Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ingrid Olsson. Foto: Magnus Liam Karlsson

Ingrid Olsson. Foto: Magnus Liam Karlsson

Ingrid Olsson: ”Jag vill tvinga läsaren till eftertanke”

Ingrid Olssons böcker handlar ofta om vardagen och skolan - situationer som är lätta att känna igen sig i. Hon är inte heller rädd för att skriva om jobbiga och svåra ämnen. 

 

Text: Barnens bibliotek, 2014. Uppdaterad juni 2022.

Foto: Magnus Liam Karlsson

 

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
   - Mycket av mina berättelser hämtar jag från sådant som ligger nära min egen uppväxt. Jag blir inspirerad av samtal jag hör, kroppsspråk och hur människor pratar med varandra. Små, små saker.

Berätta om en person i dina böcker!
   - En person som aldrig vill släppa taget riktigt är Ida i min debutbok Medan mamma sover. Boken handlar om Ida, 14 år som växer upp med en mamma som dricker. Ibland tänker jag att det skulle vara kul att skriva en fortsättning för jag undrar hur det gick för henne, hur hon har det nu som vuxen för hon är en person som fortfarande finns i mig.

 

”Jag förstod inte att jag hade talang för att skriva”

   - Jag gillar att skriva så att läsaren tvingas till eftertanke och verkligen får leta mellan raderna, säger Ingrid. Sådant gillar jag själv att läsa. Det är tråkigt när du som läsare blir serverad för mycket. Då blir det tråkigt att läsa. Det är en utmaning att försöka säga så mycket som möjligt med så få ord som möjligt.  

Varför blev du författare?
   - Efter studenten blev jag dumpad av en kille jag var kär i. Jag var ledsen och började skriva saker jag inte kunde prata med honom om. Det blev små dikter och berättelser. Sedan sökte jag till en skrivarlinje på en folkhögskola och där skrev jag min första bok.

    - Jag har alltid gillat ord och har nog alltid vetat att jag skulle tycka om att skriva, men på grund av dåligt självförtroende och otur med min uppväxt så förstod jag aldrig att jag hade talang för det. 

Vad är det roligaste med att skriva?
   - Det är att utan tvång fantisera och bara tänka fritt. Att låta det flöda och personerna börjar ta form att veta att det här ska jag skriva snart. Det är som att vara förälskad.

Vill du läsa några av Ingrids böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

9-12+ år

Bokomslag: En äkta ljugisBokomslag: Medan mamma soverBokomslag: Betong fjäril betongBokomslag: Ett litet hål i mörkretBokomslag: Långt ifrån coolBokomslag: Komma överBokomslag Fulast i världen

 

Faktaruta

Namn: Ingrid Olsson

Född: 1977

Gör: Författare, skriver barn- och ungdomsböcker

Genre/ämnen: Vardag, familj och vänner, kärlek

Mest känd för: Betong fjäril betong, Ett litet hål i mörkret

 

Råd till blivande författare: "Ha tålamod. Ge inte upp. Du måste brinna för att skriva och ha känslan av att du kan tänka dig hålla på med det hur mycket som helst. Har du det är det bara att skriva, skriva, skriva. Och ha tålamod."

Johanna Lindbäck. Foto: Stefan Tell

Johanna Lindbäck

 

Johanna Lindbäck skriver böcker om kärlek, vänskap och skolan som många kan känna igen sig i. 

Läs mer om Johanna

Somrig bakgrund med de fem nominerade bokomslagen till Barnradions bokpris

Fem nominerade böcker att läsa i sommar

 

Vet du inte vad du ska läsa? Vi kan tipsa om fem nya böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2022. Läs mer om böckerna och rösta på favoritboken.

Läs mer om de nominerade böckerna

-1