Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Petter Lidbeck. Foto: Stefan Tell

Petter Lidbeck. Foto: Stefan Tell

Fakta om Petter Lidbeck

Humor och allvar, vardag och fantasi - allt finns i Petter Lidbecks böcker. Men mest känd är han kanske ändå för sina spännande deckarböcker.

När Petter var barn så vare sig skrev han eller läste särskilt mycket. Men en resa till USA ändrade på det. När han var ung studerade han i USA. Han trivdes inte så bra och hade tråkigt och skrev då långa brev hem till sina kompisar. Då upptäckte han hur kul det var att skriva!

Hans första bok kom ut 1997 då han var 33 år. Det hette Linnea från Yuijang och var en bok för vuxna som handlade om hur det är att bli pappa.

Deltog i en barnbokstävling

Lite senare deltog Petter i en tävling där man skulle skriva en barnbok. Petters bokmanus vann inte, men han blev ändå uppmuntrad att skriva mer. Han skrev om sin bok ett par gånger och till slut kom hans första barnbok, Pappa på söndag, ut 1999.  Sedan dess har han skrivit över fyrtio barn- och ungdomsböcker.

Petter har blivit känd för sina spännande barnböcker såsom deckarserien Tre tjejer och serien om detektiven Signe Holm. Men han har skrivit allt från bilderböcker för mindre barn och ungdomsböcker, till deckare för vuxna.

Skriver böcker tillsammans med andra

Han har även samarbetat med illustratörer och andra författare. Bland annat har han och Martin Widmark skrivit en serie roliga barnböcker som handlar om pensionärer.

Petters inspiration till sina böcker säger han själv kommer från “en jobbig hjärna som aldrig låter mig vara ifred”. Men han inspireras också av andra författare som han tycker om, bland andra den engelska författaren Roald Dahl.

När Petter skriver för vuxna så använder han ett annat författarnamn, Hans Koppel. Han är sedan många år bosatt i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, maj 2021

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2020, Nationalencyklopedin och Rabén & Sjögren

Faktaruta

Namn: Petter Lidbeck

Född: 1964 i Helsingborg

Gör: Författare, skriver barn- och ungdomsböcker och böcker för vuxna.

Genre/ämnen: Spänning, rysare, humor, bilderböcker med mera.

Mest känd för: Böckerna i serien Tre tjejer och deckarserien om Signe Holm.

 

Råd till blivande författare: “Skriv för din egen skull. Var tydlig och skriv enkelt, alltså skriv på samma sätt som du skriver till goda vänner. Lär dig att redigera din text, det vill säga att skriva om och stryka och läsa högt, så att man hör var det skorrar och klingar falskt”.

Vill du läsa några av Petters böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 

Bokomslag: FestenBokomslag: Ett annat jagBokomslag: Tre tjejer: Det mystiska husetBokomslag till Anna Larssons hemliga dagbokBokomslag till Den magiska kepsenBokomslag: Världens elakaste fröken

Visste du att...

...när Petter var liten ville han bli serietecknare.

...några av Petters intressen är att se på film och serier och att laga mat.

...Petter tycker att det roligaste med att vara författare är att man slipper ha chefer!

...när han skriver böcker tillsammans med Martin Widmark brukar de skriva vartannat kapitel? “Sedan ändrar vi som vi vill i varandras texter. Envisast vinner, brukar Martin säga”.

Barn leker med förstoringsglas på en karta

Allt du behöver veta om kluriga fall och deckarmysterier

 

Gillar du att läsa kluriga deckare och lista ut vem som är den skyldige? Här har vi samlat tips på deckare och andra spännande tips.

Till deckarboktips

-1