade. Fast båda är väldigt kul.

Finns Cornelia? Eller är hon helt påhittad?
Hon är väldigt mycket jag, inklusive nojor och nagelbitning. Så hur hon tänker och känner, och lite av det som händer, är helt från verkligheten. Fast mycket av händelserna är påhittade och allt är såklart skruvat som det ju blir. Det som är mest från verkligheten är tjejernas superstarka vänskap. Verklighetens Tove och jag är som sagt fortfarande bästisar. Det är en superlyx, att ha en bästis som man liksom alltid haft och kan vara barnslig med...

Har du tänkt dig fler böcker om Cornelia?
Jag tror inte att det blir fler Cornelior, hade bara tänkt tre från början och och vill inte att hon ska bli vuxnare än 13, när man liksom är både barnslig och lite vuxen. Men om jag nu lyckas få ihop någon bok av julkalendern tänkte jag att det skulle bli flera. Men som sagt, har inte skrivet en bokrad på den än... och är lite orolig för hur det ska kunna bli både roligt och väldigt rakt skrivet. Jag är en typisk babbelskrivare, inte alls det där korta och koncisa.... Men jag gillar humor när man är inne i folks huvud och kan läsa deras sjuka tankar och fantasier, och det är jag rädd kan vara lite svårt om man ska skriva för 6 - 8 årsåldern. Men dom får väl vara babbliga på riktigt i stället...

Pernilla har skrivit tre böcker om nagelbitande, tankfulla Cornelia och hennes bästis Tove. Annars skriver hon för film och TV. Bland annat manus till julkalendrarna "Pelle Svanslös" , "Kaspar i Nudådalen" (efter Mikael Engströms böcker) och "En riktig jul" (både bok och manus). Hon har också skrivit manus till ungdomsthrillern "Det Brinner" (efter Laura Trenters bok).

 

Omslag till Cornelia KarlssonCornelia Karlsson : ohyggligt deprimerad - jublande lycklig 1999

Cornelia är Ohyggligt Deprimerad. Naglarna är nedbitna, bästisen Tove intresserar sig bara för horoskop och killen hon är kär i har just blivit kär i en Äckligt Perfekt tjej i parallellklassen. Men hon vet precis hur hon ska bli Jublande Lycklig. Om bara verkligheten kunde uppföra sig som i hennes drömmar.

 


Omslag till Cornelia K. - noll koll - full kontrollCornelia K. - noll koll - full kontroll
2000

Cornelia är Komplett Förvirrad. Martin förvandlar med jämna mellanrum hennes mage till en cocosboll, bästisen Tove är besatt av att undanröja sin mammas nya kille - och hur hon än funderar kan hon inte förstå om Martin och hon är ihop eller inte. Hur vet man sånt?

 

 

Omslag till Cornelia K komplett förvirrad totalt fokuseradCornelia K. - komplett förvirrad - totalt fokuserad
2002

Cornelia har Noll Koll på sitt liv. Bästisen Tove håller på att bli galen, pojkvännen Martin är på väg att göra slut ? om han nu inte redan gjort det ? och hon har fått världens konstigaste sommarjobb. Hon måste skaffa sig Full Kontroll. Hur man nu gör det, när det enda man är riktigt bra på här i livet är att oroa sig.

 

 

Omslag till Elfrid och Milas riktiga julElfrid och Milas riktiga jul
2007


Det har alltid varit mamma och Mila på julen - bara dom 2. Men nu har mamma träffat Klas och vad blir det för jul då? Mila vill inte ha Klas i närheten och i julklapp önskar hon sig bara en sak - en riktig jul! Inte så lätt för jultomten att fixa... men han skickar Nordpolens lataste nisse - Elfrid. Elfrid försöker allt fixa en riktig jul men det går inte så bra.

Del två heter Elfrid och Leos bästaste jul.

Kortfakta

Namn: Pernilla Oljelund

Född:  9 oktober 1962 i Bromma, Stockholm

 

Länktips

Se Det brinner i Öppet arkiv. Pernilla har skrivit manus.

Läs om Pernilla på Opals hemsida.

-1