Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Sofia Nordin. Foto: Sara Moritz

Sofia Nordin. Foto: Sara Moritz

Fakta om Sofia Nordin

När Sofia var liten ville hon bli serietecknare, men det visade sig att ord och bokstäver fungerade bättre för henne. Nu är hon författare och skriver böcker som är fulla av känslor.

Sofia beskriver att hon var ett nördigt barn som gillade att läsa och skriva. När hon kom hem från skolan la hon sig ofta med en bok i sängen. Hon läste alla möjliga böcker, men det fick gärna vara sorgligt och med mycket känslor.

 

Vann en tävling

Hon ville bli författare redan som barn och när hon blev vuxen gick hon en skrivarkurs. Hon hade försökt skriva en bok innan, men nu ville hon försöka på riktigt. När ett bokförlag hade en manustävling och skickade Sofia in en berättelse hon skrivit. Hon vann tävlingen och fick sin första bok, Äventyrsveckan, utgiven 2003.

Sedan dess har Sofia skrivit många böcker, både för barn, ungdomar och vuxna. Hennes ungdomsböcker har blivit mycket uppmärksammade och omtyckta. Böckerna Natthimmel, Det händer nu och En sekund i taget har exempelvis blivit nominerade till olika priser.

 

Tycker det är spännande med människor och känslor

En del av Sofias böcker handlar om svåra ämnen som sorg och ensamhet. Hon säger själv att hon tycker det är intressant med människor och känslor och hur vi är mot varandra.  ”Att klura ut hur människor fungerar – det tycker jag är spännande”, berättar hon.

Tillsammans med författaren Kajsa Gordan har Sofia har skrivit flera bokserier för mindre barn. Hon översätter också böcker, från norska och engelska till svenska. Sofia är bosatt i Farsta strand utanför Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, oktober 2022

Foto: Sara Moritz

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, bokförlaget Rabén & Sjögren

Faktaruta

Namn: Sofia Nordin

Född: 1974 i Sollentuna                                                   

Gör: Författare

Genre/ämnen: Vänskap, kärlek, familj, spänning, äventyr, tonårsliv

Mest känd för: Natthimmel, Det händer nu, Allt ska brinna

 

Råd till blivande författare:  Du behöver hitta en känsla av att det är din egen text och att du struntar i vad andra tycker. Våga sätta i gång. Ibland börjar man inte ens för att man vill att det ska vara perfekt. Tacka ja till dina egna idéer i stället för att sitta och var rädd för att det inte ska duga.

Vill du läsa några av Sofias böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Sonja och julenBokomslag: ÄventyrsveckanBokomslag En sekund i tagetBokomslag: Förlåt Elina.Bokomslag Allt ska brinnaBokomslag: Syster

 

Visste du att...

...när Sofia började skriva hade hon tänkt skriva för vuxna? ”Ett av mina manus hamnade av misstag på ett barnboksförlag. De läste och tyckte den var bra, trots att det inte var en barnbok. De ville att jag skulle prova att skriva en ungdomsbok och då gjorde jag det”, berättar hon.

...på sin fritid gillar Sofia att umgås med sin familj? Hon tycker också om att spela brädspel och att vara ute i naturen och tälta.

...om Sofia ska välja en favorit bland hennes böcker blir det "Allt ska brinna". ”Den är både sorglig och jobbig och samtidigt lite rolig. Den känner jag lite extra för och den har också blivit teater i Norge”, berättar hon.

Kajsa Gordan. Foto: Kajsa Göransson

Kajsa Gordan

 

Kajsa har både jobbat med radio, tv och teater och på skola innan hon började skriva böcker. Vet du vem det var som fick henne att skriva sin första bok?

Läs mer om Kajsa

-1