Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Per Nilsson. Foto: Lena Ehring

Per Nilsson. Foto: Lena Ehring

Fakta om Per Nilsson

Per började berätta historier för sina egna barn och till slut blev en av berättelserna en bok. I dag är han en prisbelönt författare.

Per är utbildad lärare och har undervisat i matematik och musik. Han jobbade som högstadielärare under lång tid, men sedan 1999 är han författare på heltid.

Vann en skrivtävling

Idén att bli författare föddes då Per började berätta historier för sina egna barn. Han berättade främst om hur det var när han själv var barn. En av berättelserna handlade om en 11-12-åring som gick runt med huvudet fullt av dagdrömmar och fantasier. Den skickade han in den till en skrivtävling och han vann. Det blev hans första bok som hette Mellan vakna och somna, den kom ut 1986.

Per skriver framför allt ungdomsböcker. Han skriver om viktiga saker som händer i livet, det kan vara kärlek, döden, ensamhet eller om framtiden.

Vill väcka lust att prata

En av hans mest kända böcker heter Hjärtans fröjd. Det är en kärleksroman som handlar om den första riktiga förälskelsen. Boken fick priser både i Sverige och utomlands. Många av Pers böcker har fått pris. Exempelvis fick hans bok Svenne Augustpriset 2006 och 1997 fick han Nils Holgersson-plaketten för Anarkai. Han har även skrivit böcker för yngre barn, bland annat bokserien om David och Milena.

Per beskriver det som att hans böcker är som brev, att han för ett samtal när han skriver. Han vill gärna att hans böcker ska väcka lust att prata om saker. ”Om livet och döden, om hopp och framtidstro, om rollerna vi spelar, om världen vi lever i, och om kärleken”, säger han. Han är bosatt i Sölvesborg i Blekinge.

 

Text: Barnens bibliokek, oktober 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, bokförlaget Rabén & Sjögren, Nationalencyklopedin

Faktaruta

Namn: Per Nilsson

Född: 1954 i Malmö                                                          

Gör: Författare

Genre/ämnen: Kärlek, äventyr, spänning, vänskap, tonårsliv

Mest känd för: Hjärtans fröjd, Svenne, Bokserien om David och Milena och många andra böcker

Vill du läsa några av Pers böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Allt ska bli braBokomslag: Bokserien Extra - En morgon stod hon bara därBokomslag: Flickan som jag älskar heter MilenaBokomslag: Bröderna TjejBokomslag: SvenneBokomslag: Hjärtans fröjdBokomslag: vill inte, vill

Visste du att...

...Per ofta dyker upp på olika sätt i sina egna böcker? Till exempel i boken Ett annat sätt att vara ung. Där möter huvudpersonen en skum typ som heter Per Nosslin. Om du läser efternamnet baklänges får du författarens namn!

...Per skriver för ungdomar för han tycker att det är en så viktig tid i livet? Han tror att det finns några år i livet som formar oss. ”En sjuttonåring bär jag med mig hela livet. Och att skriva om och för sjuttonåringar betyder för mig att jag får skriva om en viktig tid i livet, och om viktiga tankar och möten och beslut”, säger han.

...många gånger använder Per saker han själv har upplevt i sina böcker? Samtidigt säger han att författaryrket är så roligt för att då får man blanda osanning med osanning, utan att någon tycker att det är konstigt eller fel.

Frida Nilsson. Foto: Ellinor Collin

Frida Nilsson

 

Många av Fridas böcker handlar om utanförskap. Dessutom dyker ofta djur upp. Visste du att Fridas böcker både finns som film och radiokalender?

Läs mer om Frida

-1