Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Pija LIndenbaum. Foto: Ulrica Zwenger

Pija LIndenbaum. Foto: Ulrica Zwenger

Fakta om Pija Lindenbaum

Gittan, Siv, Lill-Zlatan och Kenta - det är några av alla figurer som vi lär känna i Pijas böcker. Hon gör både bild och text och är en av Sveriges främsta bilderboksskapare.

Pija växte upp i Sundvall. När hon var 18 år flyttade hon till Stockholm för att gå på konstskolan Konstfack. År 1979 var hon klar med sin utbildning och sedan dess har hon arbetat som illustratör, formgivare och författare.

 

Småpapporna gjorde succé

Hennes första bilderbok kom ut 1990 och den hette Else-Marie och småpapporna. Boken handlar om en ovanlig familj och den blev en omedelbar succé. Pija fick flera priser, den översattes till andra språk och gavs bland annat ut i USA.

Hittills har hon skapat över 30 böcker. Många av dem har blivit barnboksklassiker. Gittan och gråvargarna, Kenta och barbisarna och Boken om Bodil är bara några av hennes böcker som har blivit mycket omtyckta och prisade. Flera av hennes böcker har dessutom blivit film, teater och till och med opera.

 

Dramatik i vardagen

I sina böcker tar Pija upp dramatik i barns vardag. Det kan handla om att vara svartsjuk, att kunna få leka hur man vill eller att råka göra fel. I Siv sover vilse handlar det exempelvis om Siv som ska sova över hos kompisen Cerisia. Allt blir inte som Siv tänkt sig, Cerisia vill sova med släckt lampa och dessutom är hon borta när Siv vaknar på natten.

Fantasi och verklighet flyter ofta ihop i Pijas böcker. De innehåller mycket humor och värme och texter och bilder samspelar med varandra. Förutom att skapa bilderböcker har hon även illustrerat andras böcker och skrivit en bok för vuxna.  Hon är bosatt i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, juli 2022

Foto: Ulrica Zwenger

Källor: Nationalencyklopedin, bokförlaget Alfabeta, bokförlaget Lilla Piratförlaget

Faktaruta

Namn: Pija Lindenbaum

Född: 1955 i Sundsvall                                            

Gör: Författare, illustratör

Genre/ämnen: Humor, vänskap, familj, vardag, kärlek

Mest känd för: Böckerna om Gittan, Siv sover vilse, Lill-Zlatan och morbror raring och många fler böcker

Vill du läsa några av Pijas bilderböcker? Perfekta som högläsning för någon yngre! Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Elsa-Marie och småpappornaBokomslag: Lill-Zlatan och morbror raringBokomslag: Pudlar och pommesBokomslag: Kenta och barbisarnaBokomslag: Gittan och fårskallarnaBokomslag: Vi måste till jobbet

Visste du att...

...även barn i andra länder läser Pijas böcker? Hennes böcker har bland annat blivit översatta till engelska, tyska, japanska och franska.

...Pija har fått ge namn åt ett filmpris? Priset heter Pija Lindenbaum Award och det delas ut till en vinnande barnfilm på filmfestivalen Filmfest Sundsvall.

...har fått massor av priser för sina böcker? Hon har fått både priser här hemma i Sverige och utomlands. Bland annat fick hon RFSU-priset 2009 för att hon genom sina böcker visar att inget ämne är omöjligt att prata med barn om.

Loading....

Barbro Lindgren. Foto: Press Norstedts

Barbro Lindgren

 

Barbro Lindgren har skrivit över 90 böcker hittills. Du känner säkert till böckerna om Loranga, Max, Vilda bebin, Sparvel, Mattias, Pompe, Alban, Benny. Som första svensk fick hon ALMA-priset 2014.

Läs mer om Barbro

Emma AdBåge

"Gropen handlar om att våga leka som man vill"

 

Författaren Emma AdBåge och hennes bok Gropen har vunnit Augustpriset och handlar om att få vara som man vill utan att någon lägger sig i.  

Läs intervjun med Emma

-1