Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Sven Nordqvist. Foto: Danne Eriksson

Sven Nordqvist. Foto: Danne Eriksson

Fakta om Sven Nordqvist

Berättelserna om gubben Pettson och hans katt Findus har blivit älskade av många. De gjorde Sven till en känd barnboksförfattare och framför allt känd som illustratör.

Sven föddes i Helsingborg, men växte upp i Halmstad. Han började teckna och måla tidigt. Som ung hittade han mycket inspiration i sitt tecknande från tidningen MAD som hade skämtserier.

Han flyttade så småningom till Lund och utbildade sig till arkitekt. Under en kort tid arbetade han som arkitekt, men sedan blev han reklamtecknare.

Pannkakstårtan gjorde succé

År 1983 deltog han i en bilderbokstävling och han vann första pris. Boken han vann med hette Agaton Öman och alfabetet. Hans nästa bok kom 1984 och det blev Svens stora genombrott. Det var boken Pannkakstårtan och då fick läsaren fick träffa gubben Pettson och hans katt Findus för första gången.

Sven har gjort åtta böcker om Pettson och Findus, berättelserna har blivit både film och julkalender. År 2007 kom en annan uppmärksammad bok som heter Var är min syster?. Den handlar om en mus söker sin syster i ett fantasifullt landskap. För den boken fick Sven Augustpriset.

Vill visa en annan värld än vardagen

Förutom att skriva och rita egna böcker har han gjort illustrationer till andras böcker. Han har bland annat gjort bilderna till tre historiska faktaböcker skrivna av Mats Wahl. En annan känd figur som Sven har ritat är kossan Mamma Mu, de böckerna är skrivna av Tomas och Jujja Wieslander.

För Sven är fantasin viktig i en barnbok. Med sina barnböcker och bilder vill han visa på andra möjligheter än de vanliga och bjuda in barnen i en annan värld än den som finns i vardagen. Han är bosatt i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, Bokförlaget Opal, bokförlaget Rabén & Sjögren

Faktaruta

Namn: Sven Nordqvist

Född: 1946 i Helsingborg

Gör: Illustratör, författare

Genre/ämnen: Humor, vänskap, äventyr

Mest känd för:  Böckerna om Pettson och Findus, böckerna om Mamma Mu och Kråkan (som är skrivna av Jujja och Tomas Wieslander)

Vill du läsa några av Svens böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: På äventyr med Pettson och FindusBokomslag: PannkakstårtanBokomslag: Findus flyttar utBokomslag: Pettson tältarBokomslag: Pettson får julbesökBokomslag: Var är min syster?


...och läs böckerna där Sven har illustrerat

Bokomslag: Mamma Mu simmar av Jujja WieslanderBokomslag: Mamma Mu får ett sår av Jujja WieslanderBokomslag: Nu seglar Vasa! av Mats Wahl

 

 

Visste du att...

...Sven gärna sysslar med olika typer av skapande, bland annat att bygga? Bland annat har han varit med och byggt en stor lekpark i Uppland.  ”Jag tycker minst lika mycket om att snickra som att teckna och måla”, säger Sven.

...tidigt i sin karriär tecknade Sven många andra saker än bara barnböcker? Han har bland annat illustrerat läromedel till skolan och ritat julkort.

...Sven inte har en egen Findus-katt? Men han har haft katter, innan han träffade sin fru som visade sig vara allergisk.

Barbro Lindgren. Foto: Press Norstedts

Barbro Lindgren

 

Barbro Lindgren har skrivit över 90 böcker hittills. Du känner säkert till böckerna om Loranga, Max, Vilda bebin, Sparvel, Mattias, Pompe, Alban, Benny. Som första svensk fick hon ALMA-priset 2014.

Läs mer om Barbro

-1