Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Johanna Olsson
- Väsen är varken goda eller onda.

 

När började du intressera dig för väsen?
- Det har jag gjort så länge jag kan minnas. Antagligen ända sedan första gången jag såg mormor kasta ut en balja vatten genom dörren samtidigt som hon bad någon eller några att akta på sig. Den naturliga följdfrågan blir ju "Vilka då?" och på den vägen är det nog.

Hur är det att skriva om väsen?
- Det är spännande. Det finns så mycket outforskat runt dessa varelser. All kunskap vi har om dem bygger ju på hörsägen. Någon som har hört talas om eller varit med om ett möte med ett väsen för väldigt länge sedan och sedan berättat det vidare. Ibland skiljer sig historierna åt också. Vissa säger att vittror är korta och små, andra säger att de är lika långa som oss. Det ger en väldig frihet till den som skriver att forma sin egen bild av dessa varelser.

- Sedan gillar jag att de allra flesta väsen varken är onda eller goda, utan kan vara både och, beroende på om de vill hjälpa eller stjälpa dig. De ger dem en udd som jag tycker om. Att skriva om väsen öppnar också upp för magi. Det magiska i vardagen har alltid fascinerat mig.

GlömskanDin bok Glömskan fullkomligt kryllar av väsen. Hur fick du idén till den boken?
- Idén kom nog från frågan "Om". Jag har ju vuxit upp med dessa berättelser och någonstans började jag fundera på hur det skulle se ut om det var så att de fortfarande levde sida vid sida med oss, som vissa påstår att de alltid har gjort. Hur ett sådant universum skulle se ut i modern tid.

Är väsen lönsamma? Mormodern i Glömskan påstår att det hon målar "till skydd mot trolldom och annat ont" är det som säljer?
- Jag tror att många tilltalas och fascineras av det oförklarliga, som till exempel väsen. Annars skulle inte det bearbetas i olika konstarter så mycket som det gör.
- Men när det gäller mormor i Glömskan så är det inte för att sälja mer som hon målar de här tavlorna. Att hon svarar som hon gör är bara för att undvika att svara på Heddas egentliga fråga: Tror du på sånt?

Vilket väsen skulle du helst vilja träffa? Och vilket undviker du helst?
- Jag skulle kunna tänka mig att träffa dem allihop, bara de var på gott humör och vänligt inställda. Men om de var på krigsstigen skulle jag inte vilja träffa någon av dem.

Var väsen vanligare förr i tiden?
- Tron på att väsen finns mitt ibland oss och är en del av det naturliga samhället, var vanligare förr i tiden. Om antalet väsen har minskat i antal eller ökat sedan dess låter jag vara osagt!

Om du skulle vara ett väsen, vad skulle du vara då?
- En vittra. Eftersom de lever och dör som oss och trampar sina egna stigar.

 

Johanna

Olsson

 

Kortfakta


Namn: Johanna Olsson
Född: 1979 i Hälsingland
Bor: Stockholm.
Gör: Har arbetat som dramaturg och manusförfattare både i Sverige och Norge innan hon utbildade sig till kommunikatör.

Ett barn mer eller mindre...Glömskan

-1