Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Moni Nilsson. Foto: Leif Hansen

Moni Nilsson. Foto: Leif Hansen

Fakta om Moni Nilsson

Först ville ingen ge ut berättelsen om Tsatsiki som bok. Men när den väl kom ut som bok tyckte både barn och vuxna om den och Moni kunde bli författare på heltid.

Moni växte upp mitt i Stockholm, på Kungsholmen. Hon drömde tidigt om att bli författare och i skolan var hon bra på att skriva och på idrott. Hon hade en favoritlärare i svenska som uppmuntrade hennes skrivande och det betydde mycket.

Tsatsiki fick nej från bokförlagen

Hon både reste, jobbade och studerade och fick sedan sitt första barn. När sonen började på dagis bestämde Moni sig för att skriva en bok. Det blev hennes första bok som hette Bartolomeus och spöket och släpptes 1983.

Efter det skrev Moni en rad berättelser, men när hon skickade dem till bokförlagen sa de nej. De ville inte göra en bok av berättelserna. Ett tag trodde Moni att hon inte skulle kunna bli författare.

Till slut ville ett bokförlag ge ut boken om den sjuårige Tsatsiki. År 1995 kom den första boken om honom, den hette Tsatsiki och morsan. Böckerna har idag översatts till cirka 20 språk och några av dem har blivit film.

Hämtar inspiration från barn

Moni har skrivit flera bokserier förutom Tsatsiki. Bland annat har hon skrivit flera böcker om Semlan och Gordon som är mellan barn och tonår. Böckerna om Salmiak handlar om en pojke som flyttat från norra Sverige till Stockholm och så har Moni skrivit bilderböcker för mindre barn.

Sin inspiration hämtar hon mycket från sina barn, barnbarn och från andra barn som hon möter. Genom åren har hon fått många priser för sina böcker, bland annat fick hon Astrid Lindgren-priset 2010. Moni är bosatt i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, Nationalencyklopedin, Monis officiella hemsida: www.moni.se

Faktaruta

Namn: Moni Nilsson

Född: 1955 i Stockholm

Gör: Författare

Genre/ämnen: Kärlek, vänskap, familj, humor, spänning

Mest känd för: Bokserien om Tsatsiki, böckerna om Semlan och Gordon och många andra

 

Råd till en blivande författare: Skriv om dig själv, alla har många historier inom sig. Stjäl från böcker som du gillar, gör dem till dina egna. Skriv dagbok så att du kommer ihåg vad som har hänt.

Vill du läsa några av Monis böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Tsatsiki och MorsanBokomslag: Semlan och Gordon - Pappan med de stora skornaBokomslag: Hitta Tjina!Bokomslag: Så mycket kärlek kan inte döBokomslag: Hoppet: : jumpin' jack azBokomslag: KlassresanBokomslag: Klassresan - Malin + Rasmus = sant

Redan 2007 intervjuade vi tillsammans med några läsare Moni Nilsson. Titta på videon och lär dig om varför Tsatsiki dyker upp i en annan bok av Moni.

Visste du att...

...när Moni var liten ville hon bli balettdansös, gymnastiklärare eller författare?

...Moni helst skriver sina böcker hemma, gärna tidigt på morgonen? ”Helst i pyjamasbyxor i sängen”, säger hon.

...Moni har provat massor med olika jobb? Hon har bland annat varit flygplansstädare, lärarvikarie, sekreterare, jobbat på förskola, i affär och med barnradio.  Hon tycker att hon lärt sig mycket av att jobba med olika saker, men mest lärorikt var att bli mamma.

Två maskerade barn tillsammans med texten Bokslukarsällskapet

Bokslukarsällskapet läser Tsatsiki och olivkriget

 

Lyssna och läs Bokslukarsällskapet

-1