Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Frida Nilsson. Foto: Ellinor Collin

Frida Nilsson. Foto: Ellinor Collin

Fakta om Frida Nilsson

Fantasy, äventyr, humor och vardag – allt finns i Fridas böcker. Hon jobbat både med radio och tv men är kanske mest känd för boken Ishavspiraterna.

Frida växte upp i Hardemo, en by som ligger utanför Kumla. När hon var liten ville hon först bli snabbköpskassörska, men sedan författare och skådespelare.

Hennes författarkarriär började med att hon skrev ett filmmanus. Filmen vann sedan en tävling och Frida fick frågan om hon ville skriva något för radio. Hon skrev en följetong som hette Kråkans otroliga liftarsemester. Den blev sedan en bok, Fridas allra första bok, som kom ut 2004.

Skriver med humor och allvar

Året därpå, 2005, kom boken Apstjärnan som har blivit film. Den handlar om nioåriga Jonna som blir adopterad av en gorilla. Den första delen i bokserien om Hedvig kom också ut 2005. Lågstadietjejen Hedvig bor långt ute landet och serien handlar om hennes vardag med skola kompisar och familj.

Frida skriver ofta på ett roligt sätt om svåra saker. Böckerna Jagger, Jagger och Dante, jag och miljonerna handlar om att vara utanför och vilja ha en vän, samtidigt som de är fulla med humor och äventyr.

Radiokalendern blev en bok

En av hennes mest kända böcker är fantasyäventyret Ishavspiraterna. Den var från början en julkalender i radion 2012 och hette då Siri och ishavspiraterna. Kalendern blev en bok som kom 2015 och boken blev mycket uppskattad. Frida fick bland annat ta emot priset Nils Holgerssonplaketten för Ishavspiraterna 2016.

Förutom att vara författare har Frida varit programledare i både radio och tv. Bland annat har hon varit programledare i SVT:s barnprogram Hjärnkontoret. Frida bor tillsammans med sin familj på Mörkö, inte långt från Gnesta.

 

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2014, Nationalencyklopedin, bokförlaget Rabén & Sjögren

Faktaruta

Namn: Frida Nilsson

Född: 1979 i Hardemo

Gör: Författare

Genre/ämnen:  Humor, spänning, vänskap, fantasy, äventyr

Mest känd för: Ishavspiraterna, Apstjärnan, Jagger, Jagger

 

Råd till blivande författare: "Bara skriv och strunta i om det inte blir bra. Sedan måste man ju älska böcker, man måste hitta de där böckerna som gör att man vill att det ska finnas fler böcker i världen. Största inspirationskällan är att man läser bra böcker och blir glad över att de finns."

Vill du läsa några av Fridas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Kråkans otroliga liftarsemesterBokomslag: IshavspiraterBokomslag: Det tunna svärdetBokomslag till ApstjärnanBokomslag till Hedvig!Bokomslag Jagger Jagger

Visste du att...

...Frida har sysslat mycket med teater? När hon var yngre ville hon blir skådespelare och gjorde egna teaterföreställningar med kompisar och sökte in till olika scenskolor.

...om man frågar efter Fridas förebilder så är det många kända författare? Astrid Lindgren, Barbro Lindgren, Roald Dahl och Tove Jansson är några av hennes förebilder.

...Fridas favoritmat är kräftor, hennes favoritdjur är en bassetthund och så tycker hon om att lyssna på jazzmusik.

Mårten Melin. Foto: Bodil Johansson

Mårten Melin

 

Mårten skriver både barn- och ungdomsböcker om poesi, skräck och kärlek. Men visste du att han även har skrivit böcker om världens starkaste björn Bamse? 

Läs mer om Mårten

-1