Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Foto på Jesper Nordqvist. Lånat från Opal förlag

Japanska väsen är RIKTIGT knasiga!
 

När började du intressera dig för väsen?
- Det var nog när jag började spela Touhou Project-spelen, som är en serie skjutarspel till PC där en stor del av figurerna är (främst japanska) väsen, monster och gudinnor av olika slag, i form av människoliknande flickor. Mycket av inspirationen till mina figurer kommer därifrån. Jag har även letat efter roliga väsen från många olika länder i böcker.

Folk och väsen i skog och rymdHur bar du dig åt för att hitta väsen i rymden?
- Det är lite blandat. Kanske mer folk och väsen. Och alla figurerna i min bok faller inte inom de kategorierna heller. Här finns demoner, utomjordingar och annat som inte riktigt räknas som väsen också.

Vad var det roligaste med att göra Väsen i skog och rymd? Och det svåraste?
- Det roligaste var att hitta på alla bilderna! Jag hade egentligen en massa figurer jag hade ritat till ett serieprojekt som inte blivit av ännu, så jag använde några av dem och ritade en hel del nya. Det "svåraste" var väl tuschningen. Inte svårt direkt, men långtråkigt.

Vilket väsen tycker du är häftigast? Häftigast som väsen och häftigast att rita?
- Svenska väsen gör mest mystiska skogsgrejer, men Japan har några riktigt knasiga. Som munken som växer mer och mer om man tittar upp på honom tills man ramlar omkull och blir uppäten, väggväsen som välter över en, besjälade redskap och en massa andra. Japanska väsen har en lång tradition och väldigt många varianter.
- Jag ritar mer "mänskliga" väsen, enligt Touhou-stilen (det vill säga flickor), men jag gillar om de är ganska vilda och har en massa vassa tänder och häftiga kläder.

Vilket väsen skulle du helst vilja träffa? Och vilket undviker du helst?
- Lyktgubbar, vättar och tomtar kan ju vara vänligt inställda om man beter sig rätt, men väsen är alltid lite lynniga, så det är nog säkrast att hålla sig undan...


Jesper

Nordqvist

Kortfakta

Namn: Jesper Nordqvist
Född: 1982
Bor: Stockholm

Hemsida: ragathol.deviantart.com/

pixiv.me/ragathol

twitter.com/Ragatholart

Jespers böcker

Tanks Tanks 2 Folk och väsen i skog och rymd

-1