Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Marie

Oskarsson

Intervju med Marie Oskarsson
 

Varför blev du författare?
Det blev jag för att när min son Nisse gick i 2:an så ville han inte göra sin läsläxa. Han hade aldrig tid och tyckte böcker var tråkigt. Nisse gillade fakta och faktaböcker fick han inte ha som läsläxa. Han kunde sitta i timmar och titta på bilder och läsa faktaböcker. Då tänkte jag, att jag måste göra en bok till honom. Den handlar om en resa vi gjorde. När jag skrev fick Nisse säga vad han tyckte om. Så då blev det mycket fakta i boken.  Nisse sa ofta vilket kapitel han var på – det var viktigt. Så då kom jag på att om kapitlen var korta så kändes det som om man kom fort fram i boken.
Jag är journalist och när jag var liten drömde jag om att bli författare, men jag trodde bara att andra kunde bli det – inte jag. Det verkade lättare att bli journalist. Faktiskt var det inte förrän Nisse inte ville läsa som jag började skriva.
Jag visste inte riktig hur man skulle göra en bok. Men jag fick hjälp att göra formen (alltså att det skulle vara mycket fakta i små rutor).  När jag hade skrivit en tredjedel visade jag det för två förlag och båda ville ge ut boken! – för de hade inte sett nåt liknande förut. Nisse ritade bilderna.

Gör du något annat än att skriva böcker?
Jag är journalist och skriver i tidningar som Damernas värld och M-magasin.

Berätta om en person i dina böcker
Jack är lite grann mer en kille som tänker än gör. Inte så modig. Därmed inte sagt att han är feg. Han tänker efter lite för mycket och då blir det lite krångligt. Han bor med sin mamma och lillebror, väldigt nära sin bästis Edvin. Han är väldigt, väldigt kär i en tjej som heter Emilia och som tyvärr går i hans klass. Hon sitter framför honom hela tiden och han får ingen chans att glömma av henne.

Du skriver mycket om sånt man känner igen!
Ja, vanliga barn och vanliga problem. Mina figurer har sällan dödssjuka föräldrar. Det är små dramer - inga stora. Jag ville undersöka om det gick att skriva om vanliga barn som grubblar lite över om man ska våga eller inte.

Vad gör du när du inte jobbar?
Då är jag med min familj och mina kompisar. Gärna på landet, vid havet. Eller så reser jag, tittar på film eller läser böcker. Helt vanliga saker. Jag gör för lite ingenting. Det skulle jag vilja göra mer!

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Då slutar jag skriva och gör någonting annat och så börjar jag om nästan dag. Det är ingen idé att försöka tvinga ur sig saker. När jag ska skriva en bok bestämmer jag att nu ska jag skriva t ex mellan 8 och 12. Det är inte så mycket inspiration utan mer ett arbete.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Det är två saker. Det ena är när man plötsligt hittar ord och formuleringar som känns lite härliga och roliga. Inte bananskals-roligt utan mer under-ytan-roligt. Det andra är när man träffar läsarna. Jag kan träffa barn som läst min första bok nu – fast det är tio år sedan den kom ut. Och de kan förklara varför mina karaktärer gör som de gör. Det är fantastiskt!
Böckerna kommer tillbaka och finns kvar. När jag skriver i en tidning dör texten när tidningen är borta. Så är det inte med böcker.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
Det svåraste är att veta om det kommer att gå att skriva en bok till, för det vet jag aldrig när jag börjar. Som nu - när jag ska skriva del tre om Jack, så vet jag ju inte om det blir en bra och rolig berättelse. Jag måste ha en deadline, jag behöver den pushen som det är.

Har du några råd till den som vill bli författare?
Det kan vara bra att tänka på att man har en läsare. Ofta tänker man bara på det som ska hända i berättelsen. Men tänk att du skriver brev eller berättar något för en kompis istället. Då berättar du ju mera om hur du kände eller hur det såg ut runtomkring.

Hur kom boken om Jack, Fråga chans, till?
Jag inspirerades av en sak som hände när en av mina söner var 8-9 år och väldigt kär i en tjej och frågade chans på henne.  Det som hände honom händer också Jack. Jag ska inte avslöja vad det var för då förstör jag för dig som inte läst Fråga chans än.


Hur vet man som vuxen vad som är ett bra språk för unga?
När jag skrev Hanna-böckerna var jag nervös att det skulle låta tantigt. Så jag lät Alice, min dotter, läsa den. Hon läste mycket koncentrerat, sedan sköt hon boken ifrån och frågade efter mer Det var ett gott betyg!

 

Favoritfärg
Grön – kärlekens färg hävdar jag!

Favoritdjur?
Åh, jag är ju djurhatare alltså husdjur. Jag vet att man ska tycka om marsvin, hundar och katter men det gör inte jag. Jag gillar djur som är hemma hos sig själva.

Favoritlag?
Jag är dålig på sport men min man och son hejar på IFK Göteborg så då får väl jag göra det med.

Älsklingsrätt?
Sån mat som man äter runt medelhavet och så älskar jag skaldjur – det är det godaste som finns.

Favoritgodis?
Salta och sura saker

Har du någon idol?
Just nu är Robin en idol. Så beundrar jag Joyce Carol Oates. Förr var Madonna en idol men nu är jag lite tveksam till henne. Lady Gaga har nog tagit över Madonnas roll.

Har du någon förebild?
Nej, inte nån som jag skulle vilja efterlikna men det finns många som gör bra saker. Man plockar inspiration lite här och där istället.

Favoritresemål?
Frankrike och Italien och San Fransisco för där bor Nisse nu och pluggar.  Det jag längtar till just nu är att åka till Afrika igen och titta på djur. Till Botswana.

Favoritmusik?
Jag gillar mjuk jazz och soulig musik. I somras när jag var på Way Out West upptäckte jag att jag var hiphoppare. Kanye West är bra.
 

Min lilla röda finns också på somaliska och arabiskaMin lilla röda

Marie har hjälpt Prinsessan Madeleine att skrivboken Stella och hemligheten.

Stella och hemligheten

-1