Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Petter

 

Lidbeck

Petter Lidbeck har tagit en selfie

Petter Lidbeck: "Det mesta man gör är väl för att imponera på mamma eller pappa"

 

Petter Lidbeck har skrivit många böcker som ofta lånas på bibliotek. Men Petter tycker inte att det är jättekul att vara författare. Barnens bibliotek fick en liten pratstund med Petter. Han berättade om varför han skriver böcker i alla fall.

 

Text: Noomi Hebert, 2017. Uppdaterad 2020

 

Vad skulle du göra om du var osynlig? (De som läst "Men finns ändå" fattar frågan!)
– Ja, vad skulle jag göra då... Just nu hade jag nog tagit mig in i Vita huset (inte boken!), det verkar ju vara mycket som händer där... det är ju fullkomligt tossigt, allting.
– Annars… nä, jag vet inte. Bo gratis på fina hotell skulle jag nog göra.

Vilken är den vanligaste frågan du får när du är ute i skolorna?
– En vanlig fråga är vilken bok jag är mest nöjd och missnöjd med.

Så vilka böcker är det?
– Mest nöjd… jag vet inte, jag håller med den som sist sa något. Ofta är spänning det som funkar bäst. 
– Jag tycker om alla mina böcker på ett sätt, men sedan ser jag ju alla fel med dom också. När man får boken tryckt hinner man ungefär fem rader innan man får ångest över nåt. 

Varför blev du författare?
– Det var nog mest för att imponera på min alltid läsande mamma. Det mesta man gör är väl för att imponera på mamma eller pappa.

Så började du skriva supertidigt då?
– Nej, tvärtom, jag var väldigt sen på det. Jag började inte skriva (eller läsa) förrän jag var utbytesstudent i USA. Jag hade så supertråkigt, det enda jag gjorde var att skriva långa brev till kompisarna därhemma. Det var nog första gången jag fattade att det kunde vara roligt att skriva, när jag fick uttrycka mig lite friare. 

Har du några tips till den som vill bli författare?
1. Många tycker att det är viktigt att det ska bli bra. Då försöker jag säga att det viktiga är inte att det blir bra, det viktiga är att det blir av. 

2. Tro på dig själv så gott du kan. Bara skriv på. 

3. Det finns många berättelser om Astrid Lindgren, men jag har hört att hon sa: ”först skriver man boken, sedan stryker man hälften, och sen skriver man om resten.” Det är lite så jag jobbar, skriver, stryker, skriver om, vare sig det är en liten bildtext eller en roman.
 

Så vad är svårast med att skriva?
– Det allra svåraste är nog att man vågar vara sig själv i skrift. Jag tror de flesta har det i sig, men visst kan det bli krampaktigt när man väl ska försöka.

Men nu har vi pratat mycket om det svåriga och jobbiga. Finns det inget roligt med att skriva böcker?
– Jo, såklart. Det är de där stunderna när man kommer loss och tycker att man har en bra idé och det flyter på. Då går ju tiden väldigt snabbt. Och det är roligt att inte ha någon chef. Men det är tråkigt att inte ha några jobbarkompisar.

Läste du mycket när du var liten?
– Nej, inte alls! Jag läste ingenting, så länge jag slapp. Den första boken jag läste frivilligt och tyckte var bra var när jag var 17, och min brorsa kom och hälsade på mig i USA. Han hade med sig Kyssen av Ulf Lundell, och den gillade jag.

Finns det några andra böcker du vill tipsa om?
– Som alla författare är jag djupt avundsjuk och tipsar bara om mina egna böcker!

Namn: Petter Lidbeck.

Född: 1964 i Helsingborg.

Bor: Sedan 30 år i Stockholm, på Södermalm.

Det här visste du inte om författaren: Petter har tre bröstvårtor! Och så är han paniskt rädd för att vara med i teve och radio.

När Petter skriver böcker för vuxna kallar han sig Hans Koppel. 

Vad har du för…

Favoritfärg: Blått.

Favoritdjur: Svart labrador.

Älsklingsrätt: Köttbullar.

Favoritgodis: Jag har precis slutat äta godis, sen bara några veckor tillbaka. Min bror var så snygg och smärt, och han hade slutat med sötsaker så då tänkte jag göra likadant – men jag väntar fortfarande på den stora förändringen. Men salta fiskar var gott… och hallonbåtar.

Petter har skrivit många böcker. Här är några!


Bokomslag till När Johan vaknar en morgon är han starkFlickan och presidentenBokomslag till Anna Larssons hemliga dagbok Bokomslag till Vargön Bokomslag till Flickan utan minneBokomslag till Den magiska kepsenVärldens elakaste frökenJesus och jagDet vita husetBeccaMen finns ändåMördarmormor

Ibland skriver Petter ihop med andra

Lyckans hjul

Talmannens hämndDessa böcker har Petter skrivit tillsammans med Martin Widmark.

 

 

 

 

 

 

 

de tusendeI De tusende samarbetar Petter med Max Elmberg Sjöholm.

 

 

 

 

 

 

Ett annat jagI Ett annat jag : Projekt Gemini  skriver Petter ihop med Carin Gerhardsen.

Serien Tre tjejer

Bokomslag till Den döda hundenBokomslag till Det mystiska husetDen danske rånarenDen hemliga koden Den vita kameleontenden döde sonenDet glömda brevetDen giftiga ormenden femte mannenDen sorgsne veterinären

Petter har skrivit många böcker ihop med Lisen Adbåge

Stora bebisbytet. Bild Lisen AdbågeÅke och hans ö.  Bild Lisen AdbågeBokomslag till Kan man...? Bild Lisen AdbågeBokomslag till En dag i prinsessan Victorias liv

Bokomslag till TaveltjuvenBokomslag till Bedragaren

-1