Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Intervju med Stefan Larsson
 

Vad handlar Min bror Roger om?
Den handlar om 8-årige Samuel som har en storebror som han har förlorat kontakten med efter en skilsmässa. I berättelsen möts bröderna och får en chans att lära känna varandra. Boken är baserad på min egen erfarenhet av att ha en äldre bror som jag inte känner. Idén fick jag när jag som vuxen mötte min egen storebror som jag inte träffat sedan jag var barn. Det visade sig att vi bodde i samma kvarter. Efter det mötet skrev jag ner idén till berättelsen.

Vad gör du just nu?
Jag arbetar som manusförfattare för film och tv. Vid sidan om det skriver jag pjäser och berättelser. Jag har skrivit en berättelse för barn som en illustratör håller på att illustrera just nu. Förhoppningsvis blir den klar under våren och i bästa fall blir det en bok som kommer ut så småningom.

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
”Vem som helst kan bli världsmästare.  Bara man tränar hårt.  Man måste satsa allt… Men sen kan man slå världsrekord utan att bli världsmästare och bli världsmästare utan att slå världsrekord… Och jag vill helst av allt slå världsrekordet.  För då är man bäst av alla i sin sport och inte bara en som vunnit en tävling.” Detta citat kommer från min pjäs Tresteg som riktar sig till barn på mellanstadiet och vann Barnteaterakademins manustävling 2008. Pjäsen turnerade med Riksteatern över stora delar av Sverige och togs ut av juryn att medverka på Bibu – Scenkonstbiennal för barn och unga 2012. 

Har du någon favoritplats och varför tycker du om den?
Guldhedstornet i Göteborg. Där finns ett kafé högst upp i det gamla vattentornet. Det är väldigt avslappnad atmosfär där och utsikt över hela Göteborg. Av den anledningen valde jag att ha med Guldhedstornet på baksidan av Min bror Roger.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Att kunna vara osynlig när jag vill.

Varför blev du författare?
Jag har alltid tyckt om att fantisera och hitta på saker. För att få utlopp för denna kreativitet började jag skriva.

Har du någon särskild inspirationskälla?
Jag brukar utgå från egna upplevelser och minnen när jag skriver.

Har du några råd till den som vill bli författare?
Jag tror att det viktigaste är att läsa böcker och tänka mycket.


Stefan 
 

Larsson

Min bror Roger. Bilderna är gjorda av av Malin Svarén.

Kortfakta

Namn: Stefan Larsson

Född: 1973  

Bor: Guldheden, Göteborg.

Uppväxt: I Tynnered, Göteborg.

Familj: Sambo och barn.

Det här visste du inte om Stefan:
Jag har spelat fotboll under hela mitt liv. Som ung spelade jag i Västra Frölunda IF och var med i Juniorallsvenskan. Nu är jag lagledare för korplaget FC Zico som jag har startat tillsammans med några kompisar. Sedan Min bror Roger kom ut är jag också med i Sveriges Författarlandslag i fotboll där jag har spelat mot Norge och England. När vi mötte Norge på Heden under Bokmässan senast gjorde jag mål på frispark.

Länktips: Intervju med Stefan Larsson 

-1