Hoppa direkt till innehåll

"Vi gillar att strössla in mystiska saker – sen undersöker vi det!”

 

Kerstin Lundberg Hahn och Maud Mangold har skrivit många böcker var och en för sig. Men nu har de skrivit sin första bok Kolvinge tillsammans. Allt började med att de för fyra år sedan träffades och lekte fram en berättelse! En berättelse som blev bokserien om Jorun - en flicka som färdas tillbaka till vikingatiden.

Text och foto: Lisa Ahlqvist, juni 2019.

Varför ville ni börja skriva en bokserie tillsammans?

Kerstin: Att jobba som författare är så otroligt kul men en nackdel med jobbet är att det är väldigt ensamt. Därför tyckte vi båda att det vore roligt att arbeta tillsammans.

Maud: Men när vi började vårt samarbete lekte vi mest. Vi gjorde skrivövningar och bollade idéer.

Kerstin: Sen en vacker dag sa jag ”kan vi inte skriva om en tidsresa?” och då svarade Maud ”gärna, varför inte vikingatiden?”. Det blev början till vad som nu har blivit en bok.

Vad handlar Kolvinge om?

Kerstin: En stor del av berättelsen är just den moderna människans möte med en helt annan tid. Jorun kommer till vikingatiden och tror att hon redan kan en massa om den tiden. Men vikingatiden visar sig inte alls vara som hon hade tänkt sig.

Maud: Boken handlar också om oväntad vänskap. Och att växa som människa när man får uppdrag och tar beslut.

Kerstin: Precis. I början är Jorun den som får ett uppdrag – i slutet är hon den som tar sig ett uppdrag. Sen är det också såklart den klassiska kampen mellan gott och ont. Men vad är gott och vad är ont? Det handlar del 2 mer om, faktiskt…

...så det kommer en fortsättning?

Maud: Ja, juni 2020 kommer den andra och sista delen: Valablod.

Vad är det med vikingatiden som känns spännande?

Kerstin: Det har skrivits mycket om de stora vikingafärderna och de hjältemodiga männen. Vi är mer intresserade om vad alla de ”vanliga människorna” gjorde och deras vardagsliv.

Maud: De allra flesta var ju faktiskt bönder som försökte leva vanliga liv på gårdar. Vi ville inte skriva om krig och bråk…

Kerstin: …fast lite strider blir det ju i äventyret, haha… Men inte de typiska vikingamännens strider.

Hur kom ni på berättelsen om Kolvinge?

Kerstin: Vi hade bestämt att det skulle vara en tidsresa. Vi hade en start som var att huvudpersonen Jorun skulle bo i ett snöigt landskap och hitta mystiska spår. Vi gillar att strössla in mystiska saker i en händelse – och sen undersöker vi det! ”Hm, vad var det för mystiska spår? Vem tillhörde dom?” - och så är arbetet i gång.

Mauds skiss

En av Mauds skisser. Så här tänker hon att det kan se ut i bokens miljö. 

 

Att skriva tillsammans med någon

Kerstin och Maud har känt varandra i nästan tjugo år. De båda gillar att skriva spännande fantasyberättelser för typ samma åldrar.

Kerstin: Vi kändes som två pusselbitar som passade ihop. 

Hur går det till när ni skriver? Skriver ni varsitt kapitel?

Kerstin: Vi har tillsammans skapat en idé om vad som ska hända. När det är dags att börja skriva kan jag då säga ”jag är sugen att skriva om det där!”. Plötsligt kan jag få ett kapitel av Maud, där hon har hittat på en helt ny person som vi inte hade bestämt. ”Jaha, här kom det en enögd fiskare, haha”. Men då har det känts som en present. Det är det häftiga med att skriva tillsammans.

Maud: Det är en del av magin, tycker jag. Men vi vågar ju gå in och tycka till och ändra i varandras kapitel. Så i slutändan känns det som att vi har varit inne och petat i hela berättelsen.

Har ni bråkat om hur handlingen ska vara?  

Maud: Haha! Nä, det kan jag inte säga att vi har. Vi kan vara rätt tuffa mot varandra men det är ju det som är ett samarbete. Det är faktiskt väldigt roligt att arbeta med Kerstin!

Kerstin: Ja, detsamma med dig!

Maud och Kerstin. Foto: Barnens bibliotek

Namn: Kerstin Lundberg Hahn

Född: 1962

Bor: Göteborg

Intressen: Titta på film, vara ute i skogen och orientera

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha? Kunna resa i tiden


Namn: Maud Mangold

Född: 1954

Bor: Mölndal utanför Göteborg

Intressen: Måla, fixa i trädgården och umgås med mina barnbarn

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha? Kunna flyga

Tre långskepp ute på ett hav. Länk till temasidan om Vikingar

Tema Vikingatiden med boktips och intervjuer

 

Vill du veta hur livet var under vikingatiden? Här har vi samlat tips på böcker och fakta om vikingatiden. 

Till temasidan

-1