Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ingrid Olsson. Foto: Magnus Liam Karlsson

Ingrid Olsson. Foto: Magnus Liam Karlsson

Fakta om Ingrid Olsson

Det var ingen självklarhet att Ingrid skulle bli författare. Hon tyckte det var kämpigt att läsa när hon var liten och att skriva första boken var svårt. I dag är hon en känd författare som tycker det är viktigt att skriva om svåra ämnen.

När Ingrid var liten drömde hon inte om att bli författare. Hon fick kämpa en hel del med att både läsa och skriva. Men hon gillade berättelser och älskade när hennes pappa läste högt för henne.

 

Upptäckte att hon älskade att skriva

Efter att Ingrid gått ut gymnasiet började hon skriva dagbok. Framför allt skrev hon för att hon mådde dåligt och behövde ”skriva av sig”. Så småningom började hon skriva dikter och berättelser och upptäckte att hon älskade att skriva.

Hon gick en skrivarkurs och då skrev hon sin första bok, ungdomsromanen Medan mamma sover. Den kom ut 2003. Ingrid beskriver det som svårt att skriva sin första bok. Hon hade dåligt självförtroende och undrade om hon verkligen kunde skriva en bok. Dessutom handlade berättelsen om ett ämne som låg nära hennes egen uppväxt. Ida i boken har en mamma som är alkoholist, precis som Ingrids egen mamma var.

 

Viktigt att våga prata om svåra saker

I hennes ungdomsböcker skriver hon ibland om svåra ämnen. I boken Känslan av att hoppa handlar det exempelvis om Lisen som inte vet om hon verkligen vill leva. Ingrid tycker det är viktigt att skriva om sådana saker. Böcker och berättelser kan vara ett bra sätt att öppna upp för att våga prata om svåra saker i livet, för vi måste prata om det, säger hon.

Ingrid skriver inte bara ungdomsböcker, utan även bilderböcker för mindre barn och kapitelböcker. Hon är bosatt i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, 3 oktober 2022.

Foto: Magnus Liam Karlsson.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, bokförlaget Rabén & Sjögren

 

Faktaruta

Namn: Ingrid Olsson

Född: 1977 i Stockholm                                                   

Gör: Författare

Genre/ämnen: Kärlek, tonårsliv, vänskap, humor, familj

Mest känd för: En äkta ljugis, Långt ifrån cool, Ett litet hål i mörkret och många fler böcker

 

Råd till blivande författare:  Ha tålamod och ge inte upp! Att skriva tar tid, man måste skriva om texten många, många gånger innan den blir riktigt bra.

Vill du läsa några av Ingrids böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

9-12+ år

Bokomslag: En äkta ljugisBokomslag: Medan mamma soverBokomslag: Betong fjäril betongBokomslag: Ett litet hål i mörkretBokomslag: Långt ifrån coolBokomslag: Komma överBokomslag Fulast i världen

 

Visste du att...

...en författare som har inspirerat Ingrid är Mumintrollets skapare Tove Jansson? ”Hon lyckas med den svåra konsten att skriva om stora och allvarliga saker fast på ett enkelt sätt”, tycker Ingrid.

...när Ingrid var liten ville hon bli florist eller trädgårdsmästare? ”Jag gillade djur väldigt mycket också, och att jobba i en djuraffär verkade roligt”.

...i Ingrids alla huvudpersoner hon skrivit om finns alltid en bit av henne själv? Karaktärerna i böckerna är ofta en blandning av människor hon mött, men det finns också en del av Ingrid i alla hennes karaktärer.

Somrig bakgrund med de fem nominerade bokomslagen till Barnradions bokpris

Fem nominerade böcker att läsa i sommar

 

Vet du inte vad du ska läsa? Vi kan tipsa om fem nya böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2022. Läs mer om böckerna och rösta på favoritboken.

Läs mer om de nominerade böckerna

Tove Jansson. ©Moomin CharactersTM

Tove Jansson

 

Tove Jansson är mest känd för Mumintrollet men vad vet du om Mumin och Tove? Lär dig mer om henne och alla hennes andra böcker.

Läs mer om Tove

Johanna Lindbäck. Foto: Stefan Tell

Johanna Lindbäck

 

Johanna Lindbäck skriver böcker om kärlek, vänskap och skolan som många kan känna igen sig i. 

Läs mer om Johanna

-1