Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ulf

Nilsson

Ulf Nilsson

Ulf har gjort många många bilderböcker som vi inte har med här - bara ett par exempel:

Tillsammans med Eva Eriksson har Ulf gjort den superbra bilderböckerna om Lilla syster Kanin och hennes storebror.

Lilla syster kanin

 

Pappa och jag har Ulf gjort ihop med Lisen Adbåge

 

 

Ulf har skrivit över hundra böcker. Han bor i Stockholm med sambon Lotta Olsson och sonen Fredrik. Men visste du att han också har bott  i en ostfabrik i Stanford, Sydafrika. Det var där han skrev boken Ost till alla möss.

Text: red. Barnens bibliotek

Finns det något särskilt ställe där man hittar bra idéer?

Jag tror man ska vara på ett ställe där man känner sig trygg och lugn och vågar ta risker. Och så tror jag att man ska vara ensam och prata lite högt för sig själv...

Var exakt sitter du när du hittar på och skriver?

Jag ligger i sängen. Allra bäst går det när jag druckit kaffe på morgonen och kryper tillbaka under täcket. Helst ska de andra i familjen vara ute en sväng, så jag kan prata högt, för det blir tramsiga saker jag säger innan jag hittat fram till något bra. Och sen springer jag upp till datorn!

Hur "bygger man ihop" en människa som man ska ha i sin bok?

Jo, jag plockar utseende och egenskaper från många olika verkliga personer. Jag tar ansiktet från en jag känner, att han är liten till växten från en annan, smartheten från mitt eget barn, slagfärdigheten från min fru och rädslan från mig själv. Man får faktiskt lov att ljuga och hitta på!

Vad får man göra för saker när man är författare - förutom att  skriva förstås.

Förutom att tänka och ligga på sängen och skriva på datorn går jag ut och äter lunch med min redaktör, åker till en skola och pratar med en klass, letar efter en byggkran i verkligheten och på nätet (behöver veta till en bok), ser om jag kan hitta en gråsugga och läser i olika böcker (behöver veta till ett tv-program), blir intervjuad i radio, får resa till Kambodja och prata med deras författare, letar ännu mer efter en gråsugga men hittar ingen, får vara med i Bolibompa och berätta om gråsuggan som bara är en liten jordklump...

Är det jobbigt och stå och prata för många lärare eller andra  människor?

Ja, jag har varit jätterädd för det. Men nu har jag lärt mig att tänka att jag inte är någon expert och jag behöver inte föreställa någon duktig elev. Jag är bara mig själv och om jag säger något dumt så får jag göra det, om jag börjar skratta så får jag göra det, och om jag behöver gå på toaletten mitt under föredraget, så får jag göra det också. Och då behöver man inte vara rädd längre.

Det egyptiska mysterietMysterier och hemligheter är en serie som Ulf skrev för länge sedan. Men böckerna är lika spännande fortfarande.
Det egyptiska mysteriet
Guldets förbannelse
Häxans trolldom

 

 

 

 

Sensationellt avslöjande:

Herr Muffin dog inte en naturlig död.
Författaren avlivade honom när plågorna blev för stora.

Ost till alla möss

Ost till alla möss

Berättelsen om en mycket liten och annorlunda mus. Han tänker och pratar. Andra möss säger bara ett ord i taget fast tre gånger. Så här: Gott, gott, gott. Men den lilla musen funderar på varför han har två ögon och två öron och var världen slutar. Han pratar med andra djur och funderar på hur man kan äta daggmask som mullvaden.

Läs den gärna högt.

 

Johnny och co.

Hemligt brev till hela världen är del 4 i serien. Omslaget kan se lite olika ut. Första delen heter En halv tusenlapp

Hemligt brev till hela världenEn halv tusenlapp

 

Kommissarie Gordon. Det första fallet är första delen i en lång serie.

Kommissarie Gordon. Första fallet

Ulf har varit med i Svenska Barnboksakademin.

-1