Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Mårten Melin. Foto: Bodil Johansson

Mårten Melin. Foto: Bodil Johansson

Fakta om Mårten Melin

Det började med att Mårten Melin skrev en poesibok för barn. Efter det har han skrivit allt från bilderböcker och rysare till Bamse-serier.

När Mårten var sex år skrev hans storebror Thomas en berättelse. Han skrev den på skrivmaskin, gjorde ett omslag och satte ihop den till en bok. Det här inspirerade lillebror Mårten som då skrev sin första bok, pirathistorien "Dykarmannen".

 

Blev erbjuden att skriva Bamseserier

I tonåren började han skriva dikter. Intresset för att skriva och läsa höll i sig och när han blev vuxen utbildade han sig till bibliotekarie.

Mårten fortsatte att skriva dikter för vuxna och försökte få dem publicerade. Det gick inte så bra, men när han skrev en diktbok för barn så gick det bättre. Hans första bok hette "Mera glass i däcken" och kom ut 2003.

När den första boken hade kommit ut blev han erbjuden att skriva Bamseserier, något han sa ja till. Det ledde till att han skrev mer berättelser för barn och fick ge ut ännu fler böcker.

 

Håller skrivarkurser för barn och unga

Mårten har skrivit över 100 böcker och flera av dem har översatts till andra språk. Han har skrivit många lättlästa böcker som ska fungera att läsa, även om man har lässvårigheter. Förutom att skriva gör han många besök på skolor och är också utbildad skrivpedagog och håller skrivarkurser för barn och unga. 

Böckerna som Mårten skriver handlar om alla möjliga ämnen, troll, spöken, kärlek och vänskap. Sin inspiration hittar han överallt. Det kan vara händelser han varit med om, filmer han har sett eller böcker han har läst.

Mårten är bosatt i Lund med sin fru och sina två barn.

 

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021

Foto: Bodil Johansson.

Källor: Bokförlaget Rabén & Sjögren, intervju med Barnens bibliotek 2014, Mårten Melins hemsida www.martenmelin.wordpress.com

Faktaruta

Namn: Mårten Melin

Född: 1972 i Huddinge

Gör: Författare som skriver bilderböcker, kapitelböcker, ungdomslitteratur och poesi.

Genre/ämnen: Kärlek, humor, spänning, skräck, dikter

Mest känd för: Bokserierna "Spöksystrar", "Monsterskolan" och sina poesiböcker för barn och unga. Har skrivit många lättlästa böcker och böcker om kärlek för alla åldrar.

 

Råd till blivande författare: "Skriv, annars kommer det inte bli något. Och fortsätter du att skriva blir det helt säkert något. I alla fall om du skriver något du själv vill läsa."

Vill du läsa några av Mårtens böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Spöksystrar - bokserieBokomslag: IsdrottningenBokomslag: Min längtan kvarBokomslag: Som trolleriBokomslag: Mammas lille prinsBokomslag: Monsterskolan - Förvandlad

Visste du att...

...Mårten tycker mycket om sångaren Elvis Presley? Han har till och med skrivit en bok som handlar om Elvis "Mammas lilla prins".

...om Mårten måste välja mellan att skriva berättelser eller dikter så vinner dikterna. ”Jag skulle kunna leva utan att skriva berättelser. Men att leva utan att skriva dikter skulle vara betydligt svårare”.

...Tove Janssons muminbok "Sent i november" är en av Mårtens favoritböcker? 

Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson

 

Kristina Ohlsson har jobbat på Säpo som analytiker och skrivit många deckare för vuxna. Hon är en av Sveriges mest populära författare och har fått många barn att vilja läsa riktigt läskiga böcker. 

Läs mer om Kristina

-1